Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vládní zmatky s rouškami: Vojtěch je náhle vrátil do celého Česka. Kde je nasadíme?

Aktualizováno -
24. července 2020
10:07
Autor: red, ČTK, for - 
23. července 2020
17:38

Nová celoplošná opatření míří do Česka. Kvůli rostoucímu počtu nakažených bude třeba od soboty nasadit roušky na vnitřních akcích, kterých se účastní více než 100 osob. Týká se to i svateb a pohřbů. A od pondělí budou tyto akce maximálně pro 500 osob. Na tiskové konferenci to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ten ji svolal mimořádně, ještě pár hodin před tím tvrdil, že o situaci bude mluvit až v pátek. Původně také avizoval, že opatření začnou platit až v pondělí. Vše se ale náhle změnilo.

„S účinností od soboty od půlnoci dojde k zavedení povinnosti nošení roušek u vnitřních hromadných akcích nad 100 osob a s účinností od pondělí od půlnoci dojde k omezení počtu osob na vnitřních akcích z 1000 osob na 500 osob,“ řekl na mimořádné tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Na vnitřních akcích bude podle něj možné vytvořit až pět stavebně oddělených sektorů pro 500 návštěvníků s vlastními vchody, kde se návštěvníci nebudou míchat a budou mít přístup k odděleným toaletám a podobně. 

Video  Adam Vojtěch - tisková konference  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vojtěch zmínil, že se jedná o reakci na nepříznivý vývoj. „Nemůžeme ale hovořit o tom, že by to bylo alarmující. Není nutné děsit naše občany,“ podotkl ministr, který na tiskovou konferenci dorazil výjimečně sám a v roušce. 

Podle ministra se nemění počet lidí, kteří by potřebovali hospitalizaci nebo i plicní ventilaci. „Je cílem zabránit komunitnímu šíření a možným hospitalizacím,“ uvedl Vojtěch. Dodal, že plošnější opatření se budou řešit v pondělí a nadále se budou odvíjet podle aktuální epidemiologické situace. 

Epidemiologická situace se může odvíjet i od toho, jak se bude vyvíjet reprodukční číslo viru, které je nyní na celostátní úrovni na 1,3 - jeden člověk tedy nakazí více jak jednoho člověka. Ministr ale podotkl, že číslo je v každém kraji jiné a podrobnější informace o tom, jak se reprodukční číslo vyvíjí, poskytne v příštích dnech ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Roušky se vrátí na svatby i pohřby, do MHD zatím ne

Do vnitřních akcí se počítají i svatby a stejně tak i pohřby. „Ano, svatby patří k těm akcím, kde bude povinnost tu roušku mít. Ohniska se objevují i na těchto akcích,“ odpověděl Vojtěch na dotaz Blesk Zpráv. Opět platí, že budou povinné roušky na akci od 100 osob. 

Živější debata se strhla ohledně toho, co se rozumí pod pojmem organizovaná akce. „Jedná se o různé koncerty, taneční zábavy a kulturní akce,“ vysvětlil Vojtěch. Uznal ale, že je problém u barů a diskoték, které kupříkladu lákají na akci s DJ. 

Oddělit povinnost nosit roušky pro bary nebo diskotéky od restaurací a hospod podle ministra zákon neumožňuje. Platí tak pouze na organizované akce. Organizovanou akcí se pak rozumí: Omezený počet návštěvníků v jednom čase a na jednom místě. Ani dnes přijatá opatření by se tak zřejmě nevztahovala na oslavu v jednom z pražských barů, v jejímž důsledku se nakazila už téměř stovka lidí.

Dnes přijatá opatření se pak netýkají městské hromadné dopravy. Roušky tak nadále nejsou povinné v tramvaji či v autobuse, i když jejich nošení se zde doporučuje. Nadále pak platí, že je nutné nosit ochranu nosu a úst v metru.

Roušky zatím není nutné nosit ani v nemocnicích a jiných zdravotních a sociálních zařízeních. Od pátku se ale tato povinnost vrátí lokálně do Ústeckého a Libereckého kraje. Pražští hygienici v pátek uvedli, že ji od pondělí vrací i do Prahy.

Opatření měla platit až od pondělí

V ČR v posledních dnech výrazně roste počet nových případů. V úterý přibylo 212 pozitivně testovaných a ve středu 247. Více než 200 nových nemocných za den bylo naposledy na konci června. Aktuálně nakažených je přes 5000 lidí, což je zatím nejvíc od prvních případů v březnu. Podle ministra může jít ale o chybu v datech, kdy se z nich nemažou všichni vyléčení.

Původně Vojtěch avizoval, že pokud se budou zavádět plošná opatření, budou platná až od pondělí. Později se mluvilo o přesunutí tiskové konference na pátek a ve čtvrtek odpoledne se nakonec svolala mimořádná tisková konference. Nakonec tak začne platit první z opatření už v sobotu. „Přijatá opatření vycházejí z informací krajských hygienických stanic podle jejich zkušeností s novými ohnisky,“ odvětil Vojtěch na otázku, proč se opatření zavádějí s předstihem. 

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že se vláda bude v pondělí zabývat případným obnovením krizového štábu. Podle ministra zdravotnictví to ale není potřeba. Hamáček také na úterý svolal na vnitro schůzku se zástupci parlamentních stran k možnosti úpravy volební praxe v době koronavirové epidemie.

Opozice si před říjnovými krajskými a senátními volbami stěžuje na nemožnost hlasovat z karantény. „Ze zákona je člověk s infekčním onemocněním od voleb odproštěn. Nicméně je to nyní velké množství a týkalo by se to i lidí v karanténě,“ uvedl Vojtěch po tiskové konferenci novinářům. 

Hamáček tak ustavil pracovní skupinu, která má posoudit možnost změny zákona, výsledky očekává do začátku srpna. Ve středu vyzval Senát vládu, aby bezodkladně připravila opatření, které by umožnilo hlasovat i lidem v karanténě.

krapotkin ( 27. července 2020 12:26 )

Zákony vyhovují jen vládnoucí sebrance k ovládání ovčanů. Chytří si s nimi vytírají zádele. K ničemu jinému se nehodí.

krapotkin ( 27. července 2020 12:23 )

"Zdraví" ukrajinci zatím úspěšně pašují COVY19 Do Jižních Čech.

elega ( 25. července 2020 00:51 )

Taky mají v USA nejvíc mrtvých, blběno. Švédsko přes 5 tisíc, my 365 při stejném počtu obyvatel. Jsem ráda, že blbi jako ty nevolí Babiše.

ingmarie ( 24. července 2020 20:01 )

Ukrajiny se to netýká

ingmarie ( 24. července 2020 19:59 )

Mečí jako koza ale Babiš v něm rozpoznal fundovanýho odborníka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa