Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nouzový stav v ČR až do 20. prosince? Vondráček: Sněmovna by mohla hlasovat ve čtvrtek

Autor: ČTK, for - 
15. listopadu 2020
15:05

Předseda Sněmovny Vondráček (ANO) očekává, že vládní žádostí o prodloužení nouzového stavu se bude Sněmovna zabývat ve čtvrtek od ranních hodin. Řekl to v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi. Vláda se má návrhem na prodloužení nouzového stavu kvůli pandemii koronaviru zabývat v pondělí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl ve čtvrtek, že navrhne prodloužit nouzový stav o 30 dní, tedy do 20. prosince. Bez toho skončí v pátek 20. listopadu.

„Vláda zasedá v pondělí. Ale já předpokládám, že mi to pošle. A já pak jako předseda rozhodnu, že o nouzovém stavu začneme (jednat) v osm ráno ve čtvrtek,“ řekl Vondráček. Poznamenal, že schůze zatím svolána není, ale že s ní najisto počítá.

Předseda poslaneckého klubu opozičního hnutí SPD Radim Fiala řekl, že jeho poslanci prodloužení o 30 dní nepodpoří. Přijdou s alternativou nejvýše jednoho týdne, uvedl. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek řekl, že jeho poslanecký klub se o tom musí ještě poradit. „Týden se mi zdá možná zbytečně málo, poznamenal Vondráček. Očekává, že konečné rozhodnutí Sněmovny bude výsledkem kompromisu.

„Myslím si, že za tohoto stavu, kdy nouzový stav potřebujeme jako právní rámec toho všeho, se nemůže stát, že by neprošel. To by nebylo nic,“ varoval Vondráček. To, že vláda řeší opatření nouzovým stavem, je podle něj pro opozici luxusní, protože se to řeší ve Sněmovně a opozice má prostor se k tomu vyjádřit.

Video  Blatný poprvé ve Sněmovně: Opatření zabírají, ale musí trvat dál. A striktně se dodržovat.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

O nouzovém stavu dnes debatoval v pořadu Partie TV Prima i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Ten uvedl, že nelze mít nouzový stav donekonečna a je tedy zapotřebí opatření dát na starost vyšším místům, aby tak na něj nebyla provázána.

Sněmovna bude mít napilno

Na příští týden je ve Sněmovně svoláno již pět mimořádných schůzí, tedy schůzí svolaných na základě žádosti dostatečného množství poslanců. Schůze k nouzovému stavu by byla šestou. V rámci již svolaných schůzí mají poslanci schvalovat například daňový balíček a s ním i návrh na zrušení superhrubé mzdy nebo návrh zákona o evidenci skutečných majitelů.

„Určitě budou další mimořádné schůze, protože my už nejsme schopni pracovat jinak,“ řekl Vondráček. Množství mimořádných schůzí je podle něj dané tím, že poslanci jsou ve Sněmovně víc a víc tam pracují. Michálek řekl, že co se na zákonech neodpracuje nyní, tak vzhledem k blížícím se volbám takzvaně spadne pod stůl.

MAMKA2316 ( 15. listopadu 2020 17:33 )

CO ZNAM ZA LIDI CO TO DOSTALI SILNY CUHROVKÁŘ ATD DVA DNY TEPLOTY V POSTELI A PAK UŽ TO BYLO DOBRÝ DALŠI 4 V RODINĚ NEMĚLI ŽADNÉ PŘIZNAKY ???? DALŠI NĚCO PODOBNÉHO TAK CO SE TO KUR?A DĚJE !!!DAJI VÁM DO NOSU TYČINKU A JEŠTĚ VÁS MOŽNA NAKAZI ??, AŽ SI TO LEKAŽ STRČI DO NOSU PŘEDE MNOU A UKAŽE MI ŽE JE NEGATIVNÍ JINAK BYCH SI TO NEDAL !!!!!

MAMKA2316 ( 15. listopadu 2020 17:22 )

Prof. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D.,(ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a vedoucí Institutu biostatistiky a analýz na Masarykově univerzitě v Brně): "Nechci to bagatelizovat, ale je vlastně jedno, jestli máme každý den pozitivně diagnostikovaných 200, 500, nebo 600 lidí. A to proto, že drtivá většina nyní nově diagnostikovaných jsou lidé, kteří nemají žádné příznaky nebo mají jen velmi lehký průběh nemoci. Vlastně se o nich dá říct, že nejsou nemocní."

Prof. MUDr. Tomáš Zima (rektor Karlovy univerzity v Praze): “Vadí mi neustálé koronavirové strašení...Hlavně nepanikařit a vrátit život do normálních kolejí. Vir tu zkrátka je a my se s ním musíme naučit žít. Veřejnost by se měla zklidnit, nikoli být vystavena strašení.... Druhá vlna samozřejmě přijít může a určitě si řekněme, že přijdou onemocnění, jež budou mít stejné příznaky jako infekce SARS-CoV-2 nebo nemoc covid-19. Budete smrkat, kýchat, budete mít mírnou teplotu. To s podzimními měsíci prostě nastává a většinou se na tom také podílejí koronaviry, i když jiného typu. Vypukne panika?!“

MUDr. Hana Zelená, Ph.D. (viroložka, vedoucí oddělení mikrobiologie národní ref. laboratoře pro arboviry): "Údaje o vyléčených jsou chybné, čísla nehrají.... Když je někdo vyléčený, tak předpokládáme, že byl nemocný..... Většina pozitivně testovaných ale žádnou nemoc neměla. Pozitivní test navíc neznamená, že jste nakažený nebo infekční. Koronavirus se teď chová jako kterýkoliv jiný respirační virus.... Očkovat bych se nenechala, nejsem přesvědčená o bezpečnosti vakcíny, je vyvíjena pod velkým tlakem."

Taková je realita, vystrašený národ a co dál?

Názor si udělejte každý sám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa