Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejen tloušťka a cukrovka. Koronavirus ohrožuje i chrápající, šokovali vědci

Autor: sova - 
15. září 2020
20:27

Britští vědci provedli přezkum celkem osmnácti studií, ze kterého vyplynulo, že u lidí, kteří chrápou, se vyskytuje třikrát vyšší riziko úmrtí na covid-19. Došli tak k závěru, že ronchopatie, jak se jev odborně nazývá, se řadí k rizikovým faktorům onemocnění vedle diabetu, obezity a hypertenze. Píše o tom britský list Daily Mail.

Výzkumníci z University of Warwick ve střední Anglii v osmnáctce studií zkoumali primárně souvislost mezi syndromem spánkové apnoe (SSA) a právě onemocněním z koronaviru. SSA vzniká uvolněním svalů krku a dočasným zablokováním dýchacích cest během spánku.

Experti zjistili, že osoby trpící tímto syndromem, který způsobuje chrápání a dušení ve spánku, jsou vystaveny většímu riziku hospitalizace nebo úmrtí na koronavirus. Nebezpečí se ještě násobí, pokud pacienti současně trpí cukrovkou, vysokým krevním tlakem nebo jsou obézní.

Přes 85 procent pacientů je nediagnostikovaných

Odhaduje se, že jen ve Velké Británii obstrukční spánkovou apnoí trpí až 1,5 milionu lidí. Více než 85 procent takových případů je přitom nediagnostikovaných. Ve Spojených státech se odhady počtu pacientů s SSA pohybují kolem 22 milionů.

Vědci nicméně zároveň uvedli, že je zapotřebí dalšího výzkumu v této oblasti. Ze studií, které odborníci zkoumali, se deset zabývalo obstrukční spánkovou apnoí a osm z nich zkoumalo rizika úmrtí na koronavirus.

BoziMilda ( 16. září 2020 01:19 )

Ti co prdí do hlíny jsou proti Covidu imunní.

Covid_19 ( 15. září 2020 22:25 )

když nás premiér v červnu informoval, že jsme vyhráli a že nejspíš ani druhá vlna nebude, tak mu občané uvěřili. Boris Johnson Covidem onemocněl a po pobytu na JIP své názory radikálně změnil, zkuste u nás navrhnout pravidlo 6, které platí ve Velké Británií. Mně se to zdá přehnané, ale to co se děje ve Španělsku je velmi divné, spousta omezení a přesto jsou na tom katastrofálně proti Itálii ( ta je proti nám za posledních 14 dnů úplně v pohodě), takže odborníci tápou a každý odborník prosazuje svoji teorii, třeba jako šílený Prymula

Covid_19 ( 15. září 2020 21:42 )

ještě že jsem promořený, teď jsem si přečetl, že když chrápu, tak jsem měl nejspíš umřít, to fakt nevymyslíš. Kdyby raději vyzkoumali, proč to v rodině jeden chytne a další jsou OK. Kdyby raději u nás zavřeli někam Prymulu a podobné kecaly, kteří několikrát denně vykládají své nesmysly, které se za chvíli prokážou jako chybné

radsab ( 15. září 2020 21:20 )

...Premiér Andrej Babiš (ANO) nicméně vyzývá, aby se lidé přestali strašit koronavirem, zmínil jako důsledek zhoršení prevence rakoviny kůže. Dění kolem šíření nemoci sledujeme na Blesk.cz online....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa