Lockdown nás nezastaví. Restaurace přišla s geniálním nápadem: Jídlo v karavanu

Autor: mav - 
13. prosince 2020
22:23

Restaurace od půlky října zavřené, na zahrádky je zima, a tak belgické restaurace mohou vařit pouze jídla pro odnos a rozvoz. Nebo ne? Důvtipný šéfkuchař z jihu Belgie přece jen podává jídlo ke stolu.

Do auta se smí i za lockdownu, to dá rozum. A obytný vůz je taky auto. Auta na parkoviště smějí. Z luxusní restaurace Matthias and Sea v Tarcienne se tak stal hodně specifický „drive-in“. Jídlo si odtud neodvezete, nýbrž sníte na parkovišti – v karavanu. Buď přijedete vlastním, nebo vám ho restaurace půjčí.

„Je to originální, jíst humra v karavanu,“ svěřil se televizi RTBF nadšený gurmet. „Ale s tím lockdownem bychom jedli třeba v jeskyni. Je to skvělé najít zase restauraci.“

„Konečně se můžeme jít někam najíst,“ chválí si řidič jiného karavanu, „i když je to u našeho vlastního stolu. Ale obsluhují nás jako krále,“ řekl agentuře AFP. Docela královské jsou i ceny: rybí menu kolem třiceti eur (bezmála 800 Kč), humr dvojnásobek. I na místní poměry je to dost. Tedy jak se to vezme: aktuálně je to přece jen nejlevnější OTEVŘENÁ restaurace široko daleko.

České povaze to může znít jako parádní švejkovina, ale podnik žádné nařízení neobchází, naopak. „Napřed jsme se zeptali na policii, dali nám zelenou, a pak nám radnice oznámila několik hygienických opatření,“ popsal šéfkuchař Mattia Collu televizi RTBF.

Každý karavan mohou poskytnout jen jednou, než ho zase vydezinfikují. V praxi to znamená jednu večeři denně, nijak to však nevadí; jedná se o nóbl podnik, kam se rozhodně nechodí na nějaké rychlovky. Tarcienne leží ve frankofonní části Belgie a Francii je blízká i kultura stolování: takže předkrmy, aperitivy, dezerty, dlouhé povídání… Konkrétně tady se specializují na plody moře.

I když je Matthias and Sea dražší podnik, rozhodně na svém nápadu nezbohatnou: „Náklady jsou značné: pronájem karavanů, dezinfekce, benzín kvůli topení… A utržíme 25 % toho co před lockdownem. Ale lepší než nic,“ kalkuluje šéfkuchař.

Zájem přesahuje možnosti restaurace, aspoň prozatím. Na Nový rok proto budou podávat i obědy, ale rezervace není jen tak automatická: musíte složit zálohu 60 € na osobu.

Jaronovaku ( 14. prosince 2020 14:39 )

Neuvěřitelné ignorantství. Kvůli tomu, že někteří lidé si nepřipouštějí riziko podnikání, tak novináři hledají jak jejich špatná rozhodnutí popularizovat. V jedné pohádce bylo řečeno, že snadná cestička vede do pekla. Proč ti "geniální" podnikatelé v pohostinství, založeného na zahraničních turistech, nemají k těm několika hospodám třeba něco co je uživí v připadě jako je tento. Já podnikám tím, že prostě vyrábím něco užitečného a mě se tohle prakticky nedotklo.
No a novináři by nás také mohli informovat o tom co se děje jiného než brekotu hospodských a útoků na vládu. Oni ani piráti nebudou hodnější pokud by byli u pádla. Podívejte na Švédsko jak obrací.

panda82 ( 14. prosince 2020 09:03 )

Že by českou ekonomiku držely jen hospody? Proč se nepíše i o jiných profesích než jen o hospodách, pořád brečí, že jim pšenka nekvete, dostanou všichni kompenzace za ušlé kšefty, práci, už je to k smíchu, jak každý brečí jak nemá prašule, nikde ve světě to není, nebo jo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa