Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Dovolenkáři v kleštích: Semafor červená. Zájezdy doplaťte, tvrdí přesto asociace

Aktualizováno -
24. srpna 2020
08:42
Autor: Nikola Forejtová - 
24. srpna 2020
05:00

Cestovatelský semafor začíná být více oranžový a červený, nežli zelený. Češi už do spousty destinací musí jet s negativním testem na covid-19 nebo se při návratu takovýmto testem prokázat - případně nastoupit do karantény. Cestovní kanceláře tak ve velkém řády zájezdů ruší a nabízí přebookování dovolené, případně vrácení peněz a speciální vouchery. Je nutné ale dodat, že na zájezdy s odjezdem od 1.září se už nevztahuje státní poukaz, a je tak dobré myslet na podmínky toho od cestovky. 

Dovolená bez nutnosti podstoupit karanténu nebo se prokazovat negativním testem na covid-19 asi jen tak možná nebude. Cestovatelský semafor, který se začátkem léta už téměř celý zelenal, se totiž už opět vybarvuje. V současnosti pro Čechy existuje zvýšené riziko nákazy v Rumunsku, Egyptě či Turecku. Při návratu z těchto zemí se musí Češi podrobit karanténě a prokázat se negativním testem. Vedle toho jsou i státy, kde se musíme podrobit testu nebo karanténě hned po příjezdu. 

Dneškem se na seznam „prokletých“ dostane i Španělsko. České ministerstvo zdravotnictví avizovalo, že zemi zařadilo mezi ty rizikové. Výjimku mají pouze Kanárské ostrovy.

Největší ranou pro Čechy jsou ty destinace, které každý rok trhaly rekordy v počtu návštěvnosti v období letních dovolených. Patří k nim především Egypt, který zavedl povinnost prokázat se negativním testem, a Turecko, odkud se musíte rovněž vracet s negativním testem. A zatímco například z Polska se do oblíbeného Turecka už létá, pro dovolenkáře, kteří spoléhají na české cestovky, je zbytek sezony nejistý. 

Alexandrie ruší sezónu, Fischer měsíc od měsíce

Někteří Češi mají na září a říjen už do Turecka zaplacený zájezd. Vzhledem k vývoji situace je ale jejich dovolená nejistá. Řadám z nich už cestovka zrušení dovolené ohlásila. „Na základě nejednoznačného budoucího vývoje situace kolem koronaviru jsme byli nuceni zrušit všechny zájezdy do Turecka až do konce letošní sezony. Toto rozhodnutí padlo ve středu,“ prozradil Blesk Zprávám mluvčí  CK Alexandria Petr Šatný. 

Šatný dále uvádí, že až donedávna CK věřila, že se situace vrací do normálu, a proto tak neučinila dříve. Blesk Zprávy se doptávaly i u jiných cestovek. „U destinací, jako je Turecko, které momentálně není na seznamu povolených zemí pro cestování, rušíme zájezdy postupně přibližně měsíc dopředu (…) Už dříve jsme také posunuli termíny všech doplatků až na 30 dnů před odletem. V případě, že je zřejmé, že zájezd nebude možné realizovat, po klientech samozřejmě žádné doplatky nepožadujeme,“ uvádí mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Koronavirus v Turecku: Na pláži jsou lidé oblečení do plave a roušky (8.6.2020) Koronavirus v Turecku: Na pláži jsou lidé oblečení do plave a roušky (8.6.2020) | Reuters

„Klientům dáváme na výběr ze třech možností. Mohou si bezplatně změnit destinaci za jinou povolenou, můžeme jim vystavit dárkový poukaz na částku, kterou zaplatili navýšenou o 5 %, nebo mají samozřejmě nárok na vrácení peněz v hotovosti,“ dodává dále Bezděk za Fischer. Podobné možnosti nabízí i Alexandria.

„Všichni klienti, kterých se změna týká, budou postupně kontaktováni a budou jim nabídnuty náhradní varianty, tj. strávit svou dovolenou v zahraničí ještě letos nebo odložit si svůj zájezd na rok 2021 a získat 125% hodnoty zaplacené částky. Pokud klienti nepřistoupí ani na jednu nabízenou variantu, mohou od Smlouvy o zájezdu odstoupit a zaplacená částka jim bude vrácena,“ uvádí Šatný.

Papež: Doplaťte. Buď poletíte, nebo vám vrátí peníze

Řada Čechů se nyní ptá: Doplatit zájezd, nebo dovolenou co nejdříve zrušit, než naskáčou stornopoplatky? Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže je nejshovívavější možností zájezd doplatit. „Za mě osobně bych to doplatil. Zájezdy s realizací v září a v říjnu totiž nejsou chráněné zákonem Lex voucher a v případě zrušení z důvodu koronaviru bude muset cestovní kancelář do 14 dnů vrátit peníze,“ konstatoval pro Blesk Zprávy.

Podle něj je ale nutné, aby klient s cestovní kanceláří především komunikoval. Zmiňuje, že je možné dohodnout se na přesunutí dovolené do jiné destinace, a v případě Turecka se nyní hodně tlačí k tomu, aby se stát cestovatelům otevřel - zájezd se tak může pořád uskutečnit.„Je to nicméně strašně složité. Třeba do Turecka je možné lítat bez testů z Německa. Je to tak jen otázkou politiky naší vlády,“ dodává Papež. 

Z Rakouska se mohlo donedávna bez testu cestovat i do oblíbeného Egypta. Egypt od 1. července obnovil mezinárodní lety a otevřel u turistů oblíbené přímořské resorty Šarm aš-Šajch a Dahab na Sinajském poloostrově, Hurgada a Marsa Alam u Rudého moře a Marsa Matrúh na pobřeží Středozemního moře. Od 15. srpna ale musí turisté při cestách do Egypta s výjimkou výše zmíněných letovisek předložit negativní koronavirový test PCR. A od září bude nutný i tam.

Egypt po koronakrizi otevřel brány turistům (1.7.2020) Egypt po koronakrizi otevřel brány turistům (1.7.2020) | Reuters

Některým cestovatelům se nicméně do zahraničí „přestává chtít“. Zmiňují strach, ale i nedostatek peněz, které by raději ušetřili. Vadí jim i neustálý pocit nejistoty. „Jsme ve svobodné zemi a máme nárok kdykoliv svůj zájezd zrušit,“ komentuje pro Blesk Zprávy Papež tyto důvody. „Pokud to ale zruší, musí za to brát zodpovědnost a ne ji přenášet na CK. Cestovka už pro ně pracovala, dělala objednávku v letadle, objednávala hotel. Nemůžou se jen vymlouvat na strach,“ dodává.  

Co se týče přebookování zájezdů na jiné datum, nebo na jinou destinaci, v současnosti „letí“ především Tunisko. Do této severoafrické země můžete s cestovkou lítat i bez nutnosti předkládat negativní test na covid-19. Stejně tak je v oblíbenosti i Řecko. 

Pozor na nabídku voucherů

Nutno dodat, že voucher vám cestovka nemůže vnutit. Pro zájezdy, které měly být realizovány do 31. srpna, ještě platí ochranný Lex voucher. Na zájezdy od 1. září to ale neplatí. Poukaz tak CK může nabídnout, vy jej ale nemusíte přijmout. 

Navíc se pak nebude jednat o státní poukaz. Státní poukaz je platný do léta roku 2021 a po uplynutí této lhůty vám musí CK peníze vrátit. U voucherů od cestovky ale platí jiná pravidla, která je dobré si zjistit předem. 

 

gejzovic ( 24. srpna 2020 18:58 )

v australii by ses nedoplatil,to chce unas,pořadek děla přatele

gejzovic ( 24. srpna 2020 09:04 )

70procent lidi schudli,tak ta 30procentni banda by měla platit vše i kolem sebe bez vyjimek

Matos7 ( 24. srpna 2020 07:52 )

Ať zájezdy dovoleňkari doplatí do halire a pak sedi doma na pr.eli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa