Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Strach z druhé vlny žene tlouštíky do „fitek“. Do hubnutí se pustil i premiér

Autor: Darina Jíchová - 
10. července 2020
11:11

Nespočet studií a lékařů potvrdilo, že nadváha ztěžuje průběh koronaviru, své o tom ví například britský premiér Boris Johnson (56). Ten s nákazou způsobující nemoc covid-19 bojoval na přelomu března a dubna, skončil na jednotce intenzivní péče, kde lékaři několik dní bojovali o jeho život. Sám premiér následně přiznal, že k jeho vážnému stavu přispěla i nadváha a dal se na hubnutí. K hubnutí vyzvala celou Británii také zástupkyně hlavního zdravotnického poradce britské vlády Chrise Whittyho Jenny Harriesová. Stejně jako další experti se obává druhé vlny koronaviru, informoval list Daily Mail.

Harriesová věří, že pokud lidé zhubnou, sníží tím nebezpečí, že zemřou na koronavirus, pokud by se nakazili. „Virus je stále tady a může se kdykoliv vrátit,“ varovala lékařka. Přiznala rovněž, že ji „velmi znepokojují“ záběry přeplněných barů a večírků. Harriesová se domnívá, že by lidé nadále měli dodržovat pravidla sociálního distancování, aby před nákazou ochránili sebe i druhé.

Lékařka: S obezitou musíme něco udělat

„Miliony Britů by se ztrátou nadbytečné váhy mohli zachránit před covidem-19, jestli nemoc znovu udeří na zimu,“ prohlásila Harriesová. „Studie potvrdily, že obezita zvyšuje riziko smrti pro nakažené, musíme s tím něco udělat. Můžeme s tím něco udělat,“ apelovala odbornice. Zmínila teorii, že síla koronaviru v létě slábne, zdůraznila však, že by se tím lidé neměli nechat „ukolébat“.

„Dostaňte se do formy, zhubněte a dál dodržujte sociální odstup i přes zimu,“ radí Harriesová. Zopakovala fakt, že děti nepatří do nejohroženější skupiny, tu představují senioři a obézní lidé. „Obezita představuje velký problém, ale je to problém, který můžeme vyřešit,“ řekla v rozhovoru pro stanici ITV.

Dvě třetiny Britů mají nadváhu

Vědci z Univerzity v Liverpoolu v květnu ukončili výzkum, jehož výsledky jasně dokazují, že obezita zvyšuje možnost úmrtí na koronavirus o 37 procent. Data z nejranější fáze pandemie mluví o tom, že až 75 procent hospitalizovaných pacientů mělo nadváhu nebo bylo obézních. Z celé Evropy je v Británii nejvíc obézních lidé, téměř dvě třetiny dospělých Britů a třetina dětí má nadváhu.

Vědci vysvětlili, že lidé s nadváhou jsou ve větším ohrožení, protože jejich tělo produkuje více inhibitorů ACE-2, které koronavirus využívá jako „bránu“, skrze něž napadá lidské buňky. „Nesmíme zapomínat na to, že virus je stále tady a hledá si lidi, které by napadl,“ připomněla Harriesová. „Je vysoce nepravděpodobné, že koronavirus zmizí sám od sebe,“ dodala také, že neočekává, že se podaří objevit účinnou vakcínu dřív než příští rok.

Mladí si neuvědomují, jak je covid-19 nebezpečný

„Úmrtnost se každým dnem snižuje, ale přecpané večírky a bary nás znepokojují. Nechci to svádět na mladé lidi, to by nebylo fér. Pokud však nemáte kamaráda, který si koronavirem prošel, asi si ani neuvědomujete, jak nebezpečná nemoc je. Je léto a počasí nám nahrává, nákaze se tolik nedaří. Lidé tak můžou chodit ven a je to pro ně bezpečné, i tak by ale měli dbát na hygienická opatření: mýt si pořádně ruce, dezinfikovat je a udržovat si odstup,“ shrnula lékařka.

„Společně s kolegy ale s obavami hledíme na podzim a zimu, kdy by mohla přijít druhá vlna,“ uvedla Harriesová. „Je to období chřipek, jejíž symptomy mohou lidé snadno zaměnit s příznaky koronaviru. Nemocnice budou plné,“ navázala odbornice. Na další možnou vlnu koronaviru se připravuje celý zdravotnický systém NHS, ujistil veřejnost jeho šéf Simon Stevens.

Druhá vlna může přijít s chřipkovou epidemií

„Ano, je celkem možné, že přijde druhá vlna,“ připustil Stevens. „Zvláště jestli se ukáže, že je covid-19 schopný kohabitovat s chřipkou. S podobnými symptomy těchto nemocí, budeme muset přistoupit k důkladnému testování. Nevíme, co bude v zimě, nemůžeme ani říct, jestli v té době bude už dostupná vakcína,“ uzavřel Stevens.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bre-burda ( 10. července 2020 12:13 )

Koronavirus je nebezpečný především pro ty vymydlené panáky a navoněné fifleny z úřadů a kanceláří, co si desetkrát za hodinu letí umýt pacičky, po každém prdu hned převlékají gatě a nemají vypěstovanou žádnou ale vůbec žádnou imunitu. Takovým, co spatří-li v rybníku potápníka či žabku hned spustí hysterický řev, jak je ta voda špinavá, když v ní žije taková havěť!

frantacizek ( 10. července 2020 11:57 )

k tomu ta korona byla dobrá, vlády se začínají zamýšlet nad obezitou a životním stylem vlastní populace..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa