Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nejezděte do lázní, je to sebevražda: Primář, který vyléčil první nakažené, varuje seniory

Aktualizováno -
25. září 2020
18:00
Autor: ula, ČTK - 
25. září 2020
16:13

Lidé a zejména senioři by podle primáře Pavla Dlouhého z infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice neměli využívat voucher a jezdit do lázní. Je to téměř sebevražda, řekl portálu iDNES.cz. Zmínil hlavně Františkovy Lázně, ve kterých se nakazilo přes 200 lidí. Na infekčním oddělení v Ústí nyní leží 35 pacientů, jejich průměrný věk je 72 let. Podle Dlouhého ti, co zemřeli, se nakazili v lázních. V jednom případě se jednalo o manželský pár ve věku 82 a 88 let. Varování je na místě i podle ministra zdtavotnictví Romana Prymuly (za ANO).

„Je třeba, aby už někdo nahlas řekl – nevyužívejte vouchery do lázní, zůstaňte doma. Není vhodné se vystavovat tomuto riziku,“ řekl primář Pavel Dlouhý iDNES.cz a dodal: „Vypravit se v 81 letech do těchto lázní je prostě téměř sebevražda a je potřeba před tím všechny varovat.“

Před dvěma týdny se podle Dlouhého léčilo na infekčním oddělení v Ústí 15 lidí, nyní je jich 35, z toho 9 je na JIP a 4 lidé jsou napojeni na plicní ventilátor. Podíl lidí z aktuálně nakažených, kteří potřebují hospitalizaci, jsou zatím 2,5 procenta, řekl primář portálu. Jeho oddělení je jedinou infekcí v Ústeckém kraji, zároveň je ale spádové i pro část Libereckého kraje. V jarní vlně epidemie bylo Dlouhého oddělení to, odkud odešli první uzdravení z nemoci covid-19.

Průměrný věk pacientů je 72 let a podle Dlouhého jich většina dopadne dobře. Čtyři už ale zemřeli. Šlo o manželský pár ve věku 82 a 88 let, další dva manželé ve vysokém věku naštěstí přežili.

„Onemocněli právě v lázních. A takových lidí bylo více,“ doplnil Dlouhý. Většina z nich absolvovala pobyt ve Františkových lázních.

Za pravdu dal Dlouhému i minsitr zdravotnictví Roman Prymula. „Neřekl bych sebevražda, ale s tím doporučením souhlasím,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy. S návštěvou lázní by lidé podle něj měli počekat minimálně 3 až 4 měsíce. 

Velké ohnisko ve Františkových Lázních

Na začátku září evidovali hygienici zhruba 200 lidí, kteří se nakazili, nebo mají souvislost s nárůstem onemocnění koronavirem ve Františkových Lázních na Chebsku. Ve většině případů šlo o klienty lázeňských zařízení, uvedl server Seznam Zprávy. Zhruba 170 klientů, u nichž se nákaza potvrdila, je už v domácí izolaci v místě svého trvalého bydliště, a to ve všech krajích, řekla mluvčí karlovarské Krajské hygienické stanice (KHS KK) Michaela Zajíčková. Další lidé s pozitivním testem na covid-19 byli mezi zaměstnanci ubytovacích zařízení.

Ředitel Františkových Lázní Josef Ciglanský uvedl, že přes vysokou úroveň hygienických opatření přímo v lázních nebylo možné zamezit nákaze klientů, kteří se potkávali s dalšími lidmi ve městě, v restauracích nebo zábavních podnicích nebo s nákazou už přijeli. I proto se město snaží dohodnout s provozovateli těchto podniků na omezení provozní doby.

Vouchery na lázně jsou stále k dispozici

Program COVID - Lázně spustilo ministerstvo pro místní rozvoj 1. července, od kdy si lidé mohou na portálu Kudyznudy.cz stahovat poukazy na státní příspěvek 4000 korun na pobyt v lázních. Na stránkách jsou u jednotlivých lázní zveřejněny informace o počtu využitých poukazů a voucherů, které jsou stále k dispozici. Uplatnit poukaz lze do 31. prosince na pobyt o minimální délce šesti nocí a při využití alespoň pěti procedur. Nárok na něj mají kromě občanů ČR starších 18 let i lidé z Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru.

K 17. červenci si lidé stáhli zhruba 100.000 poukazů na státní příspěvek na pobyt v lázních. Uplatnili jich zatím 1218, dalších 15.430 poukazů je spjato s konkrétními rezervacemi.

Video  Lázeňská inspektorka: Františkovy Lázně a komfort hotelu Pawlik  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jax123 ( 26. září 2020 14:40 )

na covid nezemřete, ale na selhání plic již ano, ty plíce vám skvěle zřídí covid, také vám přetíží srdce, takže nemocní zemřou na selhání srdce. Lidé umírají na následky nemoci, stejně umírají na následky kouření

zirioges ( 26. září 2020 09:31 )

jen tak pro zajímavost - na onemocnění covid19 nezemřel ještě ani jeden senior!

jax123 ( 25. září 2020 21:15 )

nesouhlasím s primářem, je to jen pokus o sebevraždu, taková ruská ruleta v českém provedení

sorgedoktor ( 25. září 2020 19:35 )

Toto je v intencich humot¨¨ru Jana EWericha SDch­rekli­chke­ithu­mor.­..Sn­ad nejsou mezi politiky neofasisti

Maximilian ( 25. září 2020 19:15 )

Prostě těm důchodcům dopřál to nejlepsi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa