Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do Německa jen s negativním testem. Výjimku má Ústecko, severní Morava a pendleři

Aktualizováno -
23. září 2020
21:17
Autor: ČTK - 
23. září 2020
20:03

 Německo nyní s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje považuje území České republiky za epidemicky rizikovou oblast. Dnes to oznámil Institut Roberta Kocha, který tak učinil po rozhodnutí grémia německých ministerstev zdravotnictví, vnitra a zahraničí. Hranice mezi Českem a Německem zůstávají otevřené, nutné je ale dodržovat zpřísněná karanténní opatření, za jejichž porušení hrozí pokuty i několik tisíc eur (desítky tisíc korun). Výjimku mají nadále pendleři či řidiči kamionů. Už dříve to na Twitteru avizoval český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Česko: rizikovou oblastí je celá země s výjimkou Ústeckého kraje a Moravskoslezského kraje,“ uvedl RKI k situaci v ČR. Grémium německých ministerstev zahraničí, vnitra a zdravotnictví, které o seznamu rozhoduje, za rizikovou oblast nově označilo také několik regionů v Dánsku, Francii, Chorvatsku, Nizozemsku, Rakousku, Portugalsku, Rumunsku, Slovinsku a Maďarsku. Riziková je podle RKI rovněž irská metropole Dublin.

„Dostal jsem z německého ministerstva zahraničí potvrzení, že není zájem zavádět hraniční kontroly, i když počty rizikových oblastí stoupají,“ řekl ČTK český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

K nezařazení celého Česka mezi rizikové oblasti velvyslanec sdělil, že si nemyslí, že by to byla známka možné stabilizace koronavirového vývoje v republice. „Obávám se, že tohle říct nemůžeme, protože čísla zatím rostou,“ řekl Kafka. „Ale možná to neroste plošně a možná ne tak, jak se německá strana ještě před pár dny či hodinami obávala, nicméně ten signál je stále varovný,“ uvedl.

Zdůraznil, že Německo se drží rozlišování podle regionů. „Bude i nadále velmi důležitě, abychom si udrželi tu míru důvěry, které z německé strany požíváme,“ uvedl velvyslanec s odkazem na německý přístup podle zásady důvěřuj, ale prověřuj. Kafka neočekává, že by nyní Německo zvýšilo četnost namátkových kontrol na hranicích s Českem.

„Ze všech našich komunikací s partnery v Berlíně, Sasku a Bavorsku vyplývá, že německá strana nám důvěřuje a vychází z toho, že čeští cestující budou stejně disciplinování a zodpovědní jako cestující například z Belgie či Francie,“ řekl.

Otevřená nadále zůstává záležitost výjimek pro pendlery. „Ze všech komunikací s německými partnery je jasné, že otázka pendlování je brána německou stranou velmi vážně,“ uvedl Kafka. Případné zpřísnění podle něj bude sledovat záměr co nejméně narušit život lidem, kteří dojíždějí přes hranice za prací.

Hlavním kritériem pro zapsání na seznam je dosažení více než 50 nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní. Dalším vodítkem je aktuální epidemický vývoj v daném regionu, za rizikovou tak může být označena i oblast, která zmíněnou hranici nedosáhla, ale rychle se k ní přibližuje.

Obyvatelé oblastí označených RKI za rizikové mohou do Německa nadále cestovat. Pro překročení hranice ale musí mít test, který není starší než 48 hodin. Pokud ho nemají, musí nastoupit do karantény a rozbor absolvovat do 72 hodin v Německu. Když se koronavirus neprokáže, je možné karanténu ukončit. Od 1. října se pravidla změní a test při příjezdu již stačit nebude, nově bude vyžadována izolace, která může skončit nejdříve po pěti dnech na základě negativního rozboru. Výjimky z těchto omezení mají prozatím řidiči kamionů či pendleři, pokud nevykazují příznaky nemoci covid-19.

Více o cestování do zahraničí čtěte ZDE >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa