Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zvláštní příznaky koronaviru? Vztek! Je to bezmocí, říká psycholog

Autor: jag - 
4. listopadu 2020
12:45

Teplota lehce nad 37 °C, kašel a únava, rodina z Ostravy se s nemocí covid-19 léčila doma. Mámu tří dětí děsilo, jak se potomci změnili, začali být vzteklí. Nikdy dřív takoví nebyli. Čím to je?

Dětem jsou čtyři, šest a osm let, pozitivní byli i jejich rodiče. Kde se nakazili, nemají tušení, možná na dětském hřišti. „Opravdu nevím. Snažili jsme se dodržovat všechna doporučení, s malými dětmi je to však složité. Naštěstí jsme měli lehký průběh. Co mě ale šokovalo, bylo chování synů a dcery. Najednou byli hrozně zlostní. Dříve při žádné jiné nemoci takoví nebyli,“ popisuje maminka Lenka (34) z Kopřivnice.

„Jsme věřící. Děti jsou jinak pohodové, teď třískaly hračkami, něco i rozbily, bily se,“ dodává Lenčin manžel Ivan (38). Připouští i vlastní prchlivost. „I my se ženou jsme měli problém ovládat vztek,“ popisuje.

Děti cítí nejistotu

Popudlivost, vzteklost i zuřivost se podle lékařů u mnoha pacientů objevují. Nejde však prý přímo o projev nemoci. „Děti jsou vnímavé, cítí nejistotu z rodičů a strach v okolí, což se může odrazit v jejich chování,“ myslí si lékař Ivo Hiemer z infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě.

Podobně je to u dospělých. Většina lidí nemá náladu při obyčejné rýmě. Nyní se léčí s nemocí, která je neprozkoumaná, není na ni lék. Nevědí, co přijde.

Psycholog: Je to pocit bezmoci

„Že by koronavirus podněcoval u nemocných vztek, bych vyloučil. Spíš jde o pocity bezmoci, které nákazu provázejí. Spouštěčem vzteku bývá právě pocit bezmoci. Souviset to může s nucenou karanténou, odříznutím od okolí, horším přístupem k věcem, které nemocní potřebují,“ říká psycholog Daniel Štrobl.

Zoufalství podle něj prožívají i lidé zdraví. „V první vlně jsme se necítili tak bezmocní jako teď. Na začátku epidemie byl určitý horizont v podobě léta, kdy respirační nemoci nejsou. Teď světlo na konci tunelu nevidíme. Koktejl strachu a bezmoci je daleko intenzivnější a ve výsledku je z toho vztek,“ uzavírá.

VIDEO: Ministr školství Robert Plaga k otázce návratu studentů do škol.

Video  Ministr školství Robert Plaga k otázce návratu studentů do škol  - abl
Video se připravuje ...

aeraluna ( 5. listopadu 2020 10:37 )

Vztek mení příznak coronavirové infekce, ale reakce na stupidní omezení a likvidaci všeho kvůli chřipce, která do roku 2020 nikoho nezajímala víc než po nedoporučení návštěv v nemocnicích.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa