Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Sestřička Katka (†39) zemřela na covid: Češi její Anetce (7) darovali tři čtvrtě milionu

Autor: Mii, ČTK - 
10. prosince 2020
05:02

Je to jeden ze smutných příběhů současné koronavirové krize. Nemoc covid-19 před měsícem usmrtila i zdravotní sestřičku z jihlavské nemocnice Kateřinu Š., která se starala o nakažené pacienty. Své práci věnovala vše, nakonec i svůj život. Po mladé zdravotnici zůstala 7letá dcera Aneta, jejíž osud není Čechům lhostejný, jak se nyní ukázalo. Ve sbírce, kterou na její konto uspořádala nemocnice, se již vybralo téměř tři čtvrtě milionu korun, upozornil server TN.cz.

„Na účtu je aktuálně více jak 730 tisíc korun,“ citoval server slova mluvčí jihlavské nemocnice Moniky Zachrlové. Peníze věnovali jak běžní občané, tak kolegové sestřičky. Přispívání bude pokračovat až do jara příštího roku, číslo účtu lidé najdou na webových stránkách nemocnice. O Anetu se v tuto chvíli stará její babička. 

Pacienti ji měli rádi

Nemocnice o úmrtí Kateřiny informovala v polovině listopadu. „Ve věku 39 let zemřela ve své ,vlastní' nemocnici po nerovném boji s covid-19 jedna z nás,“ napsala na facebooku a připojila vzpomínky zaměstnanců, kteří sestřičku znali či s ní pracovali na Ortopedicko-traumatologickém oddělení: „Kateřina měla mezi spolupracovníky spoustu přátel, byla vždy usměvavá, milá, ochotná pomoci, poradit a vykonávat svoji práci i nad rámec svých pracovních povinností.“

Kolegyně zmínily i sladkosti, které sestřička nosila do práce. „Její buchty a sladkosti, co nám nosila, byly úžasné a ona měla radost, jak nám chutná. Pekla pro radost i svým známým na svatbu a Vánoce. Byla kamarádská, skromná, vyšla s každým a ráda si povídala. Její smích byl pověstný a nakažlivý. Byla velice pořádkumilovná a to se projevovalo v práci i v péči o pacienty. Měla ráda, když pacienti byli čistí, vykoupáni a bylo o ně celkově postaráno. Potřebovala mít věci v pořádku a stále je kontrolovala a starala se o ně. Pacienti oceňovali její pozitivní přístup. Byla velmi komunikativní, ráda se s nimi bavila a dokázala je rozesmát. V kolektivu byla oblíbená a každý ji měl moc rád. Traumatologii brala jako svou druhou rodinu, a tak se o nás i starala,“ připojily své vzpomínky sestřičky.

Kateřina podle nich vždy o Vánocích vyzdobila oddělení, měla velké estetické cítění. Dokonce vytvářela věnce, které darovala vesnickým trhům. Kolegyně se shodly, že jim bude velmi chybět.

Nakazilo se už 39 tisíc zdravotníků

Žena působila v jihlavské nemocnici od konce zdravotnické školy, jedinou pauzu měla během mateřské dovolené. Jelikož pracovala na traumatologii, předpokládá se, že se nakazila právě tam. Již od začátku měla horší průběh nemoci, nakonec byla i hospitalizována. Lékaři o její život bojovali tři týdny, covidu Kateřina podlehla 10. listopadu.

V Česku se od začátku pandemie nakazilo 39 tisíc zdravotníků a počty podle České lékařské komory (ČLK) v posledních dnech opět rostou. Varuje proto před dalším rozvolňováním.

„Podzimní vlnu epidemie jsme zvládali za cenu obrovského osobního nasazení všech zdravotníků i dobrovolníků, ale to vše zároveň jen za cenu drastického omezení standardní zdravotní péče, které se negativně projeví na zdravotním stavu populace,“ uvedl prezident komory Milan Kubek. Čím déle bude situace trvat, tím budou podle ČLK následky vážnější. Připomněl, že zdravotníkům nově přibudou ještě další povinnosti s antigenním testováním a očkováním.

Video  Nový Protiepidemický systém ČR: 5 psů proti covidu. Blatný představil, jak funguje PES  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

lucie13 ( 10. prosince 2020 12:36 )

A proč nezaplatí nemocnice odškodné pozůstalým?!? Aha, musí se nejdříve zjistit, kde se nakazila. I když by mne zajímalo, jak nemocnice prokáže, že se nakazila jinde? Buď se starala o covid pacienty nebo ne?
Smutné pro malou dceru. Doposud se ale nikde nepsalo, zda měla nějaké další zdravotní problémy, nebo zda se doopravdy jedná o výjimku potvrzující pravidlo, že přes 90% zemřou pacienti 65+ (s dalšími chorobami).

https://onemocneni-aktu­alne­.mzcr­.cz/do­c/zem­reli-COVID-19-metodicky-rozbor.pdf

sorgedoktor ( 10. prosince 2020 09:01 )

Je to takve noblesni gesto...Vite, ty sirotci duchody nejsou moc velke..

frantacizek ( 10. prosince 2020 05:23 )

to ji maminku bohužel nevrátí..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa