Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Roušky během vyučování? Ve čtvrtek o tom bude jednat vedení Prahy a hygienici

Autor: ČTK, jim - 
16. září 2020
18:34

Již od čtvrtečního rána by mohlo být jasno o dlouho diskutovaném opatření. Sejde se totiž vedení Prahy s pražskými hygieniky a budou řešit další opatření ve školách. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) by ochranu obličeje mohli mít žáci i při vyučování.  Nyní je v celé zemi povinnost nosit roušku ve společných prostorách mimo třídy, tedy na chodbách či toaletách.

„V Praze v současné době zvažujeme další kroky, které by pomohly řešit stávající situaci s výrazným nárůstem případů nemoci covid-19 ve školských zařízeních, a to jak mezi studenty, tak pedagogy. Nošení roušek ve školních učebnách se v tuto chvíli zdá být jedním z možných opatření. O tomto opatření budeme diskutovat zítra před jednáním zastupitelstva s ředitelkou pražské hygienické stanice Zdeňkou Jágrovou,“ napsal primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Předseda Asociace ředitelů základních škol Černý řekl, že podle Jágrové je zavedení roušek v pražských školách i při výuce pravděpodobné. „V té souvislosti jsme se bavili o tom, jak dlouho by to mohlo trvat, a ona mi řekla, že to vypadá na delší dobu,“ řekl Černý.

Vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula v neděli uvedl, že by se v případě základních škol mělo dělat vše pro to, aby se udržela prezenční výuka. S ohledem na epidemickou situaci by byl pro to, aby se roušky nosily i ve třídách po dobu alespoň jednoho až dvou měsíců. Některé školy už toto opatření zavedly. V celém Jihočeském kraji budou od pondělí nosit roušky v učebnách žáci druhých stupňů základních škol a studenti středních a vysokých škol.

Praha je epidemií nejhůře postiženým regionem v Česku. V hlavním městě přibylo v úterý rekordních 372 nových potvrzených případů koronaviru. Pondělní maximum tak bylo překonáno o 84 případů. Od začátku epidemie se v Praze nakazilo 7731 lidí.

frantacizek ( 16. září 2020 20:19 )

my začínáme nultými hodinami právě i proto, abychom mohli rozdělit studenty na 2 homogenní skupiny a mohli být bez roušek po jednom v lavici. Dá se to řešit úplně jednoduše, minimálně v některých predmětech, než studenty trápit i v místnosti rouškami. Stačí jen přemýšlet.. a mít samozřejmě i dostatek asistentů pedagoga, pač učitelský sbor je početně omezen, to může být argumentem pro ředitele, to připouštím..

soorry ( 16. září 2020 19:28 )

Mít celý den roušku není zdravé, měly by se měnit každou přestávku, učitelé by měli děti vést k výměněně. Taky by měla být nějaká informovanost, když se dítěti udělá špatně, přece jen se blbě dýchá, co dál. A co o svačině, jak budou jíst?? Roušku dole.

Maximilian ( 16. září 2020 19:26 )

Také tam děti nedáme,ve školách je totální bordel,covid již ve státních školách ve meste ,učitele hygienická doporučení nerespektují nebo nejsou schopni pochopit,dělají totalni debilnosti,vláda nás chce asi všechny nakazit a ještě z těch chytraku přijdeme o nervy,jak je možné,že hygienická pravidla jsou ve školách pouze doporučená,ANO je to bordel,děkujeme vládě,diky

Martin Šíma ( 16. září 2020 19:12 )

Pokud k tomu dojde odmítám posílat dceru, která je těžká alergička s oslabenou imunitou posílat do školy. Já jsem navíc vysoce rizikový s cukrovkou, vysokým tlakem a metabolickým syndromem. Nehodlám dopustit, aby dcera domů něco takového přinesla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa