Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na nákup za hranice bez povinné karantény: Sasko umožní Čechům krátkodobý vstup

Autor: ČTK - 
29. září 2020
21:08

Sousední německá země Sasko od října umožní vstup lidem z Česka bez nutnosti karantény, pokud jejich pobyt nepřesáhne 24 hodin. Němci pak budou moci v Česku zůstat až 48 hodin, aniž by poté museli do izolace. Dnes to podle stanice MDR prohlásila saská ministryně zdravotnictví Petra Köppingová. Německo od minulého týdne považuje Českou republiku za rizikovou oblast, při cestách z Česka do Německa je tak nezbytné dodržovat karanténní opatření.

Nyní je pro vstup do Německa z rizikové oblasti požadován negativní test na koronavirus, nebo povinná karanténa s následným testem v Německu. Od 1. října bude vyžadována karanténa plošně, ukončit ji bude možné až po pěti dnech negativním rozborem. Výjimky prozatím mají řidiči kamionů či pendleři, pokud nemají příznaky nemoci covid-19. Tyto výjimky chce Berlín zachovat.

Jak přesně budou výjimky vypadat po 1. říjnu, zatím není zcela jasné, ve hře je například testování pendlerů. Spolkové ministerstvo zdravotnictví uvádí, že karanténní opatření pro přeshraniční styk jsou v pravomoci jednotlivých německých spolkových zemí. Bavorsko a také Sasko, které s Českem sousedí, chtějí výjimky zachovat. Köppingová nyní uvedla, že Sasko od října své podmínky upraví, aby usnadnilo krátkodobé překračování hranic.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa