Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Muž s virem bojoval 65 dní, rodině mizel před očima. Zhubl 38 kilo a bude se ženit

Autor: Darina Jíchová - 
1. července 2020
17:31

Dědeček čtyř pravnoučat Victor McCleary (57) se po dlouhých týdnech v nemocnici zotavil z koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. Stavbař z anglického Worcesteru onemocněl na konci března, s koronavirem bojoval neuvěřitelných 65 dní, celých šest týdnů strávil v kómatu. McClearymu se povedlo nákazu porazit, po odchodu z nemocnice se rozhodl, že „do toho praští“ a po 37 letech si vezme svou dlouholetou partnerku a snoubenku Helen Maddenovou (55), uvedl list Daily Mail. Koronavirus se na něm značně podepsal, muž zhubnul o 38 kilogramů.

První příznaky na sobě McCleary pocítil 27. března, i s partnerkou se odebral do domácí karantény. O pár dní později, 5. dubna, musel být narychlo převezen do nemocnice, protože se mu špatně dýchalo. Lékaři ho převezli na jednotku intenzivní péče a rodině naznačili, že je na tom opravdu zle. „Od smrti ho dělily hodiny, uzdravení je zázrak,“ popsali zdravotníci. Rodina se s ním dokonce byla rozloučit.

„Mizel nám před očima“

McCleary byl připojený na přístrojích, sám nemohl dýchat, natož pak jíst. „Mizel nám před očima,“ popisují jeho drastické zhubnutí jeho blízcí, z 95kilového stavbaře zbyl jen jeho 57kilový stín. Koronavirus těžce zasáhl jeho partnerku, která kvůli nemoci přišla o svého otce Johna a obávala se, že ztratí i snoubence.

Zdravotníci z nemocnice Worcestershire Royal Hospital však udělali všechno pro to, aby muže zachránili. A navzdory všemu, co proti němu stálo, se McCleary uzdravil a od 9. června pokračuje v domácí rekonvalescenci. „Klobouk dolů před zdravotníky z nemocnice, udělali pro mě všechno na světě a jsou důvodem, proč jsem dneska tady,“ poděkoval lékařům McCleary.

McCleary: Pořád jsem velmi slabý

„Říkali mojí rodině, že pravděpodobně nepřežiju, mysleli, že každou chvíli umřu. Dýchaly za mě přístroje, sám jsem nemohl. Chřadnul jsem, když jsem se probudil z kómatu a viděl jsem svoje tělo, myslel jsem, že jsem měl bouračku. Bylo to, jako by mi někdo ukradl tělo, byl jsem kost a kůže. Než jsem onemocněl, měl jsem sice kondičku, ale byl jsem pořádný chlap, samé svaly,“ vypověděl muž.

„Najednou nemám ani sílu na to chodit, musím se to znovu naučit. Je to pro mě dost těžké, pořád se cítím slabý. Jen vyjít schody je pro mě jako vyšplhat na skálu. Vím, že všichni vzhlížíme k našim zdravotníkům, ale vidět naživo, jak se obětují, je něco. Nikdy si nestěžují, jsou vždycky soucitní a neohroženě v první linii riskují životy. Jsem na ně pyšný, jsou nejlepší na světě,“ vyseknul poklonu zdravotníkům.

Poděkování lékařům a varování pro Brity

McCleary upozornil, že sám si nejdřív myslel, že koronavirus je něco jako chřipka. Doufá, že si lidé už uvědomují jeho nebezpečí. „Prvně jsem o nemoci slyšel někdy na začátku března. Upřímně, moc jsem se neznepokojoval, nedošlo mi, jak je to nebezpečné. Pak jsem to dostal, nebyl jsem nemocný 17 let. Zadýchával jsem se, bylo mi mdlo a horečka mi vylítla na 42 stupňů,“ popsal McCleary počátek nemoci.

„Zotavuju se relativně rychle a vzhledem k okolnostem jsem na tom opravdu dobře. Chtěl bych poděkovat zdravotníkům a celému zdravotnickému systému NHS, že se o mě postarali, zachránili mi život a dali druhou šanci,“ prohlásil McCleary a odsoudil všechny, kteří porušují restrikce. „Se svými životy bychom neměli hrát ruskou ruletu. Moje poselství je jasné: Berte to vážně a zbytečně neriskujte,“ zakončil McCleary.

Británie se stále potýká s koronavirem, přestože vláda pomalu ruší přijatá bezpečnostní opatření. V zemi registrují 314 tisíc případů, přes 43 tisíc lidí nemoci podlehlo. Mezi nakaženými byl i premiér Boris Johnson nebo následník trůnu princ Charles, oba koronavirus porazili.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa