Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Koronavirus v ústavu hematologie: Nakazila se sanitářka, dárci krve mají chodit do sousední VFN

Autor: ČTK - 
13. srpna 2020
16:21

Kvůli sanitářce nakažené novým typem koronaviru je uzavřeno transfuzní oddělení Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) v Praze. Testy u ostatních členů personálu jsou negativní, dárci krve nebyli nákazou ohroženi, uvedla tajemnice ředitele ÚHKT Andrea Daňková. Praha patří mezi regiony, které považují hygienici z hlediska šíření nákazy za rizikovější. Za 24 hodin od úterního podvečera se nemoc prokázala u 88 osob.

„Testy byly provedeny všem zaměstnancům, kteří se s nakaženou sanitářkou dostali do přímého kontaktu. U veškerého personálu vyšly testy negativní,“ uvedla. Možnost nákazy například dárců krve z minulého týdne je podle ní téměř nulová.

ÚHKT žádá své pravidelné dárce, aby šli krev darovat do sousední Všeobecné fakultní nemocnice. Jim odebraná krev pak bude vyhrazena pro pacienty ústavu.

Nákaza covidem-19 z krve infikovaného dárce podle odborníků není pravděpodobná, přesto transfuzní stanice nepřijímají po určitou dobu krev lidí, kteří se vrátili z rizikových destinací. Lidé s příznaky respiračních chorob darovat krev nemohou, stejně jako s příznaky jakékoliv nemoci.

Dárcům v době epidemie navíc ÚHKT měří teplotu, u vstupů jsou termokamery, dezinfekce a lidé musí nosit roušky. „Po návratu z rizikových zemí si naši zaměstnanci musí udělat jako samoplátci test na covid-19 nebo musí jít do karantény,“ dodala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa