Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Brazilské pláže jsou narvané, navzdory koronaviru. Experti se bojí druhé vlny

Autor: Darina Jíchová - 
8. září 2020
23:08

Přestože je Brazílie jednou z nejhůře postižených zemí koronavirem na světě, s 4,1 milionu nakaženými a 126 tisíci oběťmi, obyvatelé velkoměsta Rio de Janeiro si s restrikcemi hlavu nelámou a kdykoliv je pěkné počasí, vyrazí na okolní pláže. Nové případy koronaviru v Brazílii přibývají denně po deseti tisíci, na přeplněných plážích se jen málokdo pohybuje v rouškách, o sociálním distancování nemůže být ani řeč, uvedl list Daily Mail.

„Slunečník na slunečníku, lidé jsou tam namačkaní jako sardinky,“ tak situaci na pláži Ipanema hodnotil brazilský tisk. Tamní vláda sice rozvolnila ty nejpřísnější restrikce jako omezení vycházení nebo shromažďování, neustále ale vybízí lidi, aby nosili roušky a dodržovali bezpečné rozestupy a pravidla sociálního distancování. Brazilci jsou ale z dlouhé karantény otrávení a v současné době se bez ohledu na nebezpečí druhé vlny chovají jako by už bylo po pandemii.

Koronavirus v Brazílii. Koronavirus v Brazílii. | Reuters

Oficiálně jsou pláže zavřené

„Denně průměrně 820 lidí podlehne koronaviru, rozhodně nejsme z nejhoršího venku,“ varují experti. „Už to nemůžu vydržet. Celý týden bylo vedro a jediné, co jsem chtěla, bylo jít na pláž,“ přiznala zdravotní technička Suellen de Souzaová (21). „Bylo to poprvé, co jsem se od počátku pandemie vydala jinam než do obchodu nebo práce,“ uvedla. „Pláže jsou sice oficiálně uzavřené pro veřejnost, nikdo to ale nerespektuje, ani policie nás nevyháněla,“ dodala de Souzaová.

Popsala, že měla na pláži problém najít volné místo. „Byly tam tisíce lidí, celé rodiny, skupinky přátel, turisti, roušku jich mělo jen málo,“ vypověděla de Souzaová. Zároveň poukázala na to, že i když každý den přibudou deseti tisíce pacientů, nápor koronaviru už podle ní není tak strašlivý jako na počátku pandemie.

Prezident nejde příkladem

Od Brazilců se dá jen těžko očekávat, že budou dál dodržovat přísná opatření, když jejich prezident Jair Bolsonaro o koronaviru, který sám prodělal, mluví jako o „chřipečce“. „Nešel nám příkladem, proč bychom my měli dodržovat, co on ignoruje,“ reagovala de Souzaová. Experti ale bijí na poplach a žádají lidi, aby nepolevovali v ostražitosti a alespoň nosili roušky ve veřejných prostorách a snažili se o sociální distancování.

„Koronavirus se zdá být pod kontrolou, alespoň víc než na začátku, to mi dává pocit bezpečí,“ prohlásila de Souzaová, i když pracuje ve zdravotnictví a má možnost vidět, jak kritická situace je v brazilských nemocnicích.

„Pokud bude člověk doma v karanténě příliš dlouho, zblázní se. To byl můj případ, jakmile se udělalo pěkně, musel jsem ven,“ přidal se Josy Santos (26), učitel z města São Paulo. Přední brazilská pneumoložka Patricia Cantová odrazuje lidi od nerozvážnosti. „Pokud nebudeme dodržovat opatření, smete nás druhá vlna koronaviru jako Evropu,“ varovala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa