Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prymula si „podal“ Maďara a nešetřil ani Babiše. Virus ještě není na vrcholu, tvrdí

Autor: Nikola Forejtová - 
8. července 2020
17:20

Ještě zdaleka nemáme nad virem vyhráno. Koronavirus totiž nespí a není ani sezonního charakteru, jak se předpokládalo. Epidemiolog a nový zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula dokonce v rozhovoru pro Reflex zmínil, že možná covid-19 ještě ani nedosáhl svého vrcholu. Obul se pak do prohlášení premiéra Andreje Babiše (ANO), že u koronaviru rozhodují epidemiologové. A nit suchou nenechal ani na svém kolegovi Rastislavu Maďarovi, který podle něj ani epidemiologem není.

Situace na Karvinsku se nadále nelepší. Každý den se zde objevují nové případy nakažených - především pak z řad horníků OKD a jejich členů rodiny a nejbližšího příbuzenstva. „Není to druhá vlna, ale lokální epidemie. Druhá vlna by nastala, kdyby se kvůli tomuto ohnisku virus začal nekontrolovaně šířit,“ okomentoval šíření covidu-19 v Moravskoslezském kraji pro Reflex epidemiolog Roman Prymula

Podle Prymuly pak není nutné oblast Karvinska zavírat a poslat tak lidi do karantény. Nevyřešilo by se tím podle něj vůbec nic, a to i proto, že řada dělníků v Karvinsku nebydlí. „Zavřít cokoliv je konzervativní řešení a když už, tak to musíte načasovat, aby to region nepoškodilo ekonomicky,“ souhlasí s ním i epidemiolog Rastislav Maďar, který stojí za postupným rozvolňováním a který byl hostem v DVTV.

Prymula také zdůrazňuje, že virus není sezonního charakteru, jak se předpokládalo. „V tom je zákeřný, on nám nenechává vydechnout a vesele se šíří po celém světě. Epidemie bude nadále a ještě ani nekulminovala (…) Je zřejmé, že se tak může stát prakticky cokoliv. Naštěstí je to poměrně slušně kontrolováno,“ uvádí Prymula, který se stal novým zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

Babiš hází rozhodnutí na epidemiology, Prymula se brání

Epidemiolog a hlavní tvář koronakrize ale uznává, že mohly doly OKD, odkud se začala nákaza znovu šířit, zavřít dříve. Nemyslí si ovšem, že je to plně na ramenou epidemiologů, jak naznačil premiér Andrej Babiš (ANO). Proti slovům předsedy vlády, že stát u pandemie řídili právě epidemiologové, se v rozhovoru pro Reflex ohradil. 

„Technicky je do určité míry pravda, že epidemiologové tu vládli. To se děje ale ve všech případech, že odborníci něco předloží a vláda to pak schválí. Těžko se dá říci, že stát řídí (…) Ten díl zodpovědnosti vlády tam je. Když jsem vedl nemocnici, tak taky přednosta něco navrhl a já to schválil – ale ta zodpovědnost byla na mně,“ oponoval Prymula s tím, že je to prohlášení Babiše absurdní. 

Epidemiolog Roman Prymula po jednání vlády (27.4.2020) Epidemiolog Roman Prymula po jednání vlády (27.4.2020) | Úřad vlády ČR

Řeč padla v Prostoru X také na kolegu Prymuly, epidemiologa Rastislava Maďara. Ten je nyní v čele týmu řídící rozvolňování bezpečnostních opatření. V podstatě pak Prymulu nahradil na ministerstvu poté, co se Prymula chopil své nové funkce zmocněnce. „Na ministerstvu jsem ale dál. Dokončuji projekty,“ dodal Prymula. Funkce náměstka ministra zdravotnictví je pak stále volná. 

„Maďar není epidemiolog“

Rastislav Maďar ale není podle Prymuly zas takovým odborníkem. Uvedl to v reakci na dotaz, co si myslí o výroku Maďara, že si Prymula dělá na korokrizi politickou kampaň. „Nevím, na co bych si dělal kampaň. Já na rozdíl od nich nikam politicky nesměřoval a je otázkou do jaké míry jsou to epidemiologové,“ poznamenal.

„Maďar se neprofiloval v epidemiologii. Dělal veřejné zdravotnictví. Pan ministr si jej vybral, ale není to čistě epidemiolog a je to na zodpovědnosti Adama Vojtěcha (za ANO),“ upřesnil následně Prymula.

Odchod z ministerstva ale nebyl kvůli ministrovi nebo kvůli Maďarovi, jak dále zmiňuje Prymula. „Můžu mít na rozvolňování jiný názor, ale kvůli tomu jsem dominantně neodcházel,“ uvedl. 

Na Prymulův slovní útok na profesní zkušenosti a zaměření Maďar reagoval v rozhovoru pro DVTV. „Já osobně jsem s Prymulou neměl nejmenší problém. Jeho názoru jsem si vždycky vážil. Jsme dlouholetí kolegové, a kdybychom spolu měli problém, tak si to umíme vyřešit napřímo. Tykáme si a máme na sebe telefon,“ řekl.

Na závěr rozhovoru přišlo napřetřes i téma ohledně budoucnosti Prymuly. Epidemiolog poznamenal, že se nyní bude věnovat vědě a výzkumu a sám uvidí, co bude dělat v postproduktivním věku. Prozradil ale, že již dostal pár politicky mířených nabídek. „Přišly mi nabídky od politických subjektů. Nechci je specifikovat, protože jsem obě odmítl. Mohl jsem být lídr kandidátky,“ dodal.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 9. července 2020 00:26 )

to je sranda, jak se hádají, kdo je větší epidemiolog. máte chytrou karantenu, nákladnou, tak co jste nervozní..

sorgedoktor ( 8. července 2020 20:33 )

Kiv..On to zminil, jako jednu variantu...Variantu reseni..

kriv ( 8. července 2020 19:11 )

Prymula už zapomněl kdo tady pindal že se musíme promořit a že do 400 nakažených denně to je únosné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa