Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Až 75 tisíc za boj v první linii. Ministerstvo rozdělí mezi nemocnice na odměnách 11,5 miliardy

Autor: ČTK - 
24. září 2020
18:30

Na odměny pro zdravotníky v nemocnicích za epidemii koronaviru schválilo ministerstvo zdravotnictví 11,5 miliardy korun. Žádostí o dotace dostalo 312, informovalo dnes v tiskové zprávě. Původně ministerstvo nařídilo odměnit zaměstnance státních nemocnic, kteří pečovali přímo o nemocné s covidem-19. Odbory požadovaly odměny pro všechny zdravotníky v nemocnicích, po dalších jednáních se jim to podařilo prosadit.

Zdravotníci v nemocnicích akutní a lůžkové péče dostanou za období od března do května 75.000 korun, pokud mají celý úvazek. Nezdravotníkům bude náležet odměna 30.000 korun. Ministerstvem přímo řízené organizace poslaly 39 žádostí, 273 další poskytovatelé lůžkové péče.

Odměna bude podle ministerstva vyměřena na základě počtu odpracovaných hodin, týkat se bude lidí pracujících na hlavní pracovní poměr, tak pracujících na dohodu. Nárok mají i ti, kteří už ve zdravotnickém zařízení nepracují.

Ministerstvo dotacemi vykompenzuje nemocnicím kompletní náklady s vyplacením odměn včetně sociálních odvodů. Žádosti bylo možné podávat do 5. září, přímo řízené nemocnice ho dostanou jako provozní příspěvek přímo od ministerstva.

Vláda dotace na odměny pro zdravotníky schválila v srpnu. Pracovníkům v sociálních službách je odsouhlasila už v květnu. Podle druhu činnosti a rizika nákazy by měli získat 40.000 korun, 20.000 Kč a 10.000 korun za měsíc. Celkem na to kabinet vyčlenil 5,2 miliardy Kč.

Zdravotníkům v sociálních službách přispěje i ministerstvo zdravotnictví. V zařízeních s karanténou bude odměna činit 235 korun za hodinu, jinde 59 korun za hodinu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa