Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pražská divadla úspěšně čelí koronaviru. O venkovní představení je obrovský zájem

Připravovaná venkovní představení pražská divadla nebudou rušit ani měnit. Jede se dál, o představení je totiž obrovský zájem.
Připravovaná venkovní představení pražská divadla nebudou rušit ani měnit. Jede se dál, o představení je totiž obrovský zájem.  (Autor: blesk.cz)
Autor: ČTK - 
30. července 2020
15:02

Pražská divadla se nenechala zastrašit a navzdory koronaviru jedou dál. Připravovaná venkovní představení neplánují rušit ani měnit. Velký zájem o letní scény je i ze strany diváků. Do konce léta mohou zájemci navštívit Letní scénu Divadla Ungelt či střechu Galerie Harfa. K sehnání jsou ještě lístky i na Letní shakespearovské slavnosti.

Nachystaná venkovní představení plánuje beze změn uvést například soubor Kašpar z Divadla v Celetné. Soubor začal hrát už v květnu po konci karantény a představení pod širým nebem hraje v létě po celém Česku. Na Kašperku uvede 3. srpna ve venkovní premiéře Shakespearova Macbetha, od 8. srpna vyráží po Česku s hrou Rozmarné léto. „O vstupenky je zatím zájem, představení souboru Kašpar jsou ze dvou třetin vyprodaná,“ řekl ČTK ředitel divadla Jakub Špalek.

Zájem diváků zaznamenalo i Divadlo Ungelt a jeho Letní scéna na Novém Světě, která letos připomněla 25 let od založení divadla. Na Letní scéně mohou diváci zhlédnout například komedie Vejšlap, Dovolená paní Josefy nebo hru Kdokoli může dělat cokoli podle románu Betty MacDonaldové. Podle mluvčího divadla Josefa Kubáníka koronakrize částečně zájem o představení ovlivnila. „Za jiných okolností máme vyprodáno už před prázdninami, letos se až teď blížíme ke sto procentům prodaných lístků,“ řekl Kubáník.

Shakespeare v plném proudu

Situace s koronavirem neodradila ani návštěvníky Letních shakespearovských slavností, které v Praze začaly 22. července hrou Dobrý konec všechno spraví. V současnosti mohou diváci v Praze zhlédnout Zimní pohádku, od srpna pak například Hamleta či Zkrocení zlé ženy. Slavnosti končí 28. srpna hrou Večer tříkrálový. „Někde jsou lístky stále k dispozici, ale zájem v Praze je velký,“ uvedl za organizátory Pavel Turner.

Koronavirus neovlivní podle organizátorů ani Hvězdné léto pod Žižkovskou věží. Druhý ročník festivalu trvá už od začátku června, v srpnu nabídne divákům představení jako Saturnin nebo Dva nahatý chlapi, diváci mohou zhlédnout i koncerty Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers, dvě vystoupení Daniela Landy s názvem Bez náhubku nebo teď už vyprodaný koncert skupiny 4TET.

V srpnu nabídne venkovní představení například i Letní scéna Harfa. Na střeše Galerie Harfa v Praze-Libni uvidí diváci například komedii A do pyžam, hudební představení Dar z nebes či stand-up Lukáše Pavláska Planeta slepic.

V současné době může být na venkovních akcích až 1000 návštěvníků, až na výjimky pro ně neplatí povinnost mít nasazenou roušku či zachovávat dvoumetrové rozestupy. Většina organizátorů však stále dbá na zvýšená hygienická opatření, jako je dezinfekce. „Povrchy židlí a toalet dezinfikujeme přípravkem s nanočásticemi, v areálu je přístupná dezinfekce, letos také nepůjčujeme deky,“ řekl k hygienickým opatřením na Letních shakespearovských slavnostech Turner.

Tara-Tara ( 30. července 2020 15:41 )

tak z toho jsem úplně hin...asi bouchnu šampíčko, jak se mi ulevilo

frantacizek ( 30. července 2020 15:37 )

super pro umělce i pro lidi, kteří se chtějí bavit. v takové chvíli vždy lituji, že nejsem z Prahy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa