Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muž (33) se dvakrát nakazil koronavirem, šlo o dvě různé mutace: První doložený případ

Autor: ČTK - 
24. srpna 2020
20:43

Muž v Hongkongu, který se vyléčil z nákazy koronavirem, se o čtyři a půl měsíce později znovu infikoval jiným kmenem téhož viru. Podle odborníků z Hongkongské univerzity, kteří o pacientovi referovali ve studii publikované v odborném lékařském časopise Clinical Infectious Diseases, jde o první doložený případ, kdy u člověka došlo k opětovné infekci, informuje agentura Reuters.

V dubnu byl třiatřicetiletý pacient propuštěn z nemocnice poté, co překonal covid-19. V polovině srpna měl však po svém návratu ze Španělska znovu pozitivní test. Šlo přitom o dvě různé mutace koronaviru. Při druhé nákaze nejevil příznaky onemocnění a ani do té doby neměl zdravotní potíže.

Podle hongkongských vědců by tento případ mohl naznačovat, že onemocnění, které zapříčinilo smrt více než 800 000 lidí po celém světě, se bude dál šířit, i když lidé získají kolektivní imunitu.

Smysl očkování ale popsaný případ podle hongkongských odborníků nepopírá. „Imunita získaná při očkování může být jiná než ta, kterou člověk získal, když se nakazil přirozeně,“ sdělil jeden z autorů studie Reuters. Jiní odborníci, které agentura oslovila, upozornili na to, že z jednoho případu lze těžko dělat obecné závěry.

Falešná pozitivita nebo nákaza v plicích

Také v pevninské Číně byly zaznamenány případy lidí, kteří byli propuštěni z nemocnic a později měli znovu pozitivní testy, připomíná Reuters. U těchto pacientů však není jisté, zda se nakazili znovu po úplném uzdravení, stejně jako zmíněný muž z Hongkongu, nebo měli virus v těle od doby první infekce.

Jedním z možných vysvětlení je, že virus u těchto lidí mohl přetrvávat v plicích, což testy prováděné na základě stěrů z horních cest dýchacích neodhalily. Druhá možnost je, že testy měly příliš vysokou citlivost, což společně s nízkou imunitou pacientů vedlo k falešně pozitivnímu výsledku.

Video  Šéf Motola zkritizoval Maďara a zastal se mladých. Přidal potíže s cenami roušek a nedostatkem krve  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa