Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sociální pracovníci mají nové odběrové místo na covid-19. Na Chodově se výsledek dozví za 15 minut

Autor: ČTK - 
23. listopadu 2020
16:11

Společnosti Národní ústav pro autismus (NAUTIS), Hornomlýnská a Asistence, které poskytují sociální služby, zbudovaly v Praze sdílené odběrové místo. Medici tu budou testovat antigenními testy zaměstnance provozovatelů terénních sociálních služeb. První sociální pracovníci podstoupili testy v pondělí, řekla za NAUTIS Linda Skarlandtová. Poskytovatelé terénních sociálních služeb musí každých pět dnů z vládního nařízení testovat personál, který přichází do styku s klienty.

„Díky sdílenému testovacímu místu vytváříme ideální podmínky pro naše zaměstnance, kteří si mohou testování naplánovat podle svých časových možností, a zároveň nemusíme kvůli testování přerušovat poskytování služeb, které naši klienti opravdu potřebují,“ uvedl ředitel společnosti Hornomlýnská Roman Mucha.

Doplnil, že důvodem, proč se organizace dohodly na vytvoření sdíleného odběrového místa, bylo to, že jejich smluvní poskytovatelé pracovně lékařských služeb nabízeli k provádění testů podmínky, které poskytovatelům sociálních služeb nevyhovovaly a ohrožovaly jejich práci.

K testům do sdíleného odběrového místa v sídle organizace Hornomlýnská na Chodově bude zatím chodit asi 400 zaměstnanců osmi poskytovatelů terénních sociálních služeb. K těm vedle zakladatelských organizací patří ještě Domov Sue Ryder, Fosa, POHODA, Občanské sdružení Melius a Maltézská pomoc. Nynější kapacita testovacího místa, jehož provoz po odborné stránce zaštiťuje podle Skarlandtové Poliklinika Michnova v Praze 4, je nyní asi 150 odběrů za den. V případě zájmu z řad dalších organizací, nabízejících sociální služby, je možné ji navýšit. Testovaní mají možnost se k odběrům přihlásit od pondělí do pátku od 7:00 do 20:00.

Pravidelné testování

Antigenními testy se plošně každých pět dní testují klienti a zaměstnanci domovů pro seniory a dalších sociálních zařízení. Původně byl začátek testování naplánován na středu 4. listopadu, někde se začalo kvůli pozdnímu dodání testů později. Důvodem nařízení byly vysoké počty nakažených covidem-19 v těchto zařízeních.

Na rozdíl od dosud používaných testů PCR se antigenní testy nemusí vyhodnocovat v laboratoři a výsledek je znám do 15 minut. V obou případech se odebírá vzorek výtěrem z nosohltanu.

Video  Bezpříznakoví senioři: „V domovech je jich většina. Nákaza se šíří o to rychleji,“ říká Horecký  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa