Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vakcína již do konce zimy? Koronavirus tu ale bude navždy, vymýtit nepůjde, tvrdí vědec

Autor: Darina Jíchová - 
1. listopadu 2020
17:36

Epidemiolog a člen britské vládní zdravotnické komise SAGE John Edmunds se domnívá, že vakcína proti koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19, bude připravená „do konce této zimy“. Dodal ale, že koronavirus ze světa jen tak nezmizí, podle něj tu zůstane už navždy. Jeho slova potvrdil i hlavní vědecký poradce britské vlády Patrick Vallance, také podle něj je „vysoce pravděpodobné“, že účinná vakcína bude k dispozici už před začátkem roku 2021, uvedl list Daily Mail.

Britská vláda si s předstihem objednala 340 milionů dávek vakcíny, ve finální fázi testování je momentálně hned několik látek. Mezi nejnadějnější patří vakcína, kterou vyvinula firma AstraZeneca ve spolupráci s vědci z Oxfordské univerzity. Stále více odborníků, mezi nimi i Edmunds a Vallance, se kloní k tomu, že do konce tohoto roku bude alespoň jedna vakcína připravená.

Edmunds je toho názoru, že koronavirus se plně vymýtit jen tak nepodaří. „Možná dokonce nikdy,“ nechal se slyšet epidemiolog. „Jsem si téměř naprosto jistý, že očkování pomůže dostat pandemii pod kontrolu. První vakcínu budeme mít k dispozici v té nejbližší budoucnosti, možná už do konce této zimy,“ prohlásil vědec.

Epidemiolog: Koronavirus se nepodaří vymýtit

„Je více než pravděpodobné, že ještě před začátkem roku 2021 bude vakcína připravená, možná více než jedna, k dostání ale bude nejdřív na jaře,“ vysvětlil Vallance. Doplnil, že i kdyby došlo k tomu, že očkování bude prováděno do konce roku, bude prioritizované, jako první vakcínu dostanou zdravotníci z první linie a senioři, případně další rizikové skupiny.

„S koronavirem budeme muset žít už navždy, existuje skutečně jen malá šance, že se nám ho podaří zcela vymýtit. Do očkování je investováno mnoho peněz, vzniká naráz hned několik různých vakcín. Myslím, že vývoj pokračuje přiměřeným tempem,“ uvedl Edmunds. Epidemiolog ocenil, že Británie investovala do tolika vakcín, a to ještě předtím než bylo dokázáno, že jsou efektivní.

„Z mého hlediska to nebylo jen chytré řešení, ale hlavně správné,“ podotkl Edmunds. Vláda si koupila 100 milionů vakcín od společnosti AstraZeneca, jejíž výsledky zatím vypadají velice slibně. Mimo to vláda nakoupila vakcíny i od farmaceutických firem BioNTech/Pfizer, Janssen, Novavax, GSK/Sanofi a Valneva.

Očkovat se bude postupně

Do debaty o vakcínách se zapojil další člen SAGE imunolog Peter Openshaw, který již v září varoval, že mezi objevem účinné vakcíny a její distribucí mezi veřejnost bude „tak devítiměsíční propast“. To připouští i Edmunds, ten ale vysvětlil, že tato „propast“ se týká široké veřejnosti, první vlna očkovaných jako zdravotníci nebo senioři vakcínu podle něj obdrží dříve. Mezi prvními by také vakcínu v Británii měli dostat rezidenti pečovatelských domů a domovů důchodců, rozhodl tak Smíšený výbor vakcinace a imunizace (JCVI).

Podle expertů budou lidé potřebovat nejméně dvě dávky vakcíny, než se tedy všichni oočkují, zabere to nějakou dobu, upozornila šéfka zvláštního týmu britské vlády pro vývoj vakcín Kate Binghamová. Vláda proto bude muset přijít s detailním plánem očkování. Zatím to vypadá, že senioři od 65 do 80 let a zdravotníci z první linie budou očkováni první, následovat bude zbytek zdravotníků a senioři nad 80 let, dále pak rizikové skupiny jako lidé s cukrovkou nebo srdečními problémy atd.

„Myslím, že pro veřejnost je důležitý ten fakt, že očkování je v podstatě na dosah. To by nás mělo inspirovat k dodržování restrikcí. Počet nakažených musíme udržet na co nejnižší úrovni,“ apeloval Edmunds.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zirioges ( 1. listopadu 2020 21:52 )

Virus chřipky je nakažlivější a na leden s únorem se opět netěším...

villon ( 1. listopadu 2020 21:22 )

Slišel jsem že v té vakcíně má být nějaká látka co popudí Čechy proti agrofertu.

nakobyl ( 1. listopadu 2020 20:30 )

ani tu řídkou stolici člověk nesmí napsat rodným jazykem

nakobyl ( 1. listopadu 2020 20:29 )

Koronavirus tu ale bude navždy -nu to přeci bylo jasné od začátku, stejně jak fakt, že v prvé řadě budou očkovány ohrožené skupiny = Senát, kde je stádo důchodců, Sněmovna, vláda, úředníci no a pak něco zbyde na plebs. Ale může člověka nas.., že nesmíme očkovat vakcínou z Ruska a Číny, které jsou, ale musíme čekat na politicky prověřené ***, které nám dodá EU, což jsou Němci, takže bychom si měli dát POZOR.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa