Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Epidemiolog Chlíbek: Omezí se počty svatebčanů a budou podniky přidávat židle?

Autor: bel, red - 
19. září 2020
05:30

Šéf epidemiologické skupiny Roman Chlíbek (55) řekl Blesku, o čem budou epidemiologové do budoucna diskutovat s ohledem na další plánovaná opatření. A promluvil i o nejčernějším scénáři, který by Česko postižené nákazou eventuálně mohl čekat.

Jaká další opatření jsou ve hře, pakliže se situace nebude zlepšovat?

Co se týče ekonomických opatření, tak v tuto chvíli nezvažujeme plošné zavírání podniků a další restrikce v této oblasti. Momentálně se zaměřujeme na školy a hromadné akce.

Je jasné, že hrozí limitace a omezení od určitého počtu osob v rámci celé republiky. Další na řadě jsou regulace počtu návštěv zdravotnických a sociálních zařízení. Připravujeme kroky podle různých scénářů – A, B, C, D, podle toho, jak moc se situace bude zhoršovat.

Profesor Prymula se zmínil o omezení počtu osob na svatbách…

Ano, to je další věc, o které se bude diskutovat. Rodinné večírky, oslavy a svatby jsou místem, kde se nákazy objevují. Je možné, že budeme zvažovat snížení kapacit právě na svatbách. Můžeme se pohybovat okolo počtu padesáti osob. Jsou státy, kde mají počet omezený i na třicet. Nemyslím si ale, že by došlo k situaci, jako tomu bylo na začátcích, tedy čtyři lidé na obřadu.

Svatby ale určitě s nějakým časovým odstupem budou omezeny. Nepřipadá nám moudré zavést toto opatření rychle, protože řada lidí si odložila svatby právě z jara na podzim. Těmto lidem teď nemůžeme říct, že svatbu nebudou mít ani nyní. Pokud se lidé na svatbách budou chovat rozumně, tak se i v této době dají nějakým způsobem bezpečně zrealizovat.

Můžete říct, jaká opatření jsou ve hře při nejhorším scénáři vývoje?

Všichni věříme, že k nejčernějšímu scénáři nedojde, protože to už se blížíme k nějakému celkovému zastavení ekonomiky a uzavření lidí v karanténách. Jedním z kroků by pak mohlo být i uzavření škol.

Od pátku mohou provozovatelé vpustit dovnitř jen tolik hostů, kolik mají židlí. Nebudou to obcházet a přidávat židle?

Pokud k tomu budeme všichni přistupovat takto a nepochopíme význam opatření, riskujeme katastrofické scénáře. Opatření je proto, aby si lidé uvědomovali, že situace už je skutečně vážná a není to legrace. Nelze rozdávat skládací židličky, které si návštěvníci opřou o zeď. Nikdy nenapíšete opatření, které bude stoprocentně neprůstřelné.

Český člověk vždycky najde uličku, jak to obejít. Věřím ale, že tu bude většina lidí, kteří nebudou hledat skulinky a kličky. Nezbývá nám nic jiného než apelovat. Protože i ti, kteří nemají silné příznaky, se mohou stát hrozbou pro zbytek populace. Povede to k zatížení zdravotnického systému, což vyústí smrtí někoho, kdo by normálně přežil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa