Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nizozemci zařadili Česko mezi rizikové oblasti, nestačí ani test. A přidá se i Německo

Aktualizováno -
22. září 2020
22:39
Autor: ČTK - 
22. září 2020
11:10

Nizozemsko dnes zařadilo celou Českou republiku kvůli šíření koronaviru mezi rizikové země. Lidé z Česka musí po příjezdu do Nizozemska nastoupit do karantény, a to i v případě, kdy mají negativní test na nemoc covid-19.  A totéž nejspíš ve středu udělá i Německo a bude pro vstup na své území vyžadovat test na koronavirus, nebo karanténu. Českým novinářům to v úterý v Bruselu řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček. Česko podle něj jedná o výjimkách například pro přeshraniční pracovníky. Případná omezení, pokud by je Berlín zavedl i vůči pendlerům, by se týkala okolo 60.000 lidí dojíždějících z Česka do Německa za prací.

„Osoby, které přijíždějí do Nizozemska z České republiky, nikoliv pouze z Prahy, by se měly neprodleně odebrat do desetidenní karantény. A to i v případě, když nemají žádné příznaky onemocnění covid-19 nebo pokud měly negativní test na covid-19,“ oznámilo dnes ministerstvo. Lidem z Nizozemska pak tamní úřady doporučují, aby do České republiky nyní cestovali pouze v nezbytných případech.

Karanténu mohou lidé přijíždějící do Nizozemska absolvovat i v dočasném ubytování. Povinná karanténa se netýká lidí, kteří přes Nizozemsko jen letecky cestují do jiné země a na letišti neopouštějí mezinárodní tranzitní zónu.

Přitvrdí i Německo

„Vzhledem k epidemiologické situaci a tomu, že nárůsty nových případů jsou u nás výrazně vyšší než v sousedním Německu, lze předpokládat, že toto rozhodnutí skutečně zítra (ve středu) může padnout,“ prohlásil Petříček. V pondělí o situaci na okraj nynější bruselské schůzky ministrů zahraničí Evropské unie jednal se svým německým protějškem Heikem Maasem.

Označení země za rizikovou neznamená, že do ní Němci nemohou cestovat, spolková vláda a také jednotlivé německé spolkové země nicméně doporučují, aby se lidé těmto regionům, pokud možno, vyhnuli. Zakázány také nejsou cesty z rizikových oblastí do Německa, lidé ale musejí počítat s omezeními.

„Pro pendlery aktuálně platí výjimka,“ řekla ČTK mluvčí saského ministerstva zdravotnictví Theresa Schmotzová. „Naše nařízení nemá žádný termín konce platnosti, může se ale stát, že dozná změn. V takovém případě o tom budeme informovat v médiích a na našem internetovém portálu,“ uvedla.

Změny po 1. říjnu nevylučuje ani český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. „Může být řešena i otázka pendlerů, pokud bude nárůst (koronaviru) v zahraničí i v Německu pokračovat,“ sdělil Kafka ČTK. „Zvažuje se nutnost schválených hygienických konceptů na straně zaměstnavatelů a není vyloučeno, že se zváží i otázka testů pro pendlery, aby to pro ně představovalo co nejmenší zátěž,“ uvedl. Dodal, že na takové úvahy je ale ještě brzy, neboť stále existuje šance, že covidové nárůsty se podaří do konce září zastavit.

Mluvčí spolkového ministerstva zdravotnictví Parissa Hajebiová odkázala na obecná pravidla, která platí pro příjezdy z rizikových oblastí. Hajebiová upozornila, jednotlivé spolkové země mají karanténní pravidla ve své pravomoci. To platí i pro pokutování za nedodržování karanténních opatření.

Německé ministerstvo zahraničí záležitost nekomentovalo, protože otázky karanténních pravidel v přeshraničním styku včetně testů řeší spolkové ministerstvo zdravotnictví či spolkové země samy.

Šéfka Asociace pendlerů České republiky Zuzana Vintrová dnes ČTK řekla, že zrušení výjimky by se jen v případě Německa týkalo 60.000 pendlerů dojíždějících z Česka. „Apelujeme na striktní dodržování karanténních nařízení vlády,“ řekla Vintrová. Pokud veřejnost včetně pendlerů nebude na opatření dbát, mohla by se podle ní opakovat situace z března. „Zavřené hranice nikdo nechce,“ dodala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Matos7 ( 22. září 2020 16:36 )

Ale hodně pendlerů si najde cestu lesními cestami, na hranice se.ou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa