Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tvrdá opatření v EU: Drážďany zrušily slavný vánoční trh. A školáci v Polsku doma do Vánoc

  • Autor: ČTK,sova,simao - 
    Aktualizováno -
    21. 11. 2020
    13:45
    31. 10. 2020
    21:51

    I v Evropě dochází k nárůstu případů nákazy covid-19. A také k tvrdým opatřením, která omezují život v řadě zemí. Omezuje se pohyb osob, uzavírají se restaurace. Jaká opatření platí u sousedů Česka, na co spoléhají v dalších zemích EU a co zavedli ve Velké Británii, která má z Unie vykročeno ven? Slovensko prodloužilo nouzový stav o 45 dní až do 29. prosince, zmírní ale opatření. Německé Sasko pak zakázalo cesty Čechům např. za nákupy. Drážďany mezitím zrušily slavný vánoční trh.

  • 1.Slovensko

    Slovenská vláda ve středu 11. listopadu kvůli koronavirové krizi prodloužila do 29. prosince nouzový stav, který v zemi platí od začátku října a původně měl skončit v sobotu. Od pondělí 16.listopadu ale zmírnila stávající opatření.

    Omezení začala být rozvolňována poté, co přírůstky nakažených v pětimilionové zemi pod Tatrami začaly klesat z maximálních hodnot přesahujících i více než 3000 nových případů denně.

    Nově může být kapacita divadel, kin a kostelů naplněna jen z poloviny. Pro fitness centra a plovárny platí limit maximálního počtu šesti lidí. Utkání nižší hokejové a fotbalové ligy budou bez diváků; vybrané nejvyšší profesionální soutěže získaly výjimky ze zákazu konání hromadných akcí již před dřívějším zpřísnění karanténních opatření.

    V platnosti zůstal zákaz shromažďování víc než šesti lidí. Naopak země již nebude obyvatele bez negativního výsledku testu na koronavirus omezovat ve volném pohybu.

    V platnosti zůstalo to, že restaurace nesmějí obsluhovat zákazníky ve svých vnitřních prostorech a pro lidi platí povinnost nosit roušku rovněž venku.

    Plošné testování na koronavirus na Slovensku (31. 10. 2020) Plošné testování na koronavirus na Slovensku (31. 10. 2020) | Reuters

  • 2.Německo

    V Německu platí karanténní opatření, kvůli kterým se musely zavřít restaurace či divadla, naopak obchody, školy a školy zůstaly otevřené.

    Podle obecných celoněmeckých pravidel musí lidé při cestě z rizikové oblasti v Německu nastoupit do karantény, kterou mohou po pěti dnech ukončit negativním koronavirovým testem.

    Sasko omezilo cesty z ČR

    Německá spolková země Sasko od 17. listopadu výrazně omezila malý pohraniční styk s Českou republikou. Kromě zkrácení návštěv bez karantény se mění se i povaha cest. Výlety za nákupy například do Drážďan už nebudou možné. Pendleři, kteří dojíždějí za prací přes hranice, mají nadále výjimku.

    Spolková policie v Sasku na pomezí s Českem provádí namátkové kontroly a o porušení pravidel informuje hygienu.

    Drážďany zrušily slavný vánoční trh

    Kvůli šíření koronaviru dnes Drážďany zrušily slavný vánoční trh Striezelmarkt, který každoročně přiláká zhruba dva miliony návštěvníků, včetně tisíců Čechů.

    Známý vánoční trh Striezelmarkt se koná v saské metropoli od roku 1434, většinou na náměstí Altmarkt v jižní části historického centra. „Protože se v dohledné době nedá čekat uvolnění opatření proti šíření koronaviru, ba naopak, nemáme žádné jiné realistické možnosti, jak Striezelmarkt uspořádat,“ uvedl primátor Dirk Hilbert.

    Na konci října proslulé vánoční trhy zrušilo také bavorské město Norimberk, už dříve kvůli pandemii odřekly konání adventních trhů Kolín nad Rýnem, Freiburg či Frankfurt nad Mohanem.

    Německo v době pandemie a prázdné ulice v Lipsku. Německo v době pandemie a prázdné ulice v Lipsku. | Reuters

  • 3.Velká Británie

    V Anglii došlo na velkou závěru, tzv. lockdown - zavřeny jsou všechny restaurace, bary a zbytné obchody. Lidé smí vycházet ven jen v nutných případech a musí omezit společenské kontakty. V provozu zůstávají pouze nezbytné služby, školy zůstávají otevřené. 

    Premiér Boris Johnson při vyhlášení uzávěry tvrdil, že opatření budou platit do 2. prosince, podle The Times se šak může anglická uzávěra protáhnout až do příštího roku. Premiér také řekl, že restrikce jsou jedinou nadějí, že lidé stráví vánoční svátky ve společnosti svých blízkých. Tato opatření platí jen pro Anglii - Skotsko, Wales a Severní Irsko rozhodují o protiepidemických krocích samostatně.

    Británie vedle toho nově zakázala vstup lidem přijíždějícím z Dánska. Souvisí to s obavami ze zmutovaného kmene koronaviru, který se rozšířil z norků na tamních farmách na lidi. Zákaz se nevztahuje na britské občany.

    Koronavirus v Británii Koronavirus v Británii | Reuters

  • 4.Francie

    Ve Francii od 30. října až do konce listopadu platí přísná celostátní karanténní opatření.

    Francouzi mohou opustit domov jen kvůli cestě do práce, na nákup nezbytných potravin, za sportem v okolí bydliště, ze zdravotních nebo závažných rodinných důvodů.

    Zavřené jsou restaurace a bary i obchody, kromě těch nezbytných, a omezený je volný pohyb i mezi jednotlivými regiony. Přísnou celostátní karanténu Francie zažila už letos na jaře, kdy stejně jako nyní, patřila mezi koronavirem nejvíce zasažené země v Evropě.

    Nárůst nových případů koronaviru ve Francii už týden zpomaluje, vrchol epidemie v nemocnicích se však podle premiéra Jeana Castexe očekává na začátku příštího týdne. Omezení pohybu a zavření obchodů zůstane v platnosti v současné podobě ještě nejméně dalších 14 dní, řekl premiér na tiskové konferenci.

    Číslo R je v tuto chvíli ve Francii mezi 0,8 a 0,9. Pokud se situace nezhorší, premiér slíbil, že od 1. prosince by se opět mohly otevřít obchody. Restaurace, bary a sportoviště zůstanou zavřená za všech okolností. Vláda také schválila prodloužení platnosti dávek v nezaměstnanosti na dobu uzávěry.

    Boj s koronavirem ve Francii Boj s koronavirem ve Francii | Reuters

  • 5.Itálie

    V Itálii opatřen rozdělila zemi do tří zón podle epidemické situace. V červené zóně, kam patří regiony s vysokým počtem nakažených Lombardie, Kalábrie, Piemont a Valle d'Aosta, mohou lidé vycházet ven jen v nutných případech, zavřené jsou restaurace i obchody.

    V celé zemi bez výjimky je nově noční zákaz vycházení, zavřela se muzea a galerie a o víkendech nebudou v provozu ani obchodní centra.

    Koronavirus v Itálii: Protesty v Římě Koronavirus v Itálii: Protesty v Římě | Reuters

  • 6.Polsko

    Od 7. listopadu došlo ke zpřísnění opatření i v Polsku - zavřela se divadla, kina, muzea i většina obchodů v nákupních centrech, s výjimkou potravin, drogerií a lékáren.

    Hotely smí ubytovávat pouze hosty na služebních cestách a školy vyučují dálkově žáky všech ročníků.

    Od soboty 28. listopadu se přitom v Polsku znovu otevřou prodejny v obchodních centrech. Chystaný krok, jenž má před Vánocemi podpořit ekonomiku, dnes oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki.

    „Je tu jedna podmínka - disciplinovanost každého obchodu, nákupního centra či obchodu s nábytkem. Pokud nebude, obchody budou zavřené,“ uvedl Morawiecki na tiskové konferenci. „Toto rozhodnutí může zachránit stovky tisíc pracovních míst, a to je jeho důvod,“ dodal.

    Morawiecki také upřesnil, že školy zůstanou zavřené až do Vánoc. Zároveň obyvatele Polska vyzval, aby sváteční období strávili jen v okruhu nejbližších příbuzných a aby necestovali.

    V Polsku zůstanou kvůli covidu během dušičkového víkendu zavřené všechny hřbitovy (30. 10. 2020). V Polsku zůstanou kvůli covidu během dušičkového víkendu zavřené všechny hřbitovy (30. 10. 2020). | Reuters

  • 7.Rakousko a Švýcarsko

    V Rakousku se koronavirová opatření zpřísnila 3. listopadu, kdy byl vyhlášen i noční zákaz vycházení od 20:00 do 06:00. Zavřené jsou restaurace, muzea, divadla či bazény, soukromě setkávat se smí najednou jen dvě rodiny.

    17. listopadu pak přibyla další omezení. Vyjma prodejen potravin, lékáren či drogerií zavřou všechny obchody, stejně jako poskytovatelé osobních služeb - například kadeřnictví, kosmetických salónů a masérů. Školy přejdou na distanční výuku a nepřetržitě bude platit omezení vycházení. Opatření budou platit do 6. prosince.

    Tvrdší omezení byla zavedena i ve Švýcarsku, kde jsou například povinné roušky i venku, sport a kulturní aktivity jsou omezeny na 15 účastníků a bary a restaurace musí zavírat ve 23:00.

    Koronavirus v Rakousku: V zemi se masivně testuje. Koronavirus v Rakousku: V zemi se masivně testuje. | Reuters

  • 8.Španělsko

    Ve Španělsku velká část autonomních regionů nachystala také přísná opatření. Některá opatření pak platí celoplošně.

    Ve všech regionech s výjimkou Kanárských ostrovů platí zákaz nočního vycházení, jehož časové ohraničení a prodlužování určují regionální vlády. V celém Španělsku jsou rovněž povinné roušky na veřejnosti i venku.

    Od pondělí 23. listopadu Katalánsko za přísných omezení otevře pro veřejnost bary a restaurace, které regionální vláda uzavřela v polovině října. Dál ale bude v Katalánsku, a to i přes Silvestra, trvat zákaz nočního vycházení.

    Bary a restaurace budou moci mít otevřeno od šesti do 21:30. Nyní smějí prodávat jen jídlo s sebou. Otevřít se budou moci zahrádky restaurací a z jedné třetiny se budou moci hosty zaplnit i vnitřní prostory. Stoly ale budou muset být dva metry od sebe a u každého stolu budou smět sedět jen čtyři lidé.

    Uzavření restaurací či jejich vnitřních prostor pro hosty nařídilo v těchto týdnech jen málo španělských regionů (například Baskicko), jiné zkrátily otevírací dobu, omezily návštěvnost či povolily otevřít jen zahrádky.

    Koronavirus ve Španělsku Koronavirus ve Španělsku | Reuters

  • 9.Portugalsko

    Portugalsko zavedlo v části země noční zákaz vycházení. Nařízení platí pro všední dny, o víkendu budou muset Portugalci v nejhůře zasažených oblastech zůstat doma dokonce už od jedné hodiny odpoledne.

    Noční zákaz vycházení platí ve 121 z 308 portugalských obcí. V oblastech s novým opatřením však žije přes 70 procent všech obyvatel této jihoevropské země, píše agentura Reuters. Lidé své domovy kromě nejnutnějších případů o všedních dnech nesmí opustit mezi jedenáctou večerní a pátou ranní.

    Při zákazu vycházení musí být zavřeny i některé obchody a podniky, restaurace ale můžou nabízet jídlo s sebou. V Portugalsku byl také na 15 dní vyhlášen od pondělí nouzový stav.

    Koronavirus v Portugalsku Koronavirus v Portugalsku | Reuters

  • 10.Dánsko, Finsko a Norsko

    V Dánsku až do 2. ledna příštího roku platí zpřísnění původních opatření, která tamní vláda zavedla v reakci na propuknutí druhé vlny koronavirové epidemie. Roušky tam jsou povinné ve všech veřejných vnitřních prostorách včetně například supermarketů.

    V obchodech navíc platí po 22. hodině zákaz prodeje alkoholu. Ten si Dánové nebudou moci dopřát ani v restauracích, neboť podniky mají od desíti večer zavřeno.

    Nejvyšší možný počet účastníků veřejných shromáždění je v zemi od 23. října snížen z původních padesáti na 10 osob. Toto omezení je v platnosti prozatím do 20. listopadu.

    Koronavirus v dánské Kodani Koronavirus v dánské Kodani | Reuters

    I ve Finsku tak končí období relativní svobody ve srovnání s mnoha dalšími evropskými zeměmi, v nichž platí přísná karanténní opatření. Finové dosud mohli navštěvovat například koncerty a divadla.

    V Helsinkách budou od pondělí 23. listopadu platit přísnější proticovidová opatření. Veřejných akcí ve vnitřních prostorách se bude smět účastnit nanejvýš 20 lidí a dospělým lidem starších 20 let finské hlavní město na tři týdny zcela zakáže kolektivní a kontaktní sporty. Soukromých akcí se nebude smět účastnit více než deset hostů.

    Z většiny zemí světa lze nyní do Finska přicestovat pouze za podmínky doložení negativního testu na covid-19 a následné desetidenní karantény, kterou lze ukončit po druhém testu na koronavirus s negativním výsledkem.

    Koronavirus ve Finsku Koronavirus ve Finsku | Reuters

    Také v Norsku, kde byl až do konce října protiepidemický režim poměrně uvolněný, přistoupili k „utáhnutí šroubů“. Setkat se zde může maximálně 50 lidí pohromadě.

    Norské království je specifické tím, že se zde omezení liší v závislosti na samosprávách. Ty nařízení upravují podle počtů nakažených v dané lokalitě. Nejpřísnější je v tomto ohledu hlavní město. Úřady v Oslu vyžadují nošení roušek ve všech uzavřených veřejných prostorách včetně městské dopravy.

    Uvnitř se může najednou sejít maximálně 20 osob – všechny přitom musí sedět. Podniky v Oslu zavírají nejpozději o půlnoci, od 22. hodiny už ale dovnitř nepouštějí nové zákazníky.

    Koronavirus v Norsku. Koronavirus v Norsku. | Reuters

  • 11.Švédsko

    Nové restrikce kvůli koronaviru muselo zavést i Švédsko, které bylo na jaře značně liberální a postupovalo cestou volnosti pro své občany.

    Lidem úřady doporučují, aby se vyhýbali vnitřním veřejným prostorům jako jsou nákupní centra, bazény či tělocvičny a aby nenavštěvovali ani kulturní akce. Pokud je to možné, mají zůstávat co nejvíce doma a stýkat se pouze se členy rodiny.

    „Nechoďte do posiloven, nechoďte do knihoven, nepořádejte večeře,“ vyzval premiér Stefan Löfven občany země, která je ze severských států koronavirovou pandemií zasažena nejhůře. „Nevěříme v úplný lockdown,“ zdůraznil premiér.

    Zákaz nočního prodeje alkoholu

    Švédská vláda také výrazně snížila přípustný počet účastníků setkání osob. Místo dosavadních 300 se od 24. listopadu bude smět na veřejnosti najednou setkat nanejvýš osm lidí.

    Ve Švédsku platí, že u stolu v restauracích a kavárnách smí sedět maximálně osm lidí. Od 20. listopadu se nebude smět po 22:00 hodině podávat v restauracích, hospodách a barech alkohol.

    Koronavirus ve Švédsku, (30.10.2020). Koronavirus ve Švédsku, (30.10.2020). | Reuters

  • 12.Řecko

    V nejhůře postižených oblastech Řecka včetně Atén platí zákaz vycházení v čase 0:30 až 5:00. Podniky musí zavřít nejpozději o půlnoci a platí, že u stolu mohou sedět maximálně čtyři osoby. Během vstupu do restaurace navíc lidé musí mít zakrytá ústa a nos – roušku mohou sundat až u stolu.

    Ochrana dýchacího ústrojí je povinná na pracovištích, ve školách a v městské dopravě. Na veřejných shromážděních, ať už venku nebo uvnitř, se může sejít nanejvýše devět lidí. Výjimku mají svatby, pohřby a bohoslužby, kdy je limit 20 osob.

    Minimálně 40 % zaměstnanců jakékoli soukromé společnosti nebo veřejné instituce musí dle nařízení pracovat z domova.

    Celostátní karanténa v Řecku a prázdné ulice Atén (9. 11. 2020) Celostátní karanténa v Řecku a prázdné ulice Atén (9. 11. 2020) | Reuters

  • 13.Chorvatsko

    Chorvatsko kvůli nelepšící se epidemické situaci zpřísní opatření proti šíření nákazy koronavirem. Omezí sdružování lidí a zkrátí otevírací dobu restaurací.

    Restrikce začnou platit v neděli 21. listopadu a potrvají do 15. prosince, oznámil krizový štáb. V porovnání s dalšími zeměmi Evropské unie, z nichž některé byly nuceny vyhlásit plošnou uzávěru, budou v Chorvatsku i po zpřísnění uplatňována relativně mírná omezení.

    Dosud se mohlo na veřejnosti scházet nejvýše 50 lidí, nyní to bude pouze 25. Opatření se vztahuje i na pohřby, zatímco svateb se bude smět účastnit maximálně 15 osob. Na soukromých akcích bude moci být nejvýše deset účastníků.

    V kinech, galeriích, divadlech či na bohoslužbách bude smět být jeden člověk na čtyři metry čtvereční.

    Sportovní utkání se budou napříště odehrávat zcela bez diváků a budou muset skončit nejpozději do 22:00. Zavřou se noční kluby a kasina. Restaurace a bary budou nuceny zavřít do 22:00, přičemž dosud mohly fungovat až do půlnoci. Mezi desátou hodinou večerní a šestou ranní se nebude smět prodávat alkohol.

    Pláže za časů pandemie v Chorvatsku Pláže za časů pandemie v Chorvatsku | Reuters

  • 14.Belgie a Nizozemsko

    Zákaz vycházení platí v Belgii od 2. listopadu. Ve Valonsku a Bruselu nesmí lidé na ulici od 22. hodiny do 6 ráno. Pro Vlámsko platí zákaz nočního vycházení od půlnoci do pěti. Výjimky samozřejmě ve všech případech platí pro neodkladné cesty nebo návštěvu zaměstnání.

    V Belgii jsou všechny bary, kavárny a restaurace uzavřeny. Okénka mohou fungovat do 22. hodiny. Ve stejnou dobu musí zavřít i obchody s potravinami, po osmé večer si v nich lidé ale nekoupí alkohol.

    Pro setkávání ve větších počtech platí hranice čtyř lidí, školáci mají až do 15. listopadu prázdniny. Všechny kulturní akce jsou až do odvolání zrušeny.

    Koronavirus v Belgii: Bruselští policisté kontrolují dodržování nočního zákazu vycházení. Koronavirus v Belgii: Bruselští policisté kontrolují dodržování nočního zákazu vycházení. | Reuters

    Nizozemsko už v první půlce října omezilo veřejná shromáždění na čtyři lidi a uzavřelo restaurace, které mohou jídlo prodávat jedině z okénka nebo ho smějí rozvážet. Nošení roušek začne být podle ministerstva zdravotnictví Huga de Jongeho povinné zřejmě od začátku prosince. Bylo k tomu potřeba zvláštního zákona.

    Od začátku listopadu se v zemi například nesmí vídat více než dva lidé, kteří nejsou ze stejné domácnosti. Tamní vláda také uvažuje o zákazu nočního vycházení a uzavření škol. Lidé nebudou moci chodit do muzeí, divadel, kin, zoologických zahrad a zábavních parků. Tato nová opatření budou podle Rutteho platit dva týdny, další do půlky prosince.

    Koronavirus v Nizozemsku. Koronavirus v Nizozemsku. | Reuters

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Milan Šmid ( 21. listopadu 2020 14:52 )

VŠECHNO ZAKÁŽÍ ALE MIGRANTY BEZ DOKLADU CO V DRTIVÉ VĚTŠINĚ NEPRACUJI TU VOZI !!!! Home > Rubriky a sekce > Technika > Článek
Technik detailně popsal, proč je dnes širší rozmach elektromobilů prakticky nemožný
17.2.2020 | Mirek Mazal

Technik detailně popsal, proč je dnes širší rozmach elektromobilů prakticky nemožný
Foto: Archiv Autoforum.cz
Elektrická auta mají teoreticky navrch díky efektivitě svých motorů, zejména současné akumulátory je ale vzhledem ke všem svým limitům táhnou dolů v takové míře, že ve výsledku nejsou pro většinu využití vhodné ani efektivní.


Jasně největším nedostatkem současných elektrických jsou používané akumulátory. Ty dnešní jsou drahé, velké, těžké, složité i energeticky nestálé. Přebytek záporných faktorů se odráží v obtížné proveditelnosti elektrické revoluce v dopravě tak, jak si ji vysnili někteří politici.

Právě kvůli nim mají spalovací motory stále nepřekonatelné výhody, které náš přítel Jason Fenske z Engineering Explained nedávno konkretizoval, když srovnal fyzikální parametry jednotlivých zdrojů energie. Jeden galon (3,8 litru) benzínu obsahuje více energie než baterie první generace Nissanu Leaf. Byť od té doby vzrostla, energetická hustota dnes nejlepších baterií je stále 13x nižší než u benzínu. Jinak řečeno - k nahrazení necelých 4 litrů tekuté pohonné hmoty je třeba prostor o objemu 139 nápojových plechovek, tedy 46,3 litru.

Hmotnostní rozdíly jsou ještě horší. Jeden galon benzínu váží 2,7 kilogramu a přinese cca 33,7 kWh energie, kdežto současné Li-Ion baterie mohou dodat jen 240 Wh v jednom kilogramu. Ekvivalentní paket článků tak musí vážit 140 kg, tedy asi 50x tolik. Už z těchto dvou srovnání vychází, že bateriový pohon má velmi omezený rozsah využití.

Pochopitelně, elektromobilům hraje do karet vyšší účinnost - u benzínového agregátu Jason počítá s účinností mezi 35 až 40 %, zatímco moderní elektromotor zvládá fungovat v režimu přibližně 90% efektivity. Ani v takovém případě se ale oba zdroje energi

frantacizek ( 17. listopadu 2020 16:06 )

zavedení prohibice by naštěstí u nás neprošlo přes Miloše z Hradu

j.p.toman ( 13. listopadu 2020 08:42 )

Tohle by u nás Fiala a spol. nikdy nedoppustili.

Milan Šmid ( 11. listopadu 2020 10:01 )

Asi chtějí až se někteří zblázní protože je asi momentálně více sebevražd jak umrti na Covit 19 ?????

jajas ( 1. listopadu 2020 13:35 )

Čím to ASI bude, že už jsou mimo??????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa