Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Z domova bude kvůli covidu pracovat podobně lidí jako na jaře, míní Hospodářská komora

Autor: ČTK - 
10. září 2020
07:45

Počet lidí pracujících z domova se nebude v příštích týdnech nijak výrazněji lišit od stavu na jaře, kdy nastaly restriktivní opatření proti šíření koronaviru. Tehdy podle průzkumů Hospodářské komory podíl zaměstnanců na takzvaném home office přesáhl 40 procent. Uvedla to hlavní analytička komory Karina Kubelková.

„Některé firmy zjistily, že režim home office je pro ně na některých pozicích neefektivní, a nebudou ho tak dále uplatňovat. Naopak jiné firmy, kde nebyl home office plně uskutečnitelný kvůli technickým problémům, neodpovídajícímu softwaru či hardwaru, mohly tento nedostatek v posledních měsících odstranit,“ uvedla Kubelková.

Ve druhé polovině března a dubna procento firem, které odpověděly, že mají zaměstnance pracující z domova, činilo 41 procent. Tento způsob pracovního režimu se týkal hlavně velkých firem a firem ve zpracovatelském průmyslu, kde 84 procent, respektive 56 procent respondentů uvedlo, že (někteří) zaměstnanci pracují na home office, upozornila Kubelková.

Po skončení mimořádných opatření začala podle ní řada firem bilancovat, především těch větších, ve kterých používají výkonnostní ukazatele a jde tak zjistit, jak nařízený home office zaměstnanců ovlivnil produktivitu práce. „Podle zpětné vazby našich členů od května firmy přecházely na běžný režim tam, kde byl home office nejméně efektivní,“ poznamenala.

Povinnost nosit roušky platí od čtvrtka i ve firmách. Zaměstnanci vykonávající práci na jednom místě, například v kanceláři, s minimálně dvoumetrovým rozestupem od dalších osob ji však mít nemusí. Nově se povinnost týká také vnitřních hromadných akcí bez ohledu na počet účastníků, dosud tomu tak bylo u akcí nad 100 lidí.

V úterý přibylo v Česku rekordních 1163 potvrzených případů nákazy koronavirem, ve středu 1161. Aktuálně nemocných je přes 10 tisíc.

Video  Chybí mi tým odborníků, ředitelka o převalení zodpovědnosti za roušky na bedra škol  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa