Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slzy dojetí a polibky: Senioři se po trápení kvůli viru dočkali vytoužených návštěv

Autor: Darina Jíchová - 
3. prosince 2020
18:18

Senioři patří mezi nejohroženější skupinu náchylnou ke koronaviru, tento fakt vedl k tomu, že mnohé domovy důchodců a pečovatelské domy po celém světě omezily či úplně zakázaly návštěvy, a mnoho staříků tak na dlouhé měsíce osiřelo. Nicméně s uvolňováním restrikcí v Británii se dočkali návštěv svých dětí a vnoučat či drahých poloviček, někteří na společnost čekali už od února, uvedl list Daily Mail.

Anglické domovy důchodců a další pečovatelská zařízení otevřely dveře návštěvám, příbuzní rezidentů nemají problém podrobit se rychlotestům na koronavirus, jen aby konečně mohli své milované sevřít v náručí. Setkání byla plná úsměvů a slz dojetí.

Jen co vláda svolila k návštěvám seniorů, pečovatelská zařízení v Anglii zaplnily stovky lidí. Současné nařízení dovoluje návštěvy dvakrát týdně dvěma osobám z rodiny rezidenta. „Byl to naprosto kouzelný moment,“ popsal rodinná setkání manažer Adam Purnell z domova důchodců ve městě Preesall. Přiznal, že on a jeho kolegové byli dojati k slzám.

Dojemné chvíle

Návštěvníky nejvíc potěšilo nejen to, že mohli konečně osobně vidět své příbuzné, ale i to, že je mohli obejmout a políbit. „Můžu je obejmout? Po tom jsem toužil,“ radoval se Cutter, který žije v pečovatelském domě Brendoncare Meadway ve Winchesteru. Jeho rezidentem se stal v únoru, těsně před úderem pandemie. „Ahoj zlatíčko, když jsme se naposledy objímali,“ vítal dcery.

Jen, co dcery dostaly „zelenou“ – rychlotest prokázal, že nemají koronavirus, stařík svižně vyskočil ze židle a jal se je objímat. Jedna z dcer Liz Jacquesová přiznala, že fyzický kontakt s otcem měla naposledy v únoru. „Je to úžasné, fyzický kontakt udělá velký rozdíl. Bylo to pořádně emotivní, je to první krok na cestě zpátky k normálu,“ řekla pro stanici BBC Jacquesová.

Koronavirus v Británii: Domovy důchodců se otevřely návštěvám, (3.12.2020). Bob Underhill (84) navštívil manželku Patricii (82). Koronavirus v Británii: Domovy důchodců se otevřely návštěvám, (3.12.2020). Bob Underhill (84) navštívil manželku Patricii (82). | Reuters

Návštěvy byly vpuštěny také do pečovatelského domu Chiswick Nursing Centre v Londýně, mezi prvními návštěvníky nechyběla Serena Snellingová (22), která otevřeně brečela od chvíle, kdy viděla svou matku. Novinářům se svěřila s tím, že během pandemie viděla matku jen jednou. Jakmile jí ošetřovatelé řekli, že její test na koronavirus je negativní, vběhla se slzami matce do náručí.

Polibek pro manželku

„V podstatě jsem hodinu strávila jen v jejím náručí, nedokážete si představit, jak výjimečný okamžik to pro mě byl,“ okomentovala Snellingová. „Jsme si velmi blízké, předtím než šla do domova, jsem o ni pečovala já. Je to moje drahá maminka, jedna z nejdůležitějších osob v mém životě. Moc ji miluju,“ prohlásila Snellingová. Teresa Snellingová (59) trpí degenerační chorobou, kterou u ní vyvolal nádor na mozku.

Ve stejném zařízení žije také Patricia Underhillová (82), která má Alzheimerovu chorobu, manžela Boba viděla od března jen dvakrát, tento týden se po tři čtvrtě roce mohli manželé poprvé políbit, sice přes roušku, ale přece. „Od března jsem ji viděl jen dvakrát, protože tady platila přísná karanténa. Byl jsem tady minulý týden, to jsme se mohli vidět přes přepážku. Tohle je něco jiného,“ dodal, že mu vůbec nevadilo, že musel projít testem a mít roušku a ochranný oděv.

Video  Zákaz návštěv seniorů by neměl trvat dále než čtyři týdny, míní odborník.  - Markéta Volfová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa