Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bydlení snů za pár korun: Malebná vesnička se vyhnula koronaviru a hledá nové obyvatele

Autor: Darina Jíchová - 
12. června 2020
11:50

Městečko Cinquefrondi v jihoitalském regionu Kalábrie, kterému se jako zázrakem vyhnula epidemie koronaviru, hledá nové spoluobčany. Zastupitelé doufají, že skutečnost, že v obci nezuřil smrtící virus a cena nemovitostí pohybující se okolo 27 korun do města přiláká „novou krev“. Není to jediná obec, která se uchýlila k tomuto kroku, Cinquefrondi čelí depopulaci. Starosta Michele Conia ale doufá, že akce s krycím názvem „Operace Krása“ do jejich městečka přivleče nové obyvatele, uvedla stanice CNN.

„Klíčovým bodem Operace Krása je najít vlastníka pro mnoho opuštěných domů. Tahle mise nám pomůže oživit ztracené a opuštěné části našeho města,“ vysvětlil Conia pro CNN. „Vyrůstal jsem v Německu, kam emigrovali moji rodiče, ale vrátil jsem se domů, abych zachránil náš pozemek. Za posledních několik desítek let z oblasti uteklo mnoho lidí a nechali tu po sobě prázdné domy,“ doplnil Conia.

Cinquefrondi je doslova obklopeno přírodní krásou Itálie, z jedné strany je Národní park Aspromonte, z dalších pak pobřeží obou Jónského a Tyrhénského moře. Jizvou na tváři obce jsou ale opuštěné zchátralé domy. „Nacházíme se mezi zelenými kopci a dvěma teplými moři, protéká tu řeka s průzračnou vodou, bělostné pláže jsou jen 15 minut jízdy odsud, ale celá jedna část našeho města je opuštěná. Domy chátrají a pomalu se stávají nebezpečnými,“ prohlásil Conia.

Starosta zároveň případné zájemce o koupi nemovitosti ujistil, že ve městě neměli jediný případ koronaviru a že Kalábrie byla nejmíň postiženým regionem Itálie. Conia rovněž objasnil, že jejich nabídka se liší od podobných, které nabízejí i jiná italská města. I jinde v Itálii se dá dům koupit za euro, tedy v přepočtu za zhruba 27 korun, kupující ale zároveň musí složit částku 133 tisíc korun, kterou se zavazují, že dům zrekonstruují do 3 let. Pokud tak neučiní, peníze propadnou městu.

Půlmilionová pokuta za nedokončení oprav

To Cinquefrondi chce k ceně domu jen roční pojistnou částku 6 668 korun, kterou budou noví vlastníci platit do doby, než bude dům opraven. Starosta Conia ale rovněž vyhlásil, že pokud by dům nebyl zrekonstruován do 3 let, mohla by lidem hrozit pokuta až ve výši půl milionu korun. Zároveň dodal, že sledoval podobné projekty a lidé většinou zvládnou přestavbu do jednoho roku.

„Chceme jen záruku toho, že noví vlastníci dokončí rekonstrukci. Myslím ale, že námi stanové poplatky jsou minimální. Domy jsou malé a útulné, asi 40 až 50 metrů čtverečních, opravy vyjdou tak na 266 až 533 tisíc korun,“ domnívá se Conia. „Všechny domy na prodej se nacházejí v historickém centru města a mají balkóny s výhledem do přírody,“ láká starosta.

Obci se někdy přezdívá „Zip“ nebo „Zipové město“, protože tvoří přechod mezi zelenou krajinou a pobřežím. Z obce jsou vidět sopečné Liparské ostrovy, které patří na seznam Světového dědictví UNESCO. Název města Cinquefrondi v překladu znamená „Pět vesnic“ a odkazuje k ranému řeckému a byzantskému osídlení. V obci jsou zbytky tehdejšího opevnění, v názvu ulic a dialektu dodnes zůstává nádech starověké řečtiny.

Prodávají se i zrekonstruované domy

„Místní si někdy říkají Poslední Řekové. Půda je tady kontaminovaná kulturou nespočtu civilizací. Stejně jako v minulosti, naše dveře jsou otevřené pro všechny národy,“ prohlásil starosta Conia. Obec neustále provádí různá zlepšení, byly zrekonstruovány cesty, staré fontány, parky, kostel i náměstí.

K prodeji zatím Cinquefrondi nabízí 50 domů, starosta uvedl, že pokud uvidí zájem o koupi, zváží, zda neprodat všechny prázdné nemovitosti. „Domy byly prázdné několik desítek let,“ upozornil Conia možné zájemce, doplnil, že se budou prodávat i plně opravené domy, ani jejich částka není nijak vysoká.

Ráj gurmánů

Přestože malebné místo zůstává utajeno i mnohým Italům, Cinquefrondi je rájem všech gurmánů a milovníků jídla vůbec. Jejich hlavní specialitami jsou pálivý 'nduja salám s chilli papričkami, klobása soppressata se špekem a speciální těstoviny struncatura. Na své si přijdou i mlsouni, typickým zákuskem je zde smažené zeppole, trochu připomínající koblihy, ale ochucené skořicí, citronem či vanilkou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud