Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Experti řekli, kdy skončí pandemie koronaviru. Zmínili roušky i španělskou chřipku

Aktualizováno -
21. srpna 2020
20:45
Autor: ČTK, for - 
21. srpna 2020
20:02

Světová zdravotnická organizace (WHO) doufá, že koronavirová pandemie bude za méně než dva roky minulostí. Řekl to dnes podle agentury Reuters šéf organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. Poukázal na to, že dva roky trvala pandemie španělské chřipky, která propukla v roce 1918. WHO dnes rovněž doporučila, aby děti od 12 let nosili roušky stejně jako dospělí.

WHO byla vždy opatrná v odhadech toho, jak rychle se podaří pandemii zastavit, protože dosud není k dispozici prověřená očkovací látka. Nyní WHO doufá, že koronavirová pandemie bude kratší než španělská chřipka a potrvá méně než dva roky, pokud se svět sjednotí a nalezne vakcínu.

Španělská chřipka se zastavila po dvou letech, připomněl Tedros. „A v naší nynější situaci s větším množstvím technologií a samozřejmě s větším propojením má virus lepší možnosti se šířit, může se rychle stěhovat, protože dnes jsme více propojeni,“ upozornil šéf WHO na brífinku v Ženevě.

„Musíme být jednotní a nosit roušky,“

„Ale zároveň také máme technologii na to, abychom ho zastavili, a znalosti, jak ho zastavit. Takže máme nevýhodu globalizace, blízkosti, propojenosti, ale výhodu lepších technologií,“ řekl Tedros. „A tak doufáme, že tuto pandemii ukončíme za méně než dva roky,“ dodal a vyzval státy k „národní jednotě“ i „globální solidaritě“.

Za klíčové Tedros označil maximální využití nástrojů, které už máme k dispozici, a vyjádřil naději, že přibudou další, jako je vakcína. WHO dnes rovněž zveřejnila doporučení, aby děti ve věku 12 let a starší nosily roušky za stejných podmínek jako dospělí, „zvláště pokud nemohou zaručit odstup alespoň jednoho metru od ostatních a pokud je přenášení v dané zóně rozšířené“.

Infekční nemoc covid-19 dosud celosvětově chytlo téměř 23 milionů lidí a téměř 800.000 lidí s nákazou zemřelo.

Omasta ( 22. srpna 2020 16:29 )

To psal nějaký hloupý novinář. Když budete nosit roušky, tak se šíření viru zpomalí a bude to trvat déle, než epidemie skočí.
Proto jakékoliv restikce jsou absurdní. Protože my potřebujeme, aby ta hysterie skončila co nejdřív. A tak by lidi měli chodit do nočních klubů, do hospod, na koncerty a hromadně se nakazit.
A co když zemřou? To je smůla. Jenže restrikcemi se jen zpomalí šíření. Nedostanete to hned, ale třeba oklikou, když se vaši blízcí nakazí. Pokud máte na koronavirus zemřít, tak zemřete dříve nebo později, s rouškou nebo bez!.

krapotkin ( 21. srpna 2020 23:12 )

Experti toho nakecali tolik (každý něco jiného), že by už měli konečně držet klapačky a přestat oblbovat a otravovat.

Bedoslav ( 21. srpna 2020 22:02 )

Frantacizek - možná bude nejlepší přestat číst zmanipulovane průzkumy.

frantacizek ( 21. srpna 2020 20:32 )

no já četl včera a dnes v rámci světových výzkumů, že ten vir začal mutovat, čili si nemyslím, že bychom se jej zbavili jen tak..Nová asijská mutace se šíří podstatně rychleji a čeká se, až projde všemi skupinami, včetně těch rizikových, aby se mohla udělat nějaká věrohodná studie. nicméně mezitím se objeví s velkou pravděpodobností jiná mutace, chová se to zkrátka jako chřipkové viry s tím rozdílem, že je to stále více infekční a častěji s mírnějším průběhem, než tomu bývá u chřipky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa