Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tvrdý trest za 12 nakažených: Čína propustila dva úředníky, viní je za „ohnisko“ nákazy

Autor: ČTK - 
15. října 2020
09:45

Dva vysocí úředníci v čínském velkoměstě Čching-tao byli dnes propuštěni poté, co byli označeni za viníky vzniku lokálního ohniska nákazy koronavirem. S odvoláním na úřady o tom informovala agentura AP. Ve městě se oficiálně infikovalo 12 lidí, úřady však nechávají otestovat všech devět milionů obyvatel.

Radnice města dnes bez bližších podrobností oznámila, že byl propuštěn šéf místní zdravotnické komise a také ředitel nemocnice, kde se léčili lidé infikovaní v zahraničí a s níž je spojována většina současných případů nákazy. Oba čelí dalšímu vyšetřování.

O víkendu bylo v Čching-tao zaznamenáno 12 případů koronaviru, které představovaly první lokální přenos nákazy v Číně po zhruba dvou měsících. Úřady v reakci nařídily otestovat všech devět milionů obyvatel města. Ve středu oznámily, že zatím provedly osm milionů testů a že z dosavadních pěti milionů výsledků nevyšel žádný pozitivně.

Čching-tao na severovýchodě země je významným obchodním a průmyslovým centrem, které je známé především produkcí piva. Je rovněž základnou severní flotily čínského námořnictva.

Číně, kde se na sklonku loňského roku koronavirus poprvé objevil, se oficiálně podařilo nákazu na svém území téměř zcela vymýtit. Nyní přísně dbá na to, aby udržela pod kontrolou infekční případy dovezené ze zahraničí a zabránila případnému komunitnímu přenosu nákazy.

Dnes národní zdravotní komise oznámila 11 nových případů v celé Číně, z toho deset importovaných. Celkově země s 1,4 miliardy obyvatel zaznamenala 85 622 případů koronavirové infekce, z nichž 4634 s nemocí covid-19 zemřelo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa