Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Korona foto dne: Barcelonskou operu místo lidí obsadily květináče. Umělci zahráli 2292 kytkám

Aktualizováno -
24. června 2020
12:15
Autor: ČTK, sova - 
22. června 2020
18:54

Barcelonská opera Liceu v pondělí poprvé po více než třech měsících nucené přestávky kvůli epidemii covidu-19 otevřela své dveře – první koncert však odehrála tichému publiku složeného z bezmála 2300 pokojových rostlin. O nezvyklé akci, která měla poukázat na těžkosti a novotu doby po koronaviru a podpořit hodnoty umění, hudby a přírody, informovala agentura Reuters.

Příroda zabrala místo, které jsme jí sebrali,“ uvedl výkonný producent Eugenio Ampudio při odpolední zkoušce, kdy už všech 2292 rostlin čekalo na svých místech v hledišti na večerní představení. „Můžeme rozšířit naši empatii? Začněme s uměním a hudbou, v úžasném divadle, pozváním přírody,“ dodal producent.

Opera v Barceloně odehrála koncert pro pokojové rostliny (22. 6. 2020). Opera v Barceloně odehrála koncert pro pokojové rostliny (22. 6. 2020). | Reuters

Rostliny si na koncertě, který umožnil nedělní konec španělského stavu nouze, vyslechly skladbu Crisantemi od italského skladatele Giacoma Pucciniho. Smyčcový kvartet byl vybrán pro svou tesknou melodii.

Ve Španělsku zemřelo na covid-19 přes 28 tisíc lidí

Po představení, které je vysíláno i online, budou rostliny věnovány zdravotníkům, kteří za epidemie covidu-19 stáli v první linii.

„Jsme na konci jedné éry, což podle mě hodně znamená,“ uvedl Ampudio. „Když jsem blíž rostlinám, cítím se blíž sám sobě... A cítím se mnohem blíže k lidem než kdy dřív, i když nikoho nemůžu obejmout,“ vysvětlil motivaci k uspořádání nezvyklého projektu producent.

Španělsko se za pandemie stalo jedním z nejhůře zasažených států světa. V zemi zemřelo více než 28 000 lidí a přes 246 000 se jich koronavirem nakazilo.

Truchlící za obětí koronaviru ve Španělsku Truchlící za obětí koronaviru ve Španělsku | Reuters

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa