Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trasování nakažených: Unie chce hlídat celou Evropu, bojí se druhé vlny

Autor: ČTK - 
15. července 2020
18:41

Trasovací aplikace zaváděné evropskými státy v rámci takzvané Chytré karantény by měly být co nejdříve univerzálně použitelné na území celé Evropské unie. Vyzývá k tomu dnešní doporučení Evropské komise, která přišla s plánem, jak co nejlépe zvládnout případnou novou vlnu covidu-19. Země EU mají podle Bruselu zajistit rychlou reakci na případné šíření nákazy a také společně usilovat o to, aby byla vyvíjená vakcína dostupná všem obyvatelům.

Celkem desítka zemí podle EK již spustila vlastní aplikace, které umožňují vysledování kontaktů nakažených lidí a varují před možnou nákazou. Dalších 11 států se je chystá uvést do provozu v blízké budoucnosti. Unijní exekutiva hodlá připravit technologické podmínky pro to, aby mohli lidé aplikace stažené v jedné zemi používat i v dalších státech.

Česko je mezi státy, které již svou aplikaci spustily. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se na září chystá nová verze, jež bude umět komunikovat s podobnými aplikacemi v Německu a dalších zemích.

Podle komise by mělo včasné zjištění nákazy a izolace nakažených předejít tomu, aby státy začaly opět zavádět masivní opatření typu kontrol na hranicích.

„Na základě poznatků z uplynulých měsíců plánujeme dopředu, abychom nemuseli improvizovat. Zvyšujeme připravenost na všech frontách, abychom zachovali jednotný trh s jeho hlavními svobodami a usnadnili cestu k hospodářskému a sociálnímu oživení v celé EU,“ prohlásil dnes místopředseda EK Margaritis Schinas.

Část epidemiologů hovoří o tom, že v návaznosti na letní sezónu, návraty z dovolených a změnu počasí lze na podzim očekávat druhou vlnu nákazy. Státy by se podle komise měly snažit zabránit tomu, aby v případě jejího příchodu vyčerpávala kapacitu nemocnic souběžná chřipková epidemie. Brusel proto doporučuje státům, aby zajistily dostatek vakcín proti chřipce a umožnily co největšímu počtu lidí nechat se očkovat.

Mezi další doporučení EK patří potřeba zajistit dostatečné zásoby ochranných prostředků. K tomu by mohl posloužit i společný unijní fond, jehož rozpočet chce Brusel v rámci vyjednávání o novém sedmiletém rozpočtu zvýšit.

Státy by podle unijní exekutivy měly rovněž zajistit, aby po schválení prvních vakcín proti covidu-19 k nim měli přístup všichni obyvatelé bloku. Komise již zorganizovala dárcovskou konferenci a přesvědčuje země EU, aby se zapojily do společného programu, který zajistí předplacení vakcín vyvíjených v několika společnostech. Několik západoevropských zemí přitom nezávisle na Bruselu iniciovalo vlastní společný nákup připravovaných očkovacích prostředků. Podle odhadů komise by vakcíny mohly být dostupné v příštím roce.

Video  Maďar: Cestování není bezpečné. Můžou vás „vytrasovat“ i zpětně.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lisakjirka ( 15. července 2020 19:18 )

Trasovat mě nebude ČR ani EU !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa