Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V sanatoriu na Pardubicku je 102 nakažených. Koronavirus se rozšířil při hudební terapii

Aktualizováno -
13. září 2020
20:35
Autor: ČTK - 
13. září 2020
19:25

V soukromém Sanatoriu Topas v Holicích na Pardubicku se covidem-19 nakazilo 102 lidí, jde o klienty i zaměstnance. Průběh onemocnění je u všech spíše mírný. Z celkového počtu připadá dramatická většina na klienty sanatoria, řekl v neděli večer ČTK hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Potvrdil tak informaci České televize. Majitel sanatoria se odmítl vyjádřit.

„Bez komentáře,“ řekl na dotaz ČTK majitel sanatoria Alexander Kučera a zavěsil.

První nakažení byli v zařízení potvrzeni ve čtvrtek 10. září, začalo plošné testování a během víkendu jejich počty vzrostly na 102. „Zatím nebyla u žádného z indikovaných nutná hospitalizace, průběh choroby je spíše mírný. Zařízení je poměrně izolované od veřejnosti, takže nehrozí šíření do okolí. Od 3. září tam byly už zakázány návštěvy, režim se v tomto smyslu nemění,“ řekl ČTK Netolický. Hasiči budou celé zařízení dezinfikovat.

Nákaza se rozšířila, když klienti zpívali

Podle Netolického se nákaza v sanatoriu rozšířila při muzikoterapii, které se klienti účastnili. „Nelze s jistotou říci, že nákazu přinesli ti, kteří muzikoterapii prováděli. Když klienti zpívali, pravděpodobně v uzavřeném prostoru, tak se nákaza rozšířila,“ řekl ČTK Netolický.

Pardubický kraj nabídl městu z krajských hmotných rezerv osobní ochranné prostředky a pomůcky. „Zařízení funguje, o klienty je postaráno,“ řekl ČTK Netolický.

Armáda prozatím dorazit nemusela

Všem, kteří přišli do kontaktu s nakaženými, byla nařízena karanténa. Podle hejtmana zatím nebylo nutné povolat k výpomoci v sanatoriu armádu. „Je to soukromé zařízení, je to na zodpovědnosti zřizovatele. Zatím nemám informace, že by měla být armáda povolána,“ řekl ČTK Netolický.

Sanatorium Topas v Holicích je domov se zvláštním režimem specializovaný na osoby s chronickým duševním onemocněním. Cílovou skupinou jsou osoby s různým typem organické duševní poruchy, s Alzheimerovou chorobou a různými typy demencí, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné osoby. Ubytování klientů je v jednolůžkových, dvoulůžkových a třílůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Celková kapacita je 185 lůžek, uvádí se na webu sanatoria.

kukuku ( 14. září 2020 10:09 )

Asi všechny důchodkyně ožužlaly stejnou fujaru.

Jirik-ta ( 13. září 2020 22:06 )

hlavně se otevřeli světu, chtěli podpořit podni­kání(­ekono­miku) což je logické a teď máme žně, když nemáte příznaky, ale jste pozitivní na test můžete do práce. Jde o to aby se ekonomika nezpomalila jako na jaře. No a zima na krku.

Jirik-ta ( 13. září 2020 21:56 )

kralovna-vsech-mori ( 13. září 2020 20:59 )

Ne, můžou za to magoři co léčí cvoky hulákáním z plných plic.

Covid_19 ( 13. září 2020 20:24 )

zpěv patří mezi velmi rizikové činnosti, to je již prokázáno studiemi o nákaze ve sborech, měli zpívat venku, tím se riziko sníží minimálně o řád

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa