Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi „zaútočili“ před zavřením na hobbymarkety. Prymula si zoufá: Jsme nepoučitelní

Autor: Markéta Mikešová - 
22. října 2020
12:40

Necelých 18 hodin měly obchody v Česku na to, aby se připravily na dočasné zavření, které ve středu nařídila vlády. A stejný čas mohli lidé využít k „last minute“ nákupům. Rozum říká, že by bylo lepší zůstat doma a objednat věci přes e-shop, spousta Čechů však vyrazila do obchodu fyzicky a snažila se vytěžit z posledních otevřených hodin maximum. Hobbymarkety opět praskaly ve švech, což zarmoutilo ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO). „Jsme nepoučitelní,“ komentoval ve čtvrtek nákupní šílenství, které vypuklo ve středu. Podle něj to jasně ukazuje, proč obchody musely zavřít tak náhle, lidé jednoduše nejsou zodpovědní.

Středa večer, pár hodin před avizovanou uzavírkou vybraných obchodů. Parkoviště jsou narvaná, v hobbymarketech hlava na hlavě. Lidé se na poslední chvíli snaží sehnat vybavení, které je od čtvrtka možné koupit pouze přes internet. Přitom přesně před tvorbou podobných davů varovala vláda a jsou důvodem, proč se k opatření přistoupilo – zvyšuje se v nich riziko přenosu nákazy.

Čechy však, alespoň podle fotografií a záběrů z hobbymarketů, statistiky o docházejících nemocničních lůžkách neodradily. A poslední hodiny „svobody“ se rozhodly strávit stáním ve frontě u pokladny. „Nápor zákazníků je skutečně veliký. I teď po sedmé hodině večer sem proudí doslova davy. Mají často problémy i zaparkovat tady na velkém parkovišti. Uvnitř u pokladen se tvoří dlouhé fronty. Mohli jsme se přesvědčit, že sahá až do poloviny hobbymarketu,“ informovala včera Česká televize.

Zapomínáme na ostražitost, zlobí se Prymula

Prymula z toho není nadšen, nicméně utvrdilo ho to v tom, že vláda postupovala správně. „Velmi dlouze jsme řešili, jestli opatření mají být spuštěna hned ve čtvrtek, nebo až od pátku, aby se lidé mohli připravit,“ začal své hodnocení včerejšího nájezdů na hobbymarkety.

„Nicméně ukazuje se, jak některé obchody, které budou zavřeny, byly vzaty skutečně útokem, bez ohledu na to, jestli se tam mohu nakazit, nebo nemohu nakazit, tak je zřejmé, že správné je to rozhodnutí, které nakonec bylo přijato. Uzavření těchto provozoven co nejdříve, protože - bohužel - jsme nepoučitelní,“ káral občany ministr. Podle něj osobní potřeby u některých lidí převyšují starost o okolí. „Jakmile jde o nějaký drobný benefit pro sebe, tak zapomínáme na veškerou ostražitost,“ zmínil ve videu.

Video  Ministr zdravotnictví se vyjádřil k davům v hobbymarketech  - Twitter - R. Prymula
Video se připravuje ...

Hobbymarkety byly narvané již o víkendu, v situaci, kdy ještě žádné uzavření nebylo na pořadu dne. Prymula původně řekl, že žádný problém s tamními davy nevidí, jelikož jsou dodržované rozestupy a lidé mají roušky. Jenže přibývající počty nakažených ukázaly, že to zas tak v pořádku není – velké skupiny lidí zůstávají tím nejrizikovějším faktorem. A když nejsou otevřené restaurace, tak si Češi začali dělat výlety mimo jiné do hobbymarketů.

Přitom není pravda, že by produkty od čtvrtka nebylo možné zakoupit vůbec. Stále fungují e-shopy a hobbymarkety zůstávají otevřeny pro lidi, kteří vlastní IČO, tedy profesionály. Některé obchody to rovněž vyřešily tak, že nechaly otevřené jen povolené části, tedy zahradní sekci. Část sortimentu lze také nalézt v menších prodejnách, které spadají do seznamu výjimek. Jejich kompletní seznam naleznete zde.

Na jaře byla vláda s uzávěrou přísnější. Po nočním jednání 14. března rozhodla, že prodejny a restaurace už ráno neotevřou.

barracuda.sro ( 22. října 2020 15:00 )

Obyčejné "TUPÉ STÁDO" Magorů!!

mopsamanda ( 22. října 2020 14:59 )

Včera večer jsem byla vyřídit předem domluvenou reklamaci ve Fashion Aréně ve Šterboholích. Za normálních okolností parkoviště po 19 hodině bývá poloprázdné. Marně jsem hledala místo k parkování. Tolik lidí snad jen před Vánocema. Kdybych nebyla předem domluvená, tak tam ani nejedu. Jakoby čekali, že nebudou mít co na sebe, když budou teď tak dlouho doma. Nebo že by všichni taky řešili nějakou reklamaci?

Pohybovenadany ( 22. října 2020 13:53 )

Ale jsme na prvním místě !!! Honem nasadit červené kšiltovky jako Náš Baviš ! Lézt do řiti a rozkrádat , to nám jde nejlíp !

Pohybovenadany ( 22. října 2020 13:49 )

Damková vypadá jako položena a polobagr. A musi taky hodně sežrat . Klobouk dolů

moro ( 22. října 2020 13:45 )

Pořád to říkám na lidi jediné bič, nezaslouží žádnou svobodu. Nemůžeš dát svobodu debilní u národů. Podle výsledků nákazy a mrtvých jsme nejhorší debilní lidi na světě!! Vláda řekne zítra zavře e hobby market a co neudělá hloupý člověk letí tam rychle nakoupit. On se nikdo bez toho neobejde. Bez toho umře. DEBILY bez mozku.
Jsem zdesena co jich je. Raději nakazí všechny kolem sebe, rodiče, babičky, dědy hlavně aby Koupil nějakou barvu nebo nevím co je jim dražší.
Jediné tresty. Zavřít během hodiny. Kdo neposlechne zapsat až se nezkazí nebrat do nemocnice!! To by pak vykrikovali rytmická. Tady snad by museli vyhlásit ne nouzový stav ale stan e právo!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa