Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Davy pod orlojem. Fronty na langoše. Staroměstské náměstí přilákalo stovky lidí

Autor: jim - 
3. prosince 2020
21:31

Ve čtvrtek večer to na Staroměstském náměstí vypadalo, jako kdyby se vrátil prosinec 2019, nepolíbený tvrdými a nejistými časy pandemie covid-19. Tedy až na všudypřítomné roušky. Pod Staroměstským orlojem postávaly stovky lidí a vyčkávaly, až v celou hodinu orloj zazvoní a vymění se dřevěné figury. Od čtvrtka jsou na náměstí navíc otevřené stánky a na svařák či langoše se stály dlouhé fronty. Česko totiž sestoupilo na 3. stupeň protiepidemického systému PES a lidé se tak mohli vrátit do restaurací, hospod i malých obchodů. A také k pití alkoholu na veřejnosti.

Sotva se uvolnila vládní opatření proti pandemii koronaviru, na Staroměstském náměstí bylo plno. Podle redaktora Blesk.cz se do centra Prahy vydaly ve středu a následně i ve čtvrtek večer stovky lidí. Rozdíl byl v tom, že ve středu si občerstvení brali z výdejních okének, ve čtvrtek však už rovnou postávali u stánků.

Největší nával se podle redaktora odehrál ve chvíli, kdy měl vyzvánět Staroměstský orloj. Na jedno místo se rázem nahrnul velký dav lidí, idea dvoumetrových rozestupů vzala rychle za své. 

U několika stánků, které mají na náměstí otevřeno celoročně, se stály dlouhé fronty na svařák za cca 40 korun a ještě delší fronty na langoše za cca 50 korun. Podepsalo se to i na stavu okolí stánků - a přetékajících koších na odpadky.

Lidé se na Staromák rozhodli vyrazit „oslavit“ prosincové rozvolnění pod rozsvíceným vánočním stromem, který tam byl dopraven z Kamenného Přívozu.

Bez roušky u stromu

Od čtvrtka celé Česko vstoupilo do třetího stupně protiepidemického systému PES. Podle ministerstva zdravotnictví se „ruší také zákazy nočního vycházení, prodeje v neděli a konzumace alkoholu na veřejnosti“. Na hromadných akcích venku se může sejít maximálně 50 osob. V tomto případě se však nejedná o organizovanou událost.

Takto letos vypadá vánoční smrček na Staroměstském náměstí:

Video Vánoční strom na Staromáku v celé své kráse! Takhle vypadá rozsvícený - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zda-li policisté nebo strážníci večer řešili nějaké prohřešky, budou mluvčí komentovat v pátek ráno.

Podle redaktora Blesku neměla přibližně polovina lidí ochranu dýchacích cest. Tabulka ministerstva zdravotnictví k tomu uvádí, že je rouška povinná „ve všech vnitřních prostorech a ve vybraných veřejně přístupných místech.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pohybovenadany ( 4. prosince 2020 08:37 )

A na Hradčanech prodávali bořč .

Pohybovenadany ( 4. prosince 2020 08:33 )

Pěkný humus, ovce !

krapotkin ( 4. prosince 2020 08:13 )

Obojí mne netankuje. Orlij jsem viděl asi 100x a po langoších jsem se parádně pob***

illyria ( 4. prosince 2020 07:47 )

Ještě, že jsme tam byly ve středu.D Pobavil mě svařák za 39,- Kč. Minulý rok byl za 80,- Kč... Holt když tam nejsou cizinci, tak nedeformují ceny .-)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa