Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maroko prodloužilo nouzový stav a pokutuje nenošení roušek. Kdy se sem vrátí Češi?

Autor: ČTK, sab - 
6. srpna 2020
20:00

Marocká vláda se ve čtvrtek rozhodla o měsíc prodloužit výjimečný stav, který je v platnosti od poloviny března kvůli šíření pandemie covidu-19. K tomuto rozhodnutí ji přiměl narůstající počet nakažených. Českým turistům zatím toto vládní rozhodnutí plány nepřekazilo. Do Maroka se většinou jezdí na jaře nebo na podzim. Jak Blesk Zprávám řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež, problém by nastal, kdyby toto nebylo poslední prodloužení.

Výjimečný stav tak bude nově platit místo do 10. srpna do 10. září na celém území Maroka. Do odvolání také zůstávají uzavřené hranice, což značně dopadá na marocký turistický průmysl, informovala agentura AFP.

Marocká vláda rovněž přijala výnos, kterým zavádí pokutu 300 dirhamů (asi 720 korun) pro každého, kdo nebude dodržovat společenský odstup nebo nosit ochrannou roušku. V pětatřicetimiliónovém Maroku bylo dosud zaznamenáno asi 28.500 infikovaných, z nichž 435 zemřelo. Ve středu stoupl počet nakažených o rekordních 1283 osob.

Maroko začalo od června uvolňovat protikoronavirová opatření a do konce měsíce otevřelo kavárny, restaurace i obchody. Počty nakažených ale začaly stoupat, a ministerstvo zdravotnictví se na konci července rozhodlo zakázat pohyb lidí mezi osmi velkými městy včetně Casablanky, Tangeru, Marrákeše či Fezu.

Cestovky se obávají podzimu

Turistická sezóna, ve které Maroko navštěvují i Češi, začne až na podzim. O tuto destinaci takový zájem v letních měsících nebýval ani v minulých letech, kdy po celém světě neřádil koronavirus. „V normální době je zájem o Maroko především v podzimních a jarních měsících,“ říká místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Nyní je v zemi na severozápadě Afriky také velké teplo. Ve městě Marrákeš v následujících dnech teploty vystoupí až ke čtyřicítce, to pro evropské turisty mnohdy není to pravé ořechové. „To prodloužení o další měsíc nemá na český cestovní ruch zatím žádný vliv. Pokud by ovšem trval přes celý podzim, tak by to vliv mělo,“ zmiňuje pro Blesk Zprávy obavy Papež. Ročně do Maroka vyrazí asi 35 tisíc Čechů, jak to bude letos, se ale podle místopředsedy nedá vůbec odhadnout.

Video  Překvapený Prymula řekl, odkud si Češi vozí nákazu. Z dovolené ani tak ne. Varuje ale před Tureckem a a Egyptem. (21. 7. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

fico ( 6. srpna 2020 22:04 )

Když tak je zase dovezem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa