Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Česká pěvkyně zažívá těžké časy ve Francii: Vše je zrušené. A přišlo přitvrzení

Autor: simao, ČTK - 
21. listopadu 2020
20:08

Češka Dagmar Šašková je sólistkou, věnuje se baroknímu zpěvu a dlouhodobě žije ve Francii. V ČT popsala situaci, v jaké tam umělci jsou. V o nic lepší, než ti čeští, kterým se alespoň v pondělí otevřou divadla, i když bez diváků.

Operní sólistka Dagmar Šašková prožívá ve Francii těžké časy. Divadla a koncertní sály jsou zavřené i tam. „Všechny koncerty a představení jsou zrušené a zakázané, jediné, co můžeme my jako výkonní umělci dělat, je, že můžeme zkoušet, a nebo nahrávat,“ říká žena, která se věnuje barokní hudbě.

Barokní zpěv vystudovala Šašková ve Versaiilles, ve Francii žije již 14 let, uvedla ve své reportáži Česká televize. 

Šašková, která si nyní ložnici upravila na zkušebnu a s manželem dala na stěny korkové desky a speciální pěnu, aby nerušila sousedy, nyní doufá, že v momentě, až se poměry uvolní, bude moci zpívat v Dijonské opeře mariánské nešpory od Claudia Monteverdiho.

Koncertní sály se však ve Francii otevřou nejdříve po novém roce, upozornil reportér ČT Jan Šmíd.

Francie kvůli dalšímu prudkému šíření infekce obnovila koncem října celoplošná karanténní opatření, trvat mají do 1. prosince.

V zemi se zavřely restaurace, bary a některé obchody, školy zůstaly otevřené. Počet nově nakažených covidem-19 i počty hospitalizovaných v zemi tento týden klesají.

Video  „Nejsem fanatik. Na jaře jsme vsadili na špatnou kartu.“ Pohlreich nejen o přechodu na rozvoz jídla  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa