Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

„Babičku jsem viděla naposledy na jaře.“ Do domovů pro seniory se vrátila objetí a slzy dojetí

Autor: ČTK - 
5. prosince 2020
19:25

Od soboty mohli lidé skoro po dvou měsících navštívit své příbuzné a blízké v domovech pro seniory a dalších lůžkových zařízeních sociálních služeb. Zájem byl i přes omezení značný a mnohá setkání emotivní. Návštěvníci se museli prokázat negativním testem na covid-19, jen někde mohli absolvovat antigenní test na místě, nebo museli doložit, že v posledních 90 dnech nákazu prodělali. Po dobu návštěvy byl povinný respirátor a většinou bylo nutné se objednat. V celé zemi se otevřely jen některé domovy, další z provozních nebo karanténních důvodů umožní návštěvy až po víkendu.

Návštěvy byly zakázané od 9. října, někde se lidé vídali jen pomocí videohovorů či aspoň přes sklo nebo ve speciálních místnostech.

Některá zařízení vyhradila zdravotníka, který návštěvu otestuje, v takovém případě je vyšetření hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Jiná vyžadují, aby si test příchozí nechali udělat jinde za úhradu. Většina domovů nechává návštěvy doprovázet jedním ze zaměstnanců. Má dohlížet na dodržování hygienických opatření a také na dobu trvání návštěvy, která je omezená.

Někde testovat nemohou

V Jihomoravském kraji má v současnosti jen minimum domovů možnost testovat návštěvníky při příchodu a potřebují dořešit logistiku návštěv. Ve všech oslovených zařízeních byl počet návštěv na den omezen a návštěvy se musejí objednávat telefonicky předem. Například brněnské domovy z kapacitních nebo personálních důvodů návštěvy na místě testovat nemohou. Ředitelé odkazují návštěvníky na testovací místo na brněnském výstavišti.

V Královéhradeckém kraji v sobotu umožnily návštěvy jen některé domovy seniorů. Tato zařízení hlásila velký zájem, připustila ale i obavy ze zvýšeného rizika zavlečení nákazy. Některé domovy neotevřely z provozních důvodů, jiné kvůli karanténním opatřením.

Pražské domovy pro seniory a další lůžková zařízení sociálních služeb přistoupily k umožnění návštěv různě. Větší zájem příbuzných je tam, kde se lidé mohou nechat zdarma otestovat antigenními testy. Některá zařízení je budou mít až od pondělí, jiná žádají vlastní test na covid-19.

Slzy během setkání na obou stranách

Například v Domově pro seniory a domovu se zvláštním režimem v Dolním Rychnově v Karlovarském kraji zatím umožní návštěvy jen v části domova pro seniory, protože ve zdravotnické části jsou ještě případy koronaviru. Místo rezervací bude domov koordinovat návštěvy s rodinami.

V mělnickém domově pro seniory se dnešní obnovení návštěv obešlo bez problémů, lidé přicházeli postupně a neshlukovali se. A to přesto, že nebylo nutné objednat se na určitou hodinu.

Dojemná byla mnohá setkání v Domově pro seniory v Prostějově, některá se neobešla bez slz klientů, návštěvníků i personálu. „Babičku jsme už dlouho neviděli, má 96 let. Já jsem ji naposledy viděla na jaře, dědeček za ní chodil sám, nechtěli jsme ji vystavovat nebezpečí,“ řekla ČTK Pavla Plevová ze Studence na Prostějovsku. Prostějovský domov pro seniory umožňuje příbuzným testování na místě. Zájem příbuzných byl velký.

„Objetí je objetí“

Ředitelé domovů pro seniory se shodují v tom, že adventní doba je pro seniory v domovech zvlášť náročná. Chybí jim především blízkost rodiny, kterou úplně nedokáží nahradit ani sebedokonalejší spojení pomocí tabletů či telefonů. „Téměř každý druhý senior má mobilní telefon a je s rodinou propojen. Máme navíc tablety i služební telefony. Vizualizaci jsme schopni zprostředkovat. To objetí je ale objetí,“ řekla ČTK ředitelka domova v Pavlovicích u Přerova Eva Machová.

Na podzim se podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb nakazilo 12 000 obyvatel domovů pro seniorů. Celkem jich v nich pobývá zhruba 65 000. Od poloviny listopadu měly domovy povinnost klienty testovat antigenními testy, od pátku trvá dál jen testování zaměstnanců jednou za pět dní. Vrchol epidemie byl v těchto zařízeních kolem poloviny listopadu, kdy bylo nakažených asi 5000 klientů a 3000 zaměstnanců. Mnohá zařízení kvůli nedostatku personálu musela povolat dobrovolníky nebo vojáky. V současné době je nemocných asi 3500 klientů a zhruba 2000 zaměstnanců.

achjo222 ( 6. prosince 2020 11:14 )

váš názor mě nezajímá ...žádost do domova důchodců pro sebe mám již s předstihem několik let podanou ono to zase není tak jednoduché..je potřeba vyjádření lékařů a posudky které umístění doporučí nebo zamítnou....on taky starý člověk když nemůže chodit tak dokáže používat třeba kolena..hodně smutné...jako vy ...vy buďte v klidu...vas se to přece netýká ...a myslím si že se to týkat ani nikdy nebude..víte proč že??
Tak držím palečky ať jste pořád takhle vitální a hlavně hodně zdravá ...držte se..jste fajn

achjo222 ( 6. prosince 2020 08:13 )

OPRAVA -NECHODÍCÍ

achjo222 ( 6. prosince 2020 08:12 )

..a jak to uděláte,když máte téměř devadesátiletou babičku s těžkou demencí,prakticky ne hodící??Starala jsem se o takovou babičku téměř tři roky,takže moc dobře vím co to je...to vám nepomůže ani sebelepší pečo­vatel­ka..­.pou­žité pleny jsem hledala každý den schované po bytě...uzavírání přívodu plynu po každém vaření byla nutnost...a další věci které si vy neumíte ani představit...stáří je někdy hodně smutné..bohužel takhle to je...neudržitelnou situaci jsme nakonec museli řešit domovem s pečovatelskou péči...babičku jsem měla třikrát na Vánoce doma...třikrát jsme ji na zádech nesli do třetího patra...a potom zase na zádech z třetího patra do auta zpět...další roky už tohle absolvovat bohužel nešlo...babička si nikdy tuhle situaci nepamatovala a každé svátky vánoční plakala že je opuštěná...brečely jsme obě...nebudu se tady vůbec zmiňovat o dalších smutných situací které provází takhle vysoký věk...mnohdy i věk o mnoho nižší..proto bych byla velice opatrná v odsuzování lidí,kteří svoje rodiče milují,ale bohužel přijde chvíle kdy nemají lepší možnost,než volbu umístění do domova důchodců..názor nikomu neberu..tohle je zase můj názor a moje zkušenost..dál se už k tomuto tématu vyjadřovat nehodlám.Mějte hezký den a pěkné svátky.

Amrasha ( 5. prosince 2020 23:59 )

Je mi na b•ití z lidí, kteří hýkají, jak dlouho neviděli své seniory, ale nestydí se za to, že je cynicky odložili, jako opotřebovanou věc 🤑

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa