Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Trendově to nevypadá dobře.“ Babiš vyzval k nošení roušek a chce méně strašení koronavirem

Aktualizováno -
13. září 2020
18:45
Autor: Jan Kálal - 
13. září 2020
10:10

Během jarní vlny pandemie koronaviru se premiér Andrej Babiš (ANO) dvakrát obrátil na Čechy v televizním projevu – kromě bezpočtu tiskových konferencí a dalších vystoupení. A podobně se ozval i nyní, když v Česku rekordně rostou počty nakažených a řada států našince posílá do karantény nebo jim zavírá hranice. Pro Blesk Zprávy Babiš avizoval, že v projevu bude apelovat na Čechy, aby dodržovali nařízení hygieniků, média pak požádá o střízlivější přístup k informování o pandemii. Zdůraznil totiž, že ve smrtnosti na covid-19 si v tuzemsku vedeme dál výborně.

Tentokrát to nebyl projev v České televizi ani na jiné stanici, Babiš svoje vystoupení koncentruval do nedělního hlášení Čau lidi. „Požádám média, aby přestala strašit lidi! Včera s covidem nezemřel nikdo!“ uvedl premiér pro Blesk Zprávy v reakci na sobotní rekord nakažených a pozici Česka v Evropě. Stejnou zmínku uvedl pak i ve videoprojevu. Nicméně ministerstvo zdravotnictví mezitím ve statistikách uvedlo za sobotu jednu oběť koronaviru.

„A z hlediska celkových úmrtí a počtu zemřelých na milion obyvatel patříme stále mezi nejlepší v Evropě,“ zmínil Babiš. Za sobotu přibylo 1539 nakažených, což je pátý nárůst přes tisícovku v řadě a vyšší číslo než v Německu.

„Budu apelovat, aby lidi nařízení hygieniků dodržovali. Taky připomenu celý vývoj pandemie u nás. Ti, co dnes křičí proti vládě, křičeli nedávno úplně naopak za rozvolňování a proti rouškám. Když říkali, že roušky jsou náhubkem proti demokracii,“ avizoval předseda vlády, což následně udělal.

„Roušky, chápu, že to leze na nervy. Nosím respirátor,“ zmínil premiér, podle kterého jde o nápor na psychiku. Náporem na psychiku je podle něj ale i to, když „od ráno do večera někdo straší“.

Babiš: Jsme na jedné lodi

„Všichni musíme nosit roušky. Jsme na jedné lodi. Děkuji všem, kteří respektují rozhodnutí hygieniků, kde jsou roušky povinné,“ uvedl Andrej Babiš a apeloval: „Chtěl bych vás poprosit, abyste přesvědčili ty, kteří to nenosí, aby to taky nosili.“

„Společně to musíme zvládnout, jde o naši budoucnost. Musíme ukázat, že fungujeme v krizi,“ zmínil Babiš, který se zároveň zeptal: „Proč je takový problém nosit roušky a dodržovat rozestupy.“

Premiér pak připomněl: „Vzpomeňte si v dubnu jsme byli všichni solidární a nosili jsme roušky dokonce i venku. Byl jsem hrdý na to, že to Češi zvládli.“ Babiš Čechům také řekl: „Nebojte se chodit do nemocnic. Když zanedbáte péči, bude to špatně. Naše zdravotnictví je skvělé, je připravené.“

„Žádné ekonomické opatření nechci“

„Trendově to nevypadá dobře,“ připustil premiér o stávající situaci Česka. „Stále sleduji smrtnost,“ dodal a zmínil aktuální počet 288 hospitalizovaných. Dodal, že celková kapacita pro lidi s koronavirem je v tuzemsku 4800 lůžek, tisíc lůžek je pro těžké případy.

„Chytrá karanténa funguje a stále se vylepšuje. Je potřeba být pozitivní,“ zminil přeseda vlády.

„Žádné ekonomické opatření nechci,“ zopakoval znovu premiér Andrej Babiš (ANO). „Bilancovat se bude až na konci. Bilance bude počet zemřelých, zadlužení, nezaměstnanost a samozřejmě i růst,“ vypočetl a dodal: „Nemůžeme tady dopustit stovky tisíc nezaměstnaných.“

Celosvětová pandemie covidu skončila, oznámila WHO. Trvala přes tři roky

Babiš už dříve kritizoval „frajírky“ v karanténě

Česko na jaře patřilo mezi premianty v boji s koronavirem. Jakkoli si lidé museli roušky ušít většinou sami, i přes některé prohřešky v disciplíně většinou nařízenou karanténu dodržovali.

Babiš vystoupil v televizi poprvé 23. března a řekl Čechům mimo jiné, že boj s koronavirem zvládnou a společně z něj vyjdou jako lepší národ. Kromě slov o odvaze a řady poděkování zkritizoval lidi, kteří mají být v karanténě, ale místo toho si dávají pivo s kamarády před hospodami. Poprosil také za prominutí u chyb, které vláda dělá.

Další televizní vystoupení přišlo na řadu pak 9. dubna. Premiér Babiš apeloval na Čechy, aby si velikonoční tradice tentokrát odpustili. V projevu zmínil, že letošní Velikonoce budou úplně jiné. Tradice si lidé letos mají odpustit, protože v boji s koronavirem stále nemáme vyhráno. Zdůraznil nutnost testování, varoval před navštěvováním seniorů a vzkázal Čechům, aby zůstali doma.

Česko postupně jednotlivá opatření rozvolnilo – a v létě byly například roušky povinné už jen v pražském metru. Ve druhé polovině srpna začaly počty případů i hospitalizací v Česku narůstat a v první polovině září se tempo ještě zrychlilo. Od čtvrtka 10. září jsou roušky nebo respirátory znovu povinné ve vnitřních prostorách.

Ruda_uderka ( 14. září 2020 09:07 )

Vidíš, že to soudruh estébák Babiš dělá lépe. Ten si "poctivě vydělal" víc, než celá pravice dohromady!
Takže drž hubu, krok a zákryt a jdi volit ANO!
Čest práci!

levice-je-smegma ( 14. září 2020 07:45 )

Již napodzim americká CIA podávala zprávu, že v čínském středisku pro vývoj biologických zbrani Wu-chan se provádí nebezpečné pokusy s neodpovídajícím zabezpečením proti úniku. USA se ale nechtěla vměšovat do čínských záležitostí. Zatím unikl jen tento vir s malou smrtností. Výsledky práce čínských soudruhů s plicním morem budou zajímavější.

Michal nobl ( 14. září 2020 06:15 )

Cocococo co to je?????? Zdůraznit že ve SMRTNOSTI na COVID 19 jsme v tom zatím nejlépe. Ja myslel ze v ÚMRTNOSTI. To se dneska dějí věci.

jajanene ( 14. září 2020 00:20 )

Opozice nejdřív řvala, že se nic nedělá, pak zase, že se dělá a zakazuje moc, když se pod tlakem uřvanců vše zvolnilo, přišel logicky nárust nemocných a opozice zase řve, že se to tak nemělo dělat.
Až si hlupáci a provokatéři kolem Kalouska, Fialy a dalších budižkničemům uvědomí, že jim to hlasy nepřinese, bude zase všechno jako dřív.

MAMKA2316 ( 13. září 2020 20:26 )

PROEVROPŠTÍ A PRAVICOVÍ ŠMEJDI STRAŠÍ ??„Jsem tady proto, abych vás uklidnil, abych vám dal i některé pozitivní zprávy, které bohužel česká média, potažmo Česká televize, nevysílají. První taková zpráva by byla, že včera na covid-19 nebo s covidem-19 nikdo nezemřel. Druhá taková zpráva by byla, že do půlky července za stejné období v porovnání s rokem 2019 v Čechách zemřelo o 545 lidí méně. Další taková dobrá zpráva je tenhle graf, který mám od pana profesora Berana a který se to snažil vysvětlovat v České televizi, ale ten redaktor mu nedal moc šanci. Tak dneska to možná na Primě vysvětlil. A to je smrtnost na počet nakažených covidem-19. Tam vidíte, že ta smrtnost klesá. To znamená, kolik zemřelo lidí na deset tisíc nakažených od 1. 3. Tady vidíte, že to klesá. Procentuálně a samozřejmě i absolutně,“ zdůrazňoval začátkem svého vysílání Babiš.
„My dneska v médiích slyšíme, jak jsme nejhorší a horší než Španělsko a Francie. Ano, když se to propočte nějak, tak je to pravda. Trendově to nevypadá dobře, a já hlavně v tomto Čau lidi vás chci poprosit, abychom tomu nárůstu společně zamezili. Bude to samozřejmě o těch rouškách. Ale když se podíváte na dnešní čísla, a to nejdůležitější, co já sleduji, je počet zemřelých na milion obyvatel. Když nevezmu v úvahu Maltu a ty pidistáty Lichtenštejnsko a Monako, a Litvu a Lotyšsko, no tak Slováci, ano, to je zázrak. Ale my jsme prosím vás v pátek měli 18 400 testů, myslím. Slováci, mi říkal premiér Matovič, měli pět tisíc. A potom je ještě Řecko, to má 29. Takže my máme 42 bohužel lidí, kteří zemřeli s covidem. Byli nemocní a zemřeli s covidem. Takže když někdo mluví o Španělsku, tak tam zemřelo 29 747 lidí, nebo v Itálii 35 603, nebo ve Francii 30 910. Takže já chápu, že média vždycky potřebují senzaci a opozice křičí, že jsme na tom špatně. Ale já vám samozřejmě vysvětlím tady v tom mém projevu, proč to tak je,“ uvedl Babiš.

Podle něj je důležitá zejména kapacita našich lůžek, i proto on právě stále a hlavně sleduje smrt

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa