Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Do epidemie kecá každý, zuří Zeman. Zmínil karanténu Prahy i soucit s divadelníky

Aktualizováno -
27. září 2020
19:17
Autor: Andrea Ulagová, trm - 
27. září 2020
18:55

Prezident Miloš Zeman navzdory epidemii koronaviru nepočítá s tím, že by zrušil udílení státních vyznamenání, která předává každoročně 28. října. V rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že by to považoval za zbabělost. Potvrdil informaci, kterou jako první již v polovině týdne přinesly Blesk Zprávy, tedy to, že po udílení vyznamenání neproběhne tradiční recepce. Zároveň potvrdil, že od něj ocenění dostane nový ministr zdravotnictví Roman Prymula. Nepřímo vyzval ke karanténě Prahy a apeluje na obyvatele Česka, aby naslouchali odborníkům.

Případné vyhlášení nouzového stavu, pokud bude nezbytné, prezident doporučuje až po krajských a senátních volbách, které Česko čekají 2. a 3. října. Hlava státu ale podporuje přísnější opatření, v některých případech, třeba u nočních klubů, by podle Zemana mohla být ještě přísnější. Zároveň varuje před „vypnutím“ ekonomiky. „Já jsem ekonom a mně záleží na tom, aby neklekla ekonomika. Když zavřete průmyslové a další podniky na delší dobu, tak se to projeví ve vašich peněženkách a nezaměstnanosti. Chápu divadelníky, že je jim líto, že nemohou hrát, soucítím s nimi, ale myslím si, že měsíc, nebo dva to vydrží,“ uvedl prezident Miloš Zeman k možnému omezení volnočasových aktivit.

Při dotazu na názor na možnou karanténu Prahy, kterou ministr Prymula považuje za nereálnou, Zeman připomněl zkušenosti ze zahraničí. „Velká Británie udělala tragickou chybu, když na rozdíl od nás včas nezareagovala na epidemii koronaviru. A pak tu chybu musela napravovat. Součástí těchto nápravných opatření bylo například to, že velké město, které se jmenuje Leister, bylo na nějaký čas uzavřeno do karantény, když tam už podruhé propukla epidemie, já nechci radit, ale uvádím tento příklad,“ uvedl na Frekvenci 1 Zeman.

Do epidemie kecá každý, zuří Zeman

Prezident apeluje na obyvatele Česka, aby v koronavirové krizi naslouchali skutečným odborníkům. „Do rad, jak zvládnout epidemii, kecá skoro každý. Teď jsem zaregistroval dva zpěváky, kteří natočili videa zlehčující koronavirus se zoufalou neznalostí faktů, například situace ve Švédsku. Jenom bych si přál, aby v té krizové situaci, ve které bezesporu jsme, rozhodovali odborníci, ale ne abych četl od novinářů, zpěváků, ale i od lidí od vysokoškolské sféry, kteří mají tu jedinou nevýhodu, že dělají jiný obor, než je epidemiologie, tak aby se zviditelňovali tím, že do toho budou mluvit. Ta banda amatérů, která teď v českých médiích exceluje, podle mého názor jen deziformuje, místo toho, aby informovala,“ řekl prezident.

„Respektujte názory odborníků, ti svoje téma zaprvé dlouho studovali, zadruhé dlouho praktikovali a rozumí tomu, a nenechte se svést názory amatérů, kteří nic nestudovali a nepraktikovali,“ vzkazuje Miloš Zeman lidem v Česku.

Prezident podle svých slov zváží, že se ve chvíli, kdy bude vakcína proti covidu-19, nechá očkovat. „Já jsem zbabělec, já se nerad nechávám píchat do prstu, natož do ruky a do žíly, ale promyslím si, až bude čas, zatím ty klinické testy nebyly dokončeny. Řešte problém, když mu čelíte,“ řekl prezident.

Epidemie se podepíše i na udílení státních vyznamenání. „Zrušit kvůli koronaviru státní svátek, to pokládám za nerozumné a neuctivé k naší státní tradici,“ uvedl k 28. říjnu Miloš Zeman, kdy také uděluje stání vyznamenání. Připustil, že by nemusela být následná recepce. Blesk Zprávy o této variantě informovaly již v týdnu. Řád bílého lva dostane i nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 28. září 2020 10:13 )

Starej Jeff by z vás měl radost, že mu tady verbujete lidi. Váš projev však vzbuzuje pochybnosti, zda k tomu máte v jeho firmě patřičné postavení. A teď opravdu nepíšu o vaší erekci, ta asi Bezose nezajímá, pokud vůbec někoho.

PPP150W ( 28. září 2020 10:08 )

Proč se ptáte na diskuzi? Tady to nikdo neví. Napište do redakce, odkud vám stejně nikdo neodpoví, ale aspoň budete vědět, jak si váží Blesk svých čtenářů.

PPP150W ( 28. září 2020 10:04 )

Vy máte neuvěřitelný smysl pro humor, když dokážete tohle napsat v době, kdy se ČR díky vládním opatřením dostala na samý chvost ve zvládání pandemie v Evropě. Nebo vaše neskutečná loajalita hraničí se servilností. Otázka však zní proč? Co očekáváte od vlády, která se dopouští ve svých chaotických a nesystematických rozhodnutích neustálých chyb.

PPP150W ( 28. září 2020 09:56 )

Splošťování křivky ještě nutně neznamená její prodlužování po časové ose. Statistická křivka není ohnutý pilový list. A co se týče vaší otázky, tak jistě se dá předpokládat, že při delší pandemii se nakazí více lidí. To je však logická úvaha, kde není co počítat. Jedině, že byste vyžadoval přesné výsledky, ale to jsme tam, kde jsme už byli. Příliš mnoho proměnných na přesnější výpočet.

Omasta ( 28. září 2020 09:46 )

Tak jestli Prymula rouškami a karanténami sploštuje křivku, tak ji protahuje a konec nákazy odkládá. Já se ptám, když se prodlouží epidemie na dvojnásobek, jestli to zvýší pravděpodobnost nákazy na dvojnásobek. Předpokládám, že by roušky i karantény byly ve stejné míře používány.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa