Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

3. vlna covidu už v lednu? Dušek má obavy. A zatajovat data o mrtvých prý nechce

Aktualizováno -
22. listopadu 2020
20:09
Autor: sab, simao, ČTK - 
22. listopadu 2020
15:00

Byl to právě šéf statistiků ÚZIS Ladislav Dušek, který rozpoutal debatu o tom, zda by se měla zveřejňovat denně čísla obětí s covid-19. Čelil kritice za to, že chce zatajovat data. Dušek to odmítá a vysvětluje, že by bylo ideální je zveřejňovat spíš s několikadenním odstupem. Pro Český rozhlas pak promluvil o tom,  zda po Vánocích či Novém roce přijde do Česka 3. vlna pandemie covid-19. "Vůbec nevěřím období ledna a února, kdy je doba vzepětí všech respiračních infekcí a nemoci. A covid nikam nezmizí," varoval Dušek.

Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek nechává každý den do světa posílat čísla nakažených a zemřelých lidí s nemocí covid-19. V odborných kruzích, ale i v Poslanecké sněmovně se už, jak upozornily Blesk Zprávy, rozhořela debata o tom, zda je dobré číslo mrtvých zveřejňovat každý den.

Dušek je pro to, aby to bylo s několikadenním odstupem. Jeho návrh vyvolal debaty, zda by to tak bylo správně. "Že bychom chtěli zastavit zveřejňování mortalitních čísel, to není pravda," brání se nyní Dušek.

Dušek v neděli v Otázkách Václava Moravce vysvětloval, proč by to stálo za zvážení. Zmínil i 3. vlnu pandemie koronaviru.

Návrat epidemie v novém roce

Dušek v ČT uvedl, že Česko bude pravděpodobně bojovat s návraty koronavirové epidemie v období vrcholného rozšíření respiračních onemocnění v lednu či únoru. Stát podle něj musí udělat vše pro to, aby nebyly nekontrolované.

Dušek míní, že v příštích týdnech může nastat relativní stabilita v nárůstu počtu diagnostikovaných. Za týden či dva by se podle něj mohlo podařit to, že systém trasování a tzv. Chytré karantény zachytí všechny výskyty nového typu koronaviru. „Ale epidemie neskončí, my zbrzdíme její rychlost, ale nezastavíme ji a nezničíme,“ varoval.

Virus způsobující onemocnění covid-19 v Česku zůstane a zřejmě „si nenechá ujít“ i období, ve kterém pravidelně útočí onemocnění dýchacích cest s největší silou, dodal Dušek. „Jdeme do období vrcholu všech respiračních onemocnění, v lednu či únoru budeme stále bojovat s návraty, ale musíme udělat vše, aby nebyly nekontrolované,“ podotkl Dušek.

V lednu se lépe budou šířit infekce. I covid

Dojde tedy po Vánících k nárůstu nakažených v ČR? „Nechci říct, že v České republice po českých Vánocích. Já věřím, že epidemii dokážeme dobrzdit. Objektivně ale po celé Evropě je období ledna a února vyšší nemocnost – je to vrcholné chřipkové období a je s tím potřeba počítat. Snít v tuto chvíli o tom, že se v lednu a únoru nic nestane, je bohužel absolutně nesmyslné,“ řekl Dušek Českému rozhlasu.

 

„Bude chřipkové období, imunita lidí bude mít daleko k dokonalosti. Infekce se budou snadno šířit a mezi nimi i covid. Je potřeba, abychom byli před tímto obdobím ostražití,“ dodal.

Debata o „vypnutí“ hlášení obětí

Už na jednání zdravotního výboru v Poslanecké sněmovně se na začátku listopadu Dušek nechal slyšet, že by nebylo od věci „vypnout“ každodenní zveřejňování čísla, které ukazuje, kolik covid pozitivních lidí zemřelo.

„Je opravdu nutné hlásit médiím informaci o úmrtnosti na covid každý den?“ ptal se onkolog a poslanec hnutí ANO Rostislav Vyzula s tím, že zveřejňování čísel je dle něj depresivní.

„Ve chvíli, kdy ke mně jako zaměstnanci ÚZISu doputuje papír, abych toto číslo přestal vysílat a řádně po validaci informoval veřejnost o mortalitě třeba za poslední čtvrtrok se standardizovanými hodnotami a s nastavenými příčinami úmrtí třeba ve spolupráci s ČSÚ, strašně rád tak učiním,“ odpověděl šéf statistiků Dušek ve Sněmovně.

Dušek dodal, že kdyby zveřejňování tohoto čísla sám vypnul, tak prý rozpoutá „doslova mediální peklo“.

Nejsem tak statečný, říkal Dušek

Podle poslance Julia Špičáka (ANO) Dušek čísla hlásit musí, protože souhrnné informace zveřejňuje i Světová zdravotnická organizace (WHO). Zdůraznil, že podle definice WHO se jako zemřelý na covid považuje „prakticky každý kromě úrazu“.

S tím, že čísla zveřejňovat musí, Dušek nesouhlasil. „Nemusí. Akorát já nejsem ten typ statečného člověka, který by to vypnul,“ reagoval.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a šéf ÚZIS Ladislav Dušek na jednání zdravotního výboru v Poslanecké sněmovně (4. 11. 2020) Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a šéf ÚZIS Ladislav Dušek na jednání zdravotního výboru v Poslanecké sněmovně (4. 11. 2020) | Blesk Zprávy, Sabina Dračková

Právě tato debata následně ve Sněmovně rezonovala i při interpelacích, kdy se na možné zatajování dat o mrtvých tázala premiéra Andreje Babiše (ANO) poslankyně a místopředsedkyně zdravotního výboru Olga Richterová (Piráti).

Babiš se čílil: Nikdo nic zatajovat nechce

Babiš se na ni však následně obořil a označil ji za nechutnou. Richterová upozorňovala, že podle dat ECDC na počet obyvatel v ČR „máme aktuálně nejvíce mrtvých v Evropě a bohužel tento smutný primát trvá“.

„Jste skutečně nechutná. Vám nevadí, že tady jsou nějací pozůstalí? Vy stále mluvíte o těch mrtvých. Vám to dělá radost, že tolik lidí zemřelo? Asi jo, když to tady stále dáváte na stůl a vytrhujete v kontextu nějaké věci,“ čílil se ve Sněmovně Babiš a odmítal, že by se nějaká data měla zatajovat.

„Já, když tady umírají lidi, si myslím, že je to nevhodné tady o tom mluvit. Kdo chce utajovat? Nikdo nic nechce utajovat. Naopak. Já vůbec nevím, kdo, jaký náš poslanec, o tom mluvil. Pokud vím, mluvil o tom pan Dušek (...) Máte radost, že umírají lidi. Já ne, mně je to velice líto a vůbec se ani nechci k tomu teďka vyjadřovat,“ dodal premiér.

Dušek si u Moravce stál za svým

Na jednání zdravotního výboru byla na začátku listopadu i reportérka Blesk Zpráv, o postoji Duška i dalších poslanců zdravotního výboru jsme psali zde. Tématu se nyní ve svém pořadu rozhodl věnovat i moderátor Václav Moravec.

„Samozřejmě jsem to nedomyslel, takovéto vyjádření v diskuzi, které potom dostane ještě nějaký další příběh v médiích, vždycky člověku trochu zhořkne. Ta pravda je taková, že to denní zveřejňování reálných čísel v reálném čase opravdu velký smysl nemá,“ potvrdil svá slova ze Sněmovny Dušek.

Dodal, že v reálném čase se údaj o zemřelém nedostane do centrálních statistik. „Zveřejňujeme nějaké číslo, které se ale X dnů zpátky ještě doplňuje, protože přicházejí listy o prohlídce zemřelých mimo nemocnice, přicházejí zprávy o výsledcích pitev atd.,“ upozorňoval Dušek v ČT na to, že se údaje o obětech dodatečně revidují.

„Nechceme nic utajit“

Dušek u Moravce také uvedl, že jeho slova lze lehce vysvětlit. „Nikdo nechce nikomu nic utajit. Navíc mortalitní data ani v Evropě nebo v kultivovaném světě utajit absolutně nejde, to je nesmyslné,“ dušuje se šéf statistiků.

Dušek připomněl, že se reportují data zemřelých na všechny druhy nemocí. „Ale vždycky určitým způsobem zpětně, aby ta data byla validovaná,“ řekl.

Pandemie si podle Duška říká o to, zamyslet se v ČR i ve světě nad komunikačním plánem. Ne všechny státy totiž reportují data o zemřelých v reálném čase. Hlavní podle něj jen to, že data o mrtvých s koronavirem říkají pouze to, zda byl dotyčný ve chvíli smrti covid pozitivní.

„To je jediné, co nám to říká. Bylo by dobré to zveřejňovat s odstupem třeba tří, čtyř dnů, anebo týdne,“ navrhl Dušek. V tu chvíli jsou totiž podle jeho slov čísla kompletní a dohlášená a nebudou se měnit. V ČT ale dnes zopakoval, že na toto nemá mandát a takové rozhodnutí sám od sebe učinit nemůže.

„Já si myslím, že toto je věc, kterou by mělo rozhodnout minimálně ministerstvo zdravotnictví v nějakém oficiálním komunikačním plánu,“ míní.

Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý ale řekl, že o této možnosti ještě nemluvili. „Já si myslím, že to je věc zcela zásadní, jelikož bez toho nejsme schopni skutečně posoudit ten dopad té pandemie na počet úmrtí,“ řekl..

Obnovování odkladné péče v nemocnicích

Blatného náměstek Černý dnes také zopakoval, že nemocnice začátkem příštího týdne dostanou pokyn, aby začaly obnovovat odkladnou péči. Budou muset ale být připraveny na případný nápor pacientů s covidem-19.

„Nechal bych to i na managementech nemocnic, které umí zvážit podle organizačních a dalších dispozic, jak zvládnou zapínat tuto elektivní péči,“ uvedl Dušek.

Bez obnovení veškeré péče podle něj hrozí, že přibudou úmrtí na jiné typy chorob a v jiných věkových skupinách, než způsobuje covid-19.

Video  Nový protiepidemický systém ČR: 5 psů proti covidu. Blatný představil, jak funguje PES.  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

Anifa ( 22. listopadu 2020 21:51 )

Kubek je obvodní lékař pro dospělé a nebyl schopen podpořit ani to, aby jedenkrát za 2 měsíce každý obvodní lékař odsloužil přes den 1 pohotovostní službu. Teď chce testy školáků. Kdo je bude dělat? A kolik matek s tím bude souhlasit?

1xxx ( 22. listopadu 2020 18:45 )

Dušek tajil čísla od března, aby se neprovalilo, že tomu nerozumí a nic nechápe

kahuja ( 22. listopadu 2020 18:25 )

Možná si Kubek myslí, že školáci jako superpřenašeči tajně lezou do domovů pro seniory, které jsou prakticky už od března zavřené pro veřejnost, s vyjímkou letních měsíců. A tam staroušky poprskají a utečou. A následkem toho je v těch DD tak vysoká úmrtnost .

kahuja ( 22. listopadu 2020 18:20 )

Zatímco když je denně min. 30 zpráv o covidu , ke kterým se okamžitě vyjadřuje kde jaký "odborník" zubařem počínaje a zpěváky konče, tak tím covid přepereme a z planety vymýtíme. Tak si to myslíš, že jo

kahuja ( 22. listopadu 2020 18:02 )

Zatajovat nic nemusí.Pokud není co tajit.
Ale aby už jedenáctý měsíc (!!!) byly hlavní zprávy dne covid-19 je už přitažené za vlasy. Covid tady je a bude. Navždy. Smiřte se všichni s tím, že je to nová civilizační nemoc.
Výsledky jakékoliv opatření se projevují vžda až 14 až 21 dní. Tak by stačily souhrnné zprávy po 2-3 týdnech. Jenže u nás se udělá opatření a hned deset samozvaných expertů na všechno okamžitě následně den co den tlachá ty svoje nápady a odhady, které ale a nemohou mít o nic opřené .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa