Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zvracení, průjem a křeče v břiše: Příznaky koronaviru u dětí jsou často velmi odlišné

Autor: Darina Jíchová - 
4. září 2020
21:23

Vědci z Královské univerzity v Belfastu v Severním Irsku ve své nejnovější studii kategorizovali nejčastější příznaky koronaviru u dětí. Podle nich se jedná o zvracení, průjem a křeče v břiše a měly by být zařazeny na oficiální seznam příznaků, protože jsou na rozdíl od kašle nejčastěji spojeny s výskytem koronaviru u dětí, uvedl list Daily Mail.

Kašel a například ztráta čichu a chuti, které jsme viděli u dospělých nakažených koronavirem, jsme u dětí zase tak často nezaznamenali,“ shodli se severoirští experti ve své studii publikované na serveru medRxiv. Zatímco žaludeční potíže jsou podle nich u nakažených dětí velmi časté. Nicméně i dospělí, u nichž se koronavirus potvrdí, si často stěžují na zvracení, průjmy či bolest břicha.

Britský státní zdravotnický systém (NHS) oficiálně rozeznává jen tři symptomy: kašel, horečka nebo ztráta smyslů chuti a čichu. Oproti tomu ve Spojených státech příručky vydané Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) upozorňují na 11 hlavních příznaků koronaviru včetně průjmu a zvracení.

Britští zdravotníci nechtějí stresovat lidi

Zdravotníci z NHS se ale domnívají, že žaludeční obtíže jsou jako symptom koronaviru „příliš vágní“, domnívají se, že lidé by se zbytečně stresovali, kdyby si měli myslet, že „každá bolest břicha“ znamená koronavirus. Severoirští vědci pod vedením Toma Waterfielda se shodli na tom, že u dětí s koronavirem jsou častější žaludeční problémy než například suchý kašel, který je s koronavirem od počátku pandemie spojován.

„Lidé z NHS by měli svůj názor přehodnotit, žaludeční problémy jako průjem, křeče nebo zvracení je u dětí dost spolehlivý indikátor koronaviru, na rozdíl od kašle. Podle mě by měly být dodány na seznam oficiálních příznaků,“ sdělil reportérům stanice BBC Waterfield.

Expert: Urychlilo a usnadnilo by to diagnostiku

Během svého výzkumu Waterfield a jeho kolegové procházeli záznamy 992 dětí, z nichž 68 mělo pozitivní test na koronavirus. Průměrný věk byl 10 let. „Pokud bychom gastrointestinální obtíže zařadili mezi příznaky, alespoň pro děti, usnadnilo by to diagnostiku koronaviru,“ domnívá se Waterfield.

„Tato studie demonstruje, že přibližně polovina dětí infikovaná koronavirem je asymptomatická – podle oficiálních příznaků. Což vede k selhání testovací strategie,“ prohlásil Waterfield, přiznal však, že třetí z tradičních symptomů koronaviru – horečka, se projevuje u značné části nakažených dětí.

NHS je dlouhodobě kritizována za příliš úzkou definici koronaviru, například v USA je testován každý, u kterého se projeví alespoň jeden z 11 vyčleněných symptomů. V Británii je pravidlo obdobné, ale protože byly uznány jen 3 příznaky, omezuje to počet lidí připuštěných k testování.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa