Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Vyrobíme vakcínu pro celý svět“. Covidem decimovaná Indie je ve finální fázi testování

Autor: ČTK - 
26. září 2020
21:21

Kapacity na výrobu vakcín v Indii budou v boji proti pandemii covidu-19 využity k pomoci celému lidstvu. Slíbil to dnes indický premiér Naréndra Módí na všeobecné rozpravě 75. zasedání Valného shromáždění OSN.

„Jako největší výrobce vakcín na světě chci dnes ještě jednou ujistit globální společenství,“ řekl Módí v předem nahraném projevu. „Indická kapacita výroby a dodávek vakcín bude využita na pomoc celému lidstvu v boji s touto krizí,“ prohlásil šéf vlády druhé nejlidnatější země světa.

Módí řekl, že Indie pokračuje ve třetí fázi klinických testů své vakcíny a pomůže všem zemím zlepšit distribuční a skladovací kapacity pro dodané vakcíny. Módí v srpnu řekl, že Indie je připravena k hromadné výrobě očkovací látky proti covidu-19.

Indie je druhou nejpostiženější zemí na světě, covid-19 tady úřady prokázaly u téměř šesti milionů lidí, přes 93 tisíc z nich s nákazou zemřelo.

Generální tajemník OSN António Guterres volá po „lidové vakcíně“, která je dostupná každému. Ve čtvrtek však vyjádřil znepokojení nad tím, že některé země „údajně uzavírají smlouvy bokem výhradně pro své vlastní obyvatele“. Takový „vakcinacionalismus“ je podle něj nejen nespravedlivý, ale také odsouzený k nezdaru, neboť nikdo není v bezpečí, dokud všichni nejsou v bezpečí.

V podobném duchu v pátek před Valným shromážděním hovořil také například australský premiér Scott Morrison. „Kdokoli objeví vakcínu, musí se o ni podělit,“ prohlásil Morrison podle agentury Reuters.

„Někdo může vidět krátkodobou výhodu, nebo dokonce zisk,“ řekl Morrison. „Ale já ujišťuji každého, kdo by mohl uvažovat v takových intencích, lidstvo si to bude velmi dlouho pamatovat a bude nesmírně přísným soudcem,“ prohlásil Morrison.

„Slib Austrálie je jasný: Pokud my najdeme vakcínu, budeme ji sdílet. To je slib, který musíme dát všichni,“ dodal australský politik.

Britský premiér Boris Johnson ve svém dnešním proslovu k Valnému shromáždění řekl, že koronavirová pandemie nahlodala pouta mezi národy a vyzval světové lídry ke sjednocení proti „společnému nepříteli“, kterým je covid-19. „Nikdy už nesmíme vést 193 oddělených bojů proti témuž nepříteli,“ řekl Johnson.

Britský premiér, který se před časem covidem-19 sám nakazil a strávil tři dny na jednotce intenzivní péče, vyzval země ke sdílení dat a vytvoření globálního systému včasného varování před epidemiemi.

Johnson rovněž slíbil, že Británie vloží 500 milionů liber do programu COVAX na spravedlivou distribuci budoucích vakcín proti covidu-19. Pomoci má hlavně 92 nejchudším zemím světa ke získání vakcíny, až nějaká bude. Dále Johnson oznámil, že jeho země po následující čtyři roky zvýší svůj příspěvek Světové zdravotnické organizaci (WHO) o 30 procent.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ANO_nam_bude_lip ( 27. září 2020 08:54 )

Miliardová Indie je důvěryhodnější, než prolhané Rusko se svým Sputnikem.

Covid_19 ( 26. září 2020 22:33 )

pokud nebudou rychlí, nebude koho očkovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa