Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přední čínský lékař: Dostat koronavirus pod kontrolu? Světu to zabere nejméně 2 roky

Autor: Darina Jíchová - 
21. července 2020
22:22

Přední čínský lékař Čang Wen-chung (50) předpověděl, že boj s koronavirem zabere nejméně dva roky, během přednášky na šanghajské Univerzitě Fu-tan se také nechal slyšet, že bude trvat ještě „dlouhou“ dobu, než se podaří pandemii „dostat pod kontrolu“. Varoval rovněž před tím, že krize ještě nedosáhla svého vrcholu, informoval list Daily Mail.

Čang je vůdčí postavou šanghajského týmu zdravotníků, kteří zkoumají koronavirus. Během své přednášky expert na infekční nemoci zmínil novou vlnu koronaviru v provincii Sin-ťiang a Hongkongu.

Vědec: Pandemie stále nedosáhla vrcholu

Pandemie koronaviru vypukla v čínském Wu-chanu, odkud se posléze rozšířila po celém světě, v současnosti je 14,7 milionu nakažených, více než 611 tisíc lidí koronaviru podlehlo.

„Pandemie ještě nedosáhla svého vrcholu, pořád je ve fázi šíření,“ prohlásil Čang. „Osobně jsem toho názoru, že nyní bude obtížné nákazu zastavit. Ze širšího, světového hlediska virus zřejmě bude existovat navždy, ale pandemii nakonec zastavíme a dostaneme ji pod kontrolu. Mohlo by to zabrat tak dva roky,“ dodal.

Čína uvolňuje opatření, roušky zůstávají

Čínská vláda rozvolnila ty nejpřísnější restrikce, povinné je ale nošení roušek, kontroly teploty a dodržování sociálního distancování. Ohnisko pandemie je momentálně ve Spojených státech, kde registrují 3,8 milionu případů. Pokročil i hon za vakcínou, první úspěchy zaznamenali vědci z Oxfordské univerzity, kteří spolupracují s experty z farmaceutické společnosti AstraZeneca.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa