Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš se pustil do Hřiba kvůli přístupu k pandemii. „Část problémů způsobil on sám,“ ohradil se primátor

Autor: ČTK, red - 
7. prosince 2020
17:08

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se v pondělí na tiskové konferenci po jednání městské rady ohradil proti nedělní kritice hlavního města a jeho přístupu k pandemii nemoci covid-19 ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle Hřiba vzrůstající počty nakažených nemohl ovlivnit uplynulý víkend v Praze. Zároveň Babišova slova označil za zahájení kampaně před sněmovními volbami, do které zbytečně zatahuje Prahu. Babiš kritizoval v neděli vedení a obyvatele hlavního města v pravidelném nedělním videu, které zveřejňuje na sociálních sítích.

„Já jsem zaznamenal, že pan premiér ve svém pravidelném hlášení Čau, poddaní obvinil občany hlavního města z toho, že přes víkend zkazili ostatním Vánoce a že mu kazí jeho (Babišovo) skóre ,best in covid'. Já myslím, že to rozhodně není pravda. Pan premiér způsobil část těch problémů sám tím, že zasahoval do odborných doporučení a politicky měnil opatření,“ řekl Hřib.

Primátor vyzval premiéra, aby si uvědomil, že to bylo díky příznivé situaci v Praze, že bylo možné otevřít restaurace a obchody. Zároveň mu doporučil, aby se zabýval situací v regionech, kde je situace špatná.

„Bylo by vhodné, aby si pan premiér dále uvědomil, že inkubační doba covidu je zhruba týden, takže je samozřejmě naprostý nesmysl tvrdit, že ta čísla, kterými se zabývají na ministerstvu (zdravotnictví), by mohla být dána aktuálním víkendem či koncem týdne, to je z epidemiologického hlediska nesmysl,“ řekl Hřib. „Já chápu, že nám tady už začala kampaň do voleb, a vypadá to, že do toho bude Praha zase zbytečně zatahována. Pan premiér by se měl zaměřit na ostatní regiony,“ dodal Hřib.

Babiš se na svém facebookovém profilu podivoval nad prodejem svařeného vína a langošů na Staroměstském náměstí. Podle vládních opatření se potraviny a nápoje zakoupené na trzích nesmějí konzumovat na místě. Radní Jan Chabr (TOP 09) v pondělí kritiku odmítl. Praha byla podle Chabra prvním městem, které rozhodlo, že vánoční trhy nebude organizovat. Magistrát podle Chabra pouze dal na náměstí vánoční smrk, lidi nevyzývalo, aby se na náměstí shlukovali, ale naopak.

„Sardinky“ v MHD

Babiš také kritizoval MHD, uvedl, že Praha nezvýšila kapacity a „lidé jsou v tramvajích jak sardinky“. Jak psal Blesk.cz, problémy byly zejména ve čtvrtek večer, tedy v první den uvolnění opatření - metro ten den končilo provoz zhruba o dvě hodiny dřív než normálně a po desáté v Praze končí také denní provoz tramvají. Noční tramvaje a autobusy mají ale delší intervaly a také jezdil jen jeden vůz, takže se lidé z centra po zavření restaurací dostávali jen stěží a v tramvajích byli namačkáni tělo na tělo. Podobná byla situace i v pátek večer, jak zachytil fotograf Blesku v centru Prahy mezi 22. a 23. hodinou.

Podle náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě) se situace v MHD o víkendu neopakovala. Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES bylo v neděli v Praze na hodnotě 49 bodů, to je nejméně ze všech krajů. V celé zemi dosáhlo 64 bodů.

Maximilian ( 8. prosince 2020 05:16 )

Pan Bábiš zase na někoho kydá,to je povaha,nebo výcvik...ten má z těch Pirátů děs

Covid_19 ( 7. prosince 2020 22:34 )

Agrofert nechce našim lidem slušně zaplatit, tak vozí na práci levné lidi z východu, mohl zavést automatizaci a kvalifikovaným lidem přidat peníze, ale oni raději nechávají pracovat víc levných lidí. Němci u nás investují do moderních provozů, náš oligarcha vytěžuje staré technologie a na nové si bere neoprávněně dotace

Covid_19 ( 7. prosince 2020 22:31 )

ale Praha je na tom lépe

.tg.bb ( 7. prosince 2020 20:42 )

Ubohý StB premiér si musí vždycky najít nějakou oběť, která za všechno může, a přitom si ještě přihřát volební polívku. Praha Babiše nevolí, je vzpurná, lidé tam nepracují, jen se válejí v penězích, takže je třeba na ně ukázat prstem a vyprsit se před věrnými voliči.
Babiš je podrazák a populista nejhrubšího zrna.

Covid_19 ( 7. prosince 2020 20:11 )

Praha lépe hospodaří a na účtu má peníze, Babiš má jen vykradenou státní pokladnu, nejraději by vykradl i účty měst, takže se jim snaží snižovat peníze jak jen to jde, to mu jde

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa