Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na Silvestra pít pouze doma, výjimky jen na Vánoce. Bavorsko zpřísňuje opatření

Autor: ČTK - 
6. prosince 2020
16:20

Kvůli vysokému počtu nakažených koronavirem vyhlásí Bavorsko od středy nouzový stav a zpřísní omezující opatření. Povinné testy pro pendlery a jejich nejbližší rodinné příslušníky tato spolková země sousedící s Českem ovšem nezavádí. Lidé tam budou od středy moci vycházet z domova jen z pádných důvodů, oznámil v neděli po mimořádném zasedání bavorského kabinetu premiér Markus Söder. Restrikce mají platit do 9. ledna, v úterý je má schvalovat tamní zemský sněm.

Mnoho nemocnic v Bavorsku je přetížených a ukazuje se, že mírnější celoněmecké restrikce působí jen málo. „Je to tak, že počty nakažených jsou příliš vysoké,“ řekl Söder.

Vyrážet ven bude možné za nákupy (i vánočními), k lékaři, do práce, do školy nebo za sportem. V místech, kde v posledních sedmi dnech připadá 200 a více nových případů na 100 000 obyvatel, bude platit zákaz nočního vycházení mezi 21:00 a 05:00 - tedy stejně jako v Česka za platnosti pátého stupně protiepidemického systému PES. Na veřejnosti se nebude smět pít alkohol, což platí i pro silvestrovskou noc. Restrikce budou mírnější jen o vánočních svátcích, kdy se oproti jiným dnům bude moci setkávat více lidí najednou.

Agentura DPA uvádí, že v Bavorsku má koronavirovou infekci nyní skoro 60 000 lidí, nejvíce od začátku současné pandemie.

Od 1. prosince se změnila pravidla pro malý hraniční styk mezi Českem a Bavorskem. Lidé z příhraničí mohou podle informací z internetových stránek německého velvyslanectví do Bavorska (a naopak) jezdit bez povinnosti testu nebo karantény jen z pádných důvodů. Tím jsou myšleny cesty do zaměstnání, do školy, ze zdravotních a rodinných důvodů a kvůli zajištění běžných potřeb. Na výlety nebo za sportem se ale v současnosti do Bavorska nesmí.

Video  Boj o lyžařskou sezónu v Česku: Čím později začne, tím víc lidí na svazích bude, míní Stárek  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa