Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Poukázky do lázní na 4000 korun si stáhlo už 75 tisíc lidí. Na koho se ještě dostane?

Autor: ČTK - 
8. července 2020
15:35

Lidé si ke středě stáhli přes 75 000 poukazů na státem dotovaný pobyt v tuzemských lázních. Do projektu je zapojeno 76 firem podnikajících v lázeňství, v ČR jich působí zhruba 90. Uvedla to Veronika Vároši, ředitelka tiskového odboru ministerstva pro místní rozvoj, pod které program spadá. Lázně evidují mimořádný zájem, podporu ovšem komplikuje fakt, že se započítává do limitu stanoveného dočasným rámcem Evropské komise. Lázně tak mohou přijmout jen omezený počet voucherů, řekl viceprezident Svazu léčebných lázní Martin Plachý.

Lázně podle Plachého evidují obrovský zájem, denně vyřizují stovky dotazů. „Doufáme, že program pomůže především lázním na západě Čech, které jsou současnou krizí nejvíce zasaženy. Například v hotelu Royal v Mariánských Lázních poptávka od spuštění projektu vzrostla o 40 procent oproti loňsku,“ řekl. Problémem ovšem podle něj je, že se na program vztahuje dočasný rámec Evropské komise, který je 800 000 eur.

Poukazy stát lázním možná neproplatí

V případě poukazů musejí lázně o dotaci žádat zpětně, hrozí tak, že limit přečerpají a podpora jim nebude proplacena, nebo nebudou moci čerpat další pomoc. To je podle Plachého důvod, proč některá zařízení poukazy neakceptují. Podle zjištění ČTK jde například o Lázně Teplice nad Bečvou, které informaci uvádějí na svém webu. Vouchery pravděpodobně nebudou přijímat ani lázně Bohdaneč na Pardubicku. Důvody výkonná ředitelka lázní Bohdana Opočenská sdělit nechtěla.

Program byl oficiálně spuštěn 1. července. Voucher na slevu 4 000 korun na pobyt alespoň na šest nocí a minimálně pět procedur s platností od 1. července do 31. prosince si lidé mohou stáhnout na portálu Kudyznudy.cz, nebo ho mohou vygenerovat přímo v lázeňských zařízeních.

Poukaz mohou využít lidé starší 18 let s trvalým pobytem v České republice, kteří jsou účastníky veřejného zdravotního pojištění. Vláda na program vyčlenila miliardu korun, za kterou bude moci být vydáno maximálně 250 000 poukazů. Lidé nemohou sčítat voucher, který nabízejí například Karlovy Vary na podporu cestovního ruchu, a státní poukaz.

K voucherům je i infolinka

Současně se spuštěním programu začala fungovat také infolinka. „Lidé se hodně zajímají a volají, denně vyřizujeme zhruba 250 hovorů. Nejčastěji se ptají, jestli mohou voucher využít vícekrát, jestli je potřeba mít voucher vytisknutý, zda poukaz platí ve všech lázních. Častá je také otázka, pokud klient voucher nepoužije, tak zda z toho bude nějaká sankce,“ uvedla Vároši.

Podpora má lázním jako jednomu ze sektorů, který je nejhůře postižen koronavirovou krizí, částečně nahradit výpadek zahraniční klientely. Hosté z ciziny podle ministerstva pro místní rozvoj tvořili až 44 procent klientů českých lázní.

Podle ministerstva Češi zahraniční klienty, kterých lázně kvůli současné situaci mohou ztratit 170 000 až 200 000, nedokážou nahradit. Záměrem programu mimo jiné je naučit české cestovatele trávit v lázních vícedenní pobyty s čerpáním léčebných služeb. Poskytnutá podpora má navíc přispět k obnově regionu.

S dotazy se můžete obracet na čísla 224 861 282 nebo 224 861 138 od pondělí do pátku od 8 do 17 hodin.

Video  Vojtěch o "razii" kvůli respirátorům: Nákupy se prověřují, policii jsme dali dokumenty. Nikdo u nás nebyl zadržen, na ministerstvu žádná razie neproběhla  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Anifa ( 8. července 2020 19:27 )

Vyhozené peníze

XYZ3 ( 8. července 2020 19:15 )

Berou, ale i lázně mají určitou kapacitu v procedurách, které jsou schopné podat. A navíc nikdo neví, jestli budou vouchery proplacené..

milan1959 ( 8. července 2020 16:40 )

Menší problémek je v tom, že to lázně neberou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa