Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nový ministr Blatný je proti zpřísňování opatření, chce sdílet data a Zeman mu dal radu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. října 2020
18:00
Autor: sab, kal, ČTK - 
29. října 2020
07:15

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek po uvedení do úřadu poprvé vystoupil před novináři. Za doprovodu premiéra Andreje Babiše (ANO) oznámil, že stávající opatření nebude podle něj potřeba zásadně zpřísňovat, lidé je musí ale začít respektovat. V poledne Blatného jmenoval prezident Miloš Zeman. Jeho předchůdce Roman Prymula (za ANO) post opustil poté, co v pátek v deníku Blesk Češi spatřili jeho fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci a usedá do auta bez roušky. Prymula to považuje jen za politickou chybu, opatření pro boj s epidemií podle svých slov neporušil. Nicméně před médii se už neobjevil.

Zeman ocenil Blatného odvahu, že se resortu ujme. Kvitoval také to, že jmenoval Romana Prymulu svým spolupracovníkem v boji s koronavirem. Prezident přidal nováčkovi i radu s odkazem na Prymulův pád: „Nechoďte na Vyšehrad, je tam nebezpečno.“

„Na rozdíl od útěšné komunity zkoumající například hemofilii, je politika nesmírně krutá záležitost. A politik, kterým je ministr, je vystaven útokům, které si vědec ani nedokáže představit. Dokonce jsem vám říkal, že přecházíte z parku do džungle,“ přiblížil Zeman obsah úterního jednání s Blatným.

Video  Zeman jmenoval Blatného ministrem a dal mu radu do funkce.  - ČTK
Video se připravuje ...

Dodal, že obdivuje jeho odvahu. „A oceňuji ji. Vážím si též toho, že jste se rozhodl pana Prymulu jmenovat svým spolupracovníkem v boji proti epidemii. Zde nerozhodují tituly ani funkce, ale upřímná snaha epidemii potlačit,“ uvedl. Podle dřívějších informací má být Prymula součástí expertního týmu, který doporučuje protiepidemická opatření.

Ministr dotazy odkázal na data

Blatný na tiskové konferenci nedal na řadu otázek jasnou odpověď, avizoval další tiskovku v pátek. O tom, kdy se znovu otevřou školy, nemusí být podle Blatného rozhodnuto už v pátek. Chce o tom jednat s ministrem školství. „Je potřeba na základě dat, která máme, zjistit, jestli to (uzavření škol) má zůstat, nebo se to má změnit,“ dodal. Právě odkazem na data odpovídal na většinu dotazů s tím, že na nich chce založit svá rozhodnutí – a sdílet je i s opozicí. Neřekl také postoj k možnému obnovení fotbalové ligy a hokejové extraligy.

Hlavní úkol pro sebe a resort zdravotnictví vidí nový ministr v potřebě změnit vnímání situace a nálady ve společnosti. Strach z viru, který lidi paralyzuje a rozděluje, je potřeba přeměnit v respekt, řekl. Vládou přijatá opatření pro zmírnění šíření epidemie nebude podle něj třeba zásadně zpřísňovat. Lidé je ale musí respektovat. „Nemůžu vám hned po svém nástupu říct, co udělám. Ale můžu vám slíbit, že rozhodování bude založené na datech, která budou sdílená a musí být všem srozumitelná,“ uvedl.

Lockdown? Nechci se vyjádřit, řekl ministr

„Já nevím, co je to úplný lockdown a částečný lockdown. Jedna věc se dá nazvat desítkami různých jmen. Proto mně prosím promiňte, k tomu já se teď vyjádřit nechci,“ řekl ministr Blatný na přímý dotaz Blesk Zpráv, jak se staví k tvrdému lockdownu, jaký zavedli třeba v Izraeli a mluvil o něm třeba prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Služby odcházejícího ministra Prymuly chce nástupce Blatný dál využívat, protože je odborník. Sejde se s ním a dohodnou se, jak budou spolupracovat.    

Babiš: Není jasné, jestli brzdíme

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že při uvádění Blatného do funkce poděkoval jeho předchůdci Romanu Prymulovi (za ANO). Premiér znovu apeloval na občany, aby respektovali vládní nařízení a zbytečně se nestýkali s dalšími lidmi. Na rozdíl od jarní první koronavirové vlny podle dat totiž lidé víc cestují veřejnou dopravou a nepracují tolik z domova, dodal. Využívání MHD kleslo podle Babišových slov na jaře o 80 procent, ale nyní je to pouze 50 procent. Babiš zopakoval, že by lidé měli pracovat na home office.

V pátek do republiky dorazí 2 miliony antigenních testů, které objednala VZP. Odměna pro praktické lékaře bude 200 korun za test.

„Hlavní téma, které musí pan ministr řešit, je samozřejmě pandemie covidu-19,“ řekl novinářům Babiš. Objektivní data o tom, jak fungují poslední opatření, budou podle něj k dispozici v pátek. „Včera (ve středu) byl svátek a celkově ty modely nejsou úplně jasné, jestli už brzdíme, nebo nebrzdíme,“ vysvětlil Babiš.

Budování polních nemocnic Blatný ocenil

Zásadní věci, které se podle něj teď řeší, je kapacita nemocnic a personálu. „Je velice dobře, že se budují obě polní nemocnice. Zatím se nezdá, že by bylo potřeba další podobné externí kapacity budovat,“ dodal. 

Nabídku, aby se stal ministrem, považoval za výzvu a něco, kde může pomoct. „Jsem nestraník a o politickou část této otázky jsem se příliš nezajímal,“ uvedl.

Dětský hematolog Blatný se už v pátek setkal na Úřadu vlády s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ten poté jeho životopis odvezl do Lán prezidentu Zemanovi. Kandidáta na ministra prezident přijal v úterý, před novináře ale Blatný po schůzce nevystoupil. 

Jan Blatný je dětský hematolog, zaměřuje se na léčbu dětí s poruchou srážlivosti krve. Je přednostou oddělení dětské hematologie a biochemie a zdravotnickým náměstkem pro pracoviště Dětská nemocnice Fakultní nemocnice v Brně.

Kolem jména dělali „cavyky“

Do poslední chvíle, tedy do schůzky kandidáta s prezidentem Milošem Zemanem, nebylo úplně jasné, kdo se nakonec důležitým ministrem opravdu stane.

Hned v pátek odpoledne Blatný dorazil na schůzku s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ten před tím dopoledne řekl, že jeden ze dvou možných kandidátů za ním ještě ten den dorazí. Důvody schůzky s premiérem nechtěl pro přítomné novináře Blatný komentovat. Víc neprozradila ani sama brněnská nemocnice. Premiér na dotaz Blesk Zpráv nechtěl říct, zda Prymulu nahradí lékař z Brna. Jméno nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. 

Video  Babiš o konci Prymuly: Zemanovi předložil návrh na nového ministra zdravotnictví.  - Jan Jedlička, Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Babiš na tiskové konferenci po jednání se Zemanem dokonce řekl, že prezident dostal životopis kandidáta bez jeho jména.

Premiér si sice představoval, že v pondělí už bude vláda jednat s novým ministrem, ale nestalo se tak. Teprve setkání s prezidentem Milošem Zemanem proběhlo až v úterý.

Třetí ministr v krizi

Během podzimu, kdy se Česko postupně dostalo v počtu nakažených covidem-19 mezi nejhorší země světa, dochází už ke druhé výměně na postu ministra zdravotnictví. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) rezignoval 21. září. Tehdy řekl, že demisí chce vytvořit prostor pro řešení epidemie, která v posledních dnech nabývá na závažnosti. Počty případů v září strmě rostly a ve dnech před Vojtěchovým odchodem překonaly tři tisíce za den. V současné době se několikrát dostal denní počet nově pozitivních i nad 15.000.

Vojtěchův nástupce Prymula, který byl původně jeho náměstkem a v květnu z ministerstva po sporech odešel na nově vzniklé místo vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, měl jako odborník na epidemiologii pomoci Česku epidemii znovu dostat pod kontrolu. Za jeho šéfování ministerstvu byl znovu vyhlášený nouzový stav, uzavřely se školy i většina obchodů, zakázané jsou kulturní a sportovní akce, omezené svatby a pohřby, nosí se opět roušky i venku a od středy platí i noční zákaz vycházení.

Video  Prymula o ministerstvo bojuje: Neodstoupím, na vše mám vysvětlení!  - ČTK
Video se připravuje ...

Video  „Kleknul bych před Feriho či Jágra, aby lidem vysvětlili vážnost situace.“ Podle Válka hrozí „Wu-chan“.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dessy ( 2. listopadu 2020 06:47 )

Právě, na lidi co jsou v práci se nekouká, ti musí dělat pro ty nahoře, zisk z marketů jde do Německa, Češi nemají nic..., jen buzeraci.

Covid_19 ( 31. října 2020 20:53 )

na data čekají odborníci od jara. Na jaře to nevydržel pojišťovák a s tabulkou v Excelu pohanil statistika Duška, v létě to zkusil znovu, ale to ho asi Dušek nepustil k premiérovi, zase byl pojišťovák lepší než ta banda vedena Duškem . Nový ministr konečně vytáhne Epidemiologický plán a rychle ho doplní, možná budeme mít konečně od jara plán, snad pozve docenta Maďara a další odborníky jako poradce a Prymulu odstaví na druhou kolej

Uživatel_5401613 ( 30. října 2020 01:08 )

a-z a STbáci kterými se obklopil Venca Flaška vám nevadili?

Uživatel_5401613 ( 30. října 2020 01:07 )

Alex - jaké Bavišovy prasárny. Oppproti Havlovým prasárnám a následně Klausovým, Topolánkovým a Kalouskovým prasárnám to je maličkost

Uživatel_5401613 ( 30. října 2020 00:58 )

Mislivče máte krátkou paměť, Babiš s Prymulou neustále upozorňovali na nebečí viru,že tu bude s námi aspoň 2 roky-Ale Němcová, Feri ,Fiala se jim vysmáli a na Karolové mostě uspořádali další semeniště covidu.Vzpamatujte se a nepřekrucujte fakta

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa