Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Spící firma“ Prymulovy dcery získala dotaci na dezinfekce: Částka je malá, brání ji ministr

Aktualizováno -
26. října 2020
10:35
Autor: sab - 
24. října 2020
11:29

Statisícovou dotaci firma Medimun získala letos v srpnu. Šlo o peníze z operačního programu „Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost”, uvádí web euro.cz. Tuto firmu vlastní Prymulovi už mnoho let. Dlouho patřila manželce současného ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) Ruslaně Prymulové a od roku 2017 patří dceři Karolíně. Dotační program spadá pod resort průmyslu a obchodu, který řídí ministr Karel Havlíček (za ANO). Prymula pro ČT uvedl, že v dotaci nevidi problém.

Na nákup technologií k výrobě dezinfekce dostala firma 5. srpna dotaci ve výši 650 tisíc korun. Peníze jí, jak uvádí euro.cz, přiklepla výběrová komise ministerstva průmyslu a obchodu. „Díky finanční podpoře bude moci příjemce vyrábět dezinfekci, což posílí jeho konkurenceschopnost,” zdůvodnila mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová s tím, že dotace tvoří polovinu investované částky.

15 let firma téměř spala

Jak ale server upozorňuje, firma je prakticky „bez historie“. Existuje tedy už od roku 2003, ale má za sebou jen ztráty v hospodaření. Nevykazovala žádnou, nebo jen malou činnost. Loni ale vykázala čistý zisk ve výši jednoho tisíce při obratu 180 tisíc korun. Letos však už má investovat víc než milion do výroby dezinfekce. 

Na svých stránkách firma nabízí třeba kyselinu hyaluronovou jako doplněk stravy. Stojí zde ale i několik slov k dezinfekcím: „Cílem projektu je vyrábět zdravotní dezinfekční prostředky využitelné v nemocnicích a dalších zdravotních zařízeních na vlastních výrobních technologiích s dostatečnou kapacitou, která splňuje poptávané množství na trhu. Dílčím cílem je nákup vybraných strojů a technologií a uvedení do provozu. Druhým dílčím cílem je uvedení dezinfekčních prostředků do výroby na vlastních výrobních technologiích.” 

Video  „Absolutní katastrofa,“ hřímá Babiš a chce Prymulovu rezignaci. Jinak ho odvolá  - ČTK
Video se připravuje ...

Karolína Prymulová dostala od Eura i nabídku na rozhovor, tu ale stále nevyužila. Otázky tak novináři poslali ministrovi zdravotnictví Romanu Prymulovi. Ptali se, zda o dotaci věděl a zda se necítí být ve střetu zájmů. Ani Prymula neodpověděl. V létě se také řešil jeho možný střet zájmů, když se teoreticky stal podnikatelem s živnostenským oprávněním mimo jiné na výrobu zdravotnických prostředků. Jak ale uvedl, nic nevyrábí, má jen vytvořený živnostenský list s tímto oprávněním.

Prymula byl posléze donucen vyjádřit se k dotaci v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. Podle něj mají novináři o jeho osobu a jeho rodinu až moc velký zájem. „Ta dotace, pokud vím, byla přidělena někdy před tím, než jsem přišel zpátky na ministerstvo. Není příliš velkého rozsahu. A těch dotací jsou tady stovky tisíc v tuhle chvíli,“ vysvětloval Prymula. Řešil i zmíněný střet zájmů. „V tuto chvíli je možno to tak chápat. Ale v době, kdy o to dcera žádala, já jsem nebyl na zdravotnictví,“ zopakoval šéf resortu.

Video  Prymula o vypadnutí Slavie z Ligy mistrů a dceři: Zápas jsem neviděl. A bude svatba?  - Twitter - R. Prymula
Video se připravuje ...

Při studiu vydělávala miliony

Nejde navíc o první firmu slečny Karolíny Prymulové. V minulosti provozovala firmu Biovomed, která naopak byla dost úspěšná. Založila ji ve svých čtyřiadvaceti, tedy v roce 2013. V té době studovala univerzitu v americké Tampě. Do roku 2015 firma vydělala téměř 75 milionů korun na poradenskou činnost pro farmaceutické firmy. Firma měla za dva roky bezmála 10 milionů čistého výdělku.

Mezi firmami, kterými společnost radila, byli i výrobci vakcín. Roman Prymula ve firmě dělal prokuru, tedy jakéhosi obchodního zmocněnce. Zároveň vedl Fakultní nemocnici v Hradci Králové a předsedal České vakcinologické společnosti. Když se Prymula stal ministrem, tohoto postu se vzdal a nahradil ho kolega Roman Chlíbek.

Prymulova chybějící prověrka i střet zájmů

Právě kvůli střetu zájmů tenkrát Prymulu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) z postu ředitele fakulty odvolal. Prymula to viděl jen jako záminku, prý měli s Němečkem osobní spory. Jak ale týdeník Euro uvádí, právě toto Prymulovo účinkování ve společnosti Biovomed je důvodem, proč Prymula nemá bezpečnostní prověrku. Potvrdili to prý dva na sobě nezávislé zdroje z bezpečnostní komunity.

Když pak už Prymula nebyl ředitelem nemocnice, firmě klesly zisky a před dvěma lety ji dcera Karolína prodala. Poslední rok byl dokonce ztrátový. Podle Eura šlo o milionovou ztrátu. Novým majitelem se stal podnikatel Luděk Podol, ve firmě dál působí Prymulův dlouholetý přítel Igor Kohl.

Video  Prymula o ministerstvo bojuje: Neodstoupím, na vše mám vysvětlení!  - ČTK
Video se připravuje ...

Video  Babiš o konci Prymuly: Zemanovi předložil návrh na nového ministra zdravotnictví  - Jan Jedlička, Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

villon ( 26. října 2020 21:09 )

Je na něj víc vidět, tak musí brzdit. Ale to odvolání z funkce se mu bohatě okotí. Navíc se skamarádil s Falťasem, to se na tomhle tipu byznysu taky projeví.

villon ( 26. října 2020 21:06 )

Chudák je ten, kdo nadává druhým. Beztrestně na diskusích si tyhle chudáci čaulidi kompenzujou mindráky, na nějakou složitější konstrukci se nezmůžou.
Asi tak.

villon ( 26. října 2020 19:24 )

1) Místo argumentů na obhajobu neobhajitelných zlodějů osobní invektývi. Celkem běžný postup u čaulidí, už jsme si zvikli.

2) Lidi co odevzdávají nemalé prostředky do státního rozpočtu v podobě přímích a nepřímích daní to samozřejmě se_re, když to někdo takhle veřejně rozkrádá. Kdybych byl na dávkách, tak nad tim asi taky mávnu rukou. Určitým vrstvám obyvatel však Jánošíci z čobolstánu neimponují.

3) Občas nekomu závidim, to je pravda, ale zlodějům jsem fakt nikdy nezáviděl. Ani malejm ani velkejm.

milan59 ( 26. října 2020 18:48 )

Ajajajajj a kdopak přijde pod "kudlu" po Prymulovi? Je to neskutečný čeho jsou ta média schopná

Kixy ( 26. října 2020 18:01 )

Závist !!! Ty příspěvky typu koment - kahuja a co pan Mislivec vimislel ?!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa