Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nečekaný obrat: Trump nasadil roušku a pochvaluje si ji jako „skvělou věc“

Autor: ČTK, kal - 
12. července 2020
08:30

Dlouho ji odmítal, ale přece ji vzal na milost. Řeč je o roušce a americkém prezidentu Donaldu Trumpovi, který si ochranu obličeje nikdy nechtěl nasadit – na rozdíl i od své dcery Ivanky, která už se v roušce na veřejnosti ukázala opakovaně. Ale pak přišla sobotní návštěva vojenské nemocnice Waltera Reeda na předměstí Washingtonu – sem nakráčel v roušce už i Trump, navíc ji pro určité příležitosti označil za „skvělou věc“.

V nemocnici se Trump setkal se zraněnými vojáky a zdravotníky. „Když jste v nemocnici, kde mluvíte s mnoha vojáky a lidmi, z nichž někteří jsou právě po operaci, je nošení roušky skvělá věc,“ prohlásil. „Nikdy jsem nebyl proti rouškám, ale myslím, že nošení záleží na době a místě,“ řekl Trump podle serveru BBC News. Ten připomněl, že dříve prezident říkal, že by si nikdy roušku nevzal a také si kvůli nošení roušky utahoval ze svého demokratického soupeře v prezidentských volbách Joea Bidena.

Trump se od zavedení prvních opatření proti koronaviru vyhýbal tomu, aby se na veřejnosti ukázal s rouškou. Prezident dokonce přispěl k tomu, že se tento předmět, jehož nošení doporučovaly zdravotnické úřady, stal předmětem politického sporu v politicky velmi rozdělené Americe, poznamenala AFP s tím, že odmítání roušek část společnosti vnímá jako potvrzení osobní svobody jednotlivce, navzdory všem doporučením.

Sám Trump, symbol rozdělení Ameriky, 20. června vystoupil na mítinku v Tulse v Oklahomě před tisíci svými příznivci, rovněž nechráněnými rouškami. Od té doby místní úřady zaznamenaly přírůstek případů onemocnění covidem-19, způsobovaným koronavirem.

V posledních dnech ale republikánský prezident čelil velmi silnému tlaku, aby vyslal signál ve prospěch nošení roušek, protože Spojené státy ztrácejí kontrolu nad epidemií kvůli prudkému šíření nákazy zejména v jižních státech, jako je Florida a Texas, dodala AFP.

V USA bylo opět přes 65 tisíc nakažených za den

Spojené státy v sobotu podle Univerzity Johnse Hopkinse zaznamenaly 66 528 nových případů nákazy koronavirem během uplynulých 24 hodin. Představuje to podle univerzity nový rekord, uvedla dnes agentura AFP. Spojené státy jsou nejhůře postiženou zemí na světě: celkový počet potvrzených případů nákazy od začátku pandemie se v sobotu zvýšil na 3 242 073, počet úmrtí 134 729, což je oproti pátku o 760 více, dodala AFP s odvoláním na univerzitu, která vývoj pandemie monitoruje globálně.

Různé zdroje vzhledem k různé metodice přinášejí mírně odlišná čísla, která ale také potvrzují nepříznivý trend ohledně rekordních přírůstků nových případů v posledních dnech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anticccp ( 12. července 2020 09:53 )

Dokonalý přetisk AntiTrump propagandy na úrovni Rudýho práva před listopadem 1989.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa