Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Matovič má covid. Slováci před Vánoci zavádí zákaz vycházení, restaurace jen přes okénko

Aktualizováno -
18. prosince 2020
14:04
Autor: ČTK - 
18. prosince 2020
11:59

Na Slovensku začne od soboty platit zákaz vycházení, ovšem s řadou výjimek. Tamní vláda přistoupila ke zpřísnění opatření kvůli pandemii koronaviru. Podle serveru aktuality.sk se covidem nakazil i premiér Igor Matovič. Předseda vlády to potvrdil v emotivním příspěvku na facebooku vytval Slováky k opatrnosti.

Slovenský premiér Igor Matovič má podle portálu aktuality.sk pozitivní test na koronavirus. Jen o pár hodin později to premiér potvrdil na sociálních sítích. „Devět měsíců neustále bojuji s lidmi, kteří měří míru pandemie pouze množstvím zavřených barů a hulákají lidi proti opatřením a (vlastní) vládě... a přiznávám, že už nemůžu a těšil jsem se alespoň pár dní bez stresu,“ napsal na Facebook a vyzval Slováky k opatrnosti.

Oddnes som jedným z Vás. Z Vás, o ktorých som každé ráno s napätím a strachom čakal správu v mojom mobile ešte predtým,...

Zveřejnil(a) Igor Matovic dne Pátek 18. prosince 2020

V emotivním příspěvku Matovič napsal, že o Vánocích chtěl pomáhat jako pomocná síla v nemocnicích. A sám sebe nazval slonem v porcelánu. 

„Abychom upozornili na oběti našeho sobectví - nemocné, mrtvé a úmysly unavených zdravotníků. Prý teď budou plány trochu jiné. Ano, statisticky bych měl přežít bez dojmu, ale kdybych měl možnost obětovat svůj život pro život tisíců nevinných obětí, tak to udělám. Omluvte mě prosím. Jsem jako slon v porcelánu, který dělá chyby... ale nemůžu se toho zbavit,“ doplnil premiér.

Testy koronavirus tento týden potvrdily u ministra zemědělství Jána Mičovského, v karanténě je kvůli kontaktu s nakaženým i ministr resortu životního prostředí Ján Budaj. Slovenská vláda je na takovou situaci připravená a jednat může i na dálku, uvedla dnes vicepremiérka Veronika Remišová.

Slovensko od soboty kvůli šíření koronaviru omezí volný pohyb osob, vládou schválený zákaz vycházení ale čítá až 19 různých výjimek. Uzavřena bude z rozhodnutí hlavního hygienika řada prodejen a provozů služeb. Hotely a lyžařská střediska zůstanou otevřeny, návštěvníci ale nadále potřebují negativní výsledek testu. V platnosti úřady ponechaly nařízení, že lidé přijíždějící na Slovensko z rizikových zemí v souvislosti s nákazou, tedy i z Česka, až na výjimky potřebují test; věkovou hranici při povinnosti dětí prokázat se testem Bratislava už ode dneška zvýšila na deset z dosavadních sedmi let.

Zákaz vycházení na Slovensku

Během zákazu vycházení budou nadále povoleny cesty kromě jiného do zaměstnání, dále na nákupy nezbytných životních potřeb, vánočního stromku či ryb, k lékaři, na bohoslužby, případně do přírody nebo na vyzvednutí zásilek z internetových obchodů.

Členové jedné domácnosti by se měli setkat nanejvýše s jednou další rodinou. Někteří odborníci označili karanténní opatření kvůli výjimkám za nedostatečné.

Zmíněná omezení nebudou platit každý den mezi 1:00 až 5:00, protože stávající zákon neumožňuje nařídit nepřetržitý zákaz vycházení. Vládní nařízení prozatím zůstane v platnosti do 29. prosince, kdy má v zemi po 90 dnech skončit nouzový stav, který úřadům umožňuje nejen omezovat volný pohyb lidí, ale také například přesouvat personál mezi zdravotnickými zařízeními.

Parlament tento týden kvůli chybějícím poslancům vládní koalice odložil hlasování o změně příslušného ústavního zákona, který by vládě umožnil nouzový stav v době pandemie prodlužovat. Takové rozhodnutí by podle předlohy musela dodatečně schválit Sněmovna.

Turisté potřebují negativní PCR test

Také čeští turisté starší deset let potřebují při cestě na Slovensko výsledek negativního testu starý maximálně 72 hodin, v opačném případě by museli v zemi do karantény a nejpozději na hranicích se elektronicky registrovat. Slovensko uznává nejen výsledky laboratorních PCR testů, ale také antigenních testů, pokud byly provedeny v Česku nebo v Rakousku.

Výjimky z předkládání testů mají například posádky v nákladní dopravě, dále autobusů, vlaků a letadel, jakož i cestující při tranzitu přes Slovensko. Nově nemusí mít test ani doprovod, který zajišťuje přepravu cestujících na nebo z mezinárodních letišť v Česku, Maďarsku, Polsku a Rakousku a který se zaregistruje.

Restaurace jen přes okénko

Nařízení hlavního hygienika o uzavření maloobchodních prodejen a provozů služeb se nevztahuje kromě jiných na lázně, prodejny potravin a dalších základních životních potřeb, drogerie, lékárny, pošty, banky, ubytovací zařízení a lyžařská střediska.

Restaurace mohou vydávat jídlo jen přes okénko. Nově musejí uzavřít fitness centra, divadla, kina i kadeřnictví. Nadále jsou zakázány hromadné akce, kostely zůstanou přístupné jen pro menší počet věřících než dosud.

Na pětimilionovém Slovensku po předchozím poklesu v posledním období rychleji stoupá počet nakažených koronavirem. Za úterý tohoto týdne laboratorní PCR a méně přesné antigenní testy potvrdily dohromady dosud nejvyšší přírůstek téměř 8000 nakažených. Zvyšuje se také počet hospitalizovaných s covidem-19 a úmrtí na toto onemocnění.

Video  Čaputová o Česku a koronaviru: Situace je vážná, ale ne odstrašující  - CNN Prima News
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa